Jakiś sposób na szybsze czytanie??Please...

Temat przeniesiony do archwium.
Przygotowuje sie własnie do CAE... I wszystko by bylo ok, tylko nie nadazam z readingiem...:( Zwykle brakuje mi czasu na przeczytanie polowy ostatniego tekstu, a co dopiero mówic o zrobieniu zadania do niego..:(Tak sie zastanawiałam czy macie moze jakis sposób na zwiekszenie szybkosci czytania.. Wiem,ze najwazniejsze to duzo czytac... Ale wierzcie mi , czytam duzo..Wiec moze jakies inne sugestie? BYłabym wdzieczna..:)Moze uczycie sie jakichs technik na kursach przygotowujacych do certyfikatów?Nie wiem... Poradzcie cokolwiek..:) Pozdrawiam.:)
1. Zeby sie zorientowac, o co chodzi w akapicie, czytaj pierwsze i ostatnie zdanie.
2. Jezeli czujesz, ze masz malo czasu, zacznij prace z tekstem od zapoznania sie z pytaniami (2-3 pytania naraz), a potem skakajw tekscie to tu, to tam, bo w ten sposob mozesz zauwazyc jakies slowko potrzebne do odpowiedzi akurat na jedno z tych pytan.

To nie sa cudowne rady, dzieki ktorym zdasz egzamin, ale moga troche pomoc.
Bardziej skupiaj się na tekście i podkreślaj istotne informacje tzn takie które wnoszą nowy punkt widzenia lub inny aspekt danego zagadnienia.Przy robieniu ćwiczeń łatwiej i szybciej znajdziesz prawidłową odpowiedź.Powodzenia!
Rób ćwiczenia (na początek nie koniecznie na czas) z readingu: przeczytaj pytania, podkreśl w tych pytaniach słowa kluczowe (jedno, dwa), a potem przeczytaj szybko test szukając tych słów kluczowych (tzn. zwykle są one inne, ale znaczą to samo, czyli synonimy).
Potem przeczytaj powoli i zastanów się nad odpowiedziami.
Sprawdź odpowiedzi.
Jeśli coś było nie tak, zastanów się czy na pewno wybrałaś właściwe słowa kluczowe.
Zacznij od przeczytania pytania, a potem szukaj w tekscie tylko odpowiedzi na nie, reszta tekstu nie zawracaj sobie glowy.

»

Nauka języka