Kurs w British Council?

Temat przeniesiony do archwium.
Mam takie pytanko - czy ktoś z was chodził może na kurs przygotowujący do CAE w British Council? Jak oceniacie naukę? Jak poszło wam na egzaminie?
moja kolezanka chodziła na kurs do CAE, wiem ze zdała na CAE ale nie wiem czy ze względu na kurs czy na to ze była w USA:)
kurs w BC? szczerze mówiąc pierwsze słycze?! jestem ze Szczecina i u mnie BC nie prowadzi zadnych kursów ani do FCE ani CAE ani CPE.
pozdrawiam
Ja jestem z Krakowa, w naszym British Council są kursy przygotowujące do egzaminów Cambridge i nie tylko, więc zapewniam Cię, że takie coś istanieje, jednak nie wiem na ile uczęszczanie na takie kursy jest oplacalne i własnie usiłuje się dowiedziec....
kochanie powinnas iść na ten kursik ;)
A moze jakies argumenty>?
>kurs w BC? szczerze mówiąc pierwsze słycze?! jestem ze Szczecina i u
>mnie BC nie prowadzi zadnych kursów ani do FCE ani CAE ani CPE.

Być może dlatego, że w Szczecinie nie ma British Council? Mamy biura tylko w Warszawie i Krakowie. Wiele osób bierze tzw. English Language Centres przy wyższych uczelniach, z którymi jesteśmy tylko stowarzyszeni, za placówki British Council. Jednocześnie część z tych instytucji działa jako nasze centra egzaminacyjne.
Więcej informacji o tym stowarzyszeniu na stronie www.ucet.pl
Jesli jestes z Katowic lub okolic to polecam Profi Lingue, z tym ze nalezy sie doprosic o Matta Stanleya jako lektora. Za jego klase ukazuje fakt, ze niektorzy z jego grup dojezdzaja po 40 km dla niego =P
Hmm zależy jak na to patrzysz, ale według mnie to Kraków to raczej nie okolice Katowic;) A do Profil-Lingua w Kraku nie mam zamiaru sie pchac....
Nio fakt, troche daleko, ale w kazdym razie Matt stosuje metody chyba uznawane (nie przez teoretykow, ale uczniow) za najwlasciwsze, duzo mowienia, duzo humoru, duzo zagrzewania do wlasnej nauki i duzo wlasnych materialow (praktycznie co druga lekcje otrzymywalismy kartki z roznymi konstrukcjami gram. czy sposobami pisania writingow, szczegolnie z tymi z ktorymi ludzie maja najwieksze problemy)
Hmmm Twoja wypowiedź nasuneła mi taką myśl.....w sumie nawet jeśli wybiorę najlepszą szkołę językową to i tak wszytsko zależy od nauczyciela..moze się trafić super teacher, jak ten o którym piszesz, ale niekoniecznie... eh już nie wiem co robic ;(
Dokladnie, trzeba wypytywac, wypytywac i jeszcze raz wypytywac o opinie ludzi... Lektor jest najwazniejszy
>Dokladnie, trzeba wypytywac, wypytywac i jeszcze raz wypytywac o
>opinie ludzi... Lektor jest najwazniejszy

najwazniejsze jest to jak sie bedzie przykladac, lektor moze byc super, ale to nic nie da bez ciaglego powtarzania i samodzielnej nauki- takie jest przynajmniej moje zdanie
To fakt, ale jak juz wspomnialem, Matt zagrzewa do nauki wrecz kazdym slowem =)
no wlasnie dziekuje za wyjasnienie u mnie we wrocławiu jest własnie jedynie English Language Centres przy UIniwersytecie - zawsze myslałmze to Bruisih Council
czy mozesz mi polecic jaks dobrą szkole przygptowująca dio CAE i CPE we wroclaiu - hope masz fachowe informacje poszukuje dobrej szkoły
pear
Niestety, nie wolno mi polecać żadnej szkoły językowej - proszę sobie wyobrazić, co by to było, gdybym poleciła szkołę A, nie wiedząc nawet o istnieniu szkoły B: natychmiast wyszłoby na to, ze British COuncil faworyzuje jednych, a zaniedbuje innych.

Polecam natomiast przeglądanie rankingów szkół - poważne rankingi podają szczegółowe informacje ile punktów przyznają za co i temu warto się przyjrzeć. Naświeższy ranking wydał w tym tygodniu Newsweek.

Pozdrawiam serdecznie,
Monika Chilewicz
pytanie do Yasia:
Ile trwa kurs do CAE i CPE w Profi?
A do Profil-Lingua w Kraku nie mam zamiaru sie
>pchac....

Rany, czy to znaczy, że krakowski oddział jest zły? Właśnie się tam zapisałam i teraz zaczynam mieć \"second thoughts\"!..
wszystko dobrze, ale czy moglibyscie polecic dobra szkole ang w krakowie? i co sadzicie np o GammaBell? najbardziej w wiekszosci szkol drazni mnie to ze na podstawie testu przydzielaja Cie do konkretnej grupy.nie mozna pomimo to wybrac innej grupy.a moze mozna? thx za pomoc
Ja polecam York. To najlepsza szkoła w Kraku (4 miejsce w Polsce) wedlug rankingu. Piszesz test i masz rozmowe kwalifikacyjna, ale to jest tylko sugestia do ktorej grupy masz isc, jesli np. powiesz im, ze chociaz napisales tak i tak to jestes pewien ze w tej grupie sobie nie poradzisz to idziesz do nizszej. Albo jesli powiesz ze chcesz isc na wyzszy poziom, bo np. jestes pracowity i dasz sobie rade, albo bedziesz mial wieksza motywacje to nie ma problemu, idziesz gdzie chcesz. Uwierz tak jest - sprawdzilam to. Sama chodze do Yorka na kurs do CAE (zaczynam od 6 pazdziernika z doroslymi (chodze do LO)bo nie bylo wystarczajaco ludzi aby zrobic grupe mlodziezowa :( ), naprawde podoba mi sie ta szkola i uwazam ze jest godna polecenia. Gama Bell tez jest dobrą szkolą, podobnie jak York posiada certyfikat PASE, jest mniej wiecej na tym samym poziomie , ale nie wydaje mi sie zeby panowala tam taka super atmosfera jak w Yorku ( jesli sie tam przejdziesz i zobaczysz miejsce gdzie sie uczysz to bedziesz wiedziec co mam na mysli:)) Generalnie nie polecam takich szkol jak Profilingua, uwazam ze sa nieco przereklamowane, dobra szkola nie ptrzebuje az takiej reklamy ( co 300 m ludzie z ulotkami ) aby przyciagnac uczniow....Jednak wszytsko zalezy od nauczyciela, nawet w super szkole mozesz trafic na olewacza....
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę