czy gold advanced jest dobry?

Temat przeniesiony do archwium.
......jak jego poprzednik -gold fce . bardzo mi sie ta ksiazka podobała ale waham sie czy do nauki self-study nie zakupic tych pratice tests do cae. co radzicie/'?dzieki za odp .pozdrawiam.
Wydaje mi się, że korzystając tylko z Advanced Gold nie będziesz w stanie zdać CAE. Książkę polecam jako podręcznik na poziomie pre-CAE, aczkolwiek dobrze mi się z nią pracowało. Trochę haotycznie napisana, ale zawiera masę wskazówek dotyczących egzaminu. Ogólnie polecam, ale musisz zaopatrzyć się w dodatkowe pozycje, jak np. Advanced Language Practice Vince'a czy Grammar & Vocabulary for CAE & CPE, czy Successful writing: proficiency V. Evans no i oczywiście rozwiązywać testy z poprzednich lat (dostępne w sieci).
No i zajrzyj jeszcze tu:
https://www.ang.pl/ksiazki.php?id=5
i poczytaj co o Goldzie sądzą inni. Pozdrówka.
A mozna wiedziec co ty przerobilas i czy zdaalas? Chyba najlepiej wlasnie o te rzrczy pytac osoby ktore zdały :)

Pozdrawiam
Hehe, no ja niestety certyfikatem się jeszcze nie mogę pochwalić. Z Golda CAE korzystałam przygotowując się do maturki parę lat temu. Teraz jestem na etapie właściwych przygotowań do CAE (za rok) i robię trochę testów, mam też kilka podręczników i porównując je doszłam do tego wniosku, ze sam Gold to trochę za mało zeby w miarę pewnie podejśc do egzaminu. W końcu trochę się za CAE płaci i jak juz się przystępuje to trzeba się orientowac w temacie =)

A Golda lubię i tyle!! uczyłam się z FC Gold, CAE i do Profa kiedys też kupię!!

A co do książek, które przerabiałam, lub jestem w trakcie to:
Successful writing: proficiency - Virginia Evans
Advanced Language Practice - Michael Vince
Grammar & Vocabulary for CAE & CPE - R. Side & G. Wellman
Advanced masterclass CAE
The Cambridge CAE course - M.Spratt i ktos tam jeszcze
będę się zabiarać za Focus On CAE i Upstream Advanced (bo słyszałam od wielu osób, które zdały CAE, ze jest dobry)
Pierwsze trzy - juz pisałam - moim zdaniem podstawa, trzecia trochę trudna, ale narazie sobie radzę. Reszta to podręczniki kursowe, w których jest wszystkiego po trochu.

Wiem, że wszystkiego nie da się kupić, bo pasudztwa są potwornie drogie, ale proponuję poszukać w bibliotekach uniwersyteckich (tam gdzie jest anglistyka), można wypozyczyć i przerobic lub skserować.

Ufff, ale mi epopeja wyszła... mam nadzieję, że nie zanudziłam.
Pozdrawiam :)
Hej!

Może i epopeja ale jaka treściwa :)

No więc ja się przygotowuje aktualnie z Advanced Gold, ale to jedynie w szkole (LO). W domu planuje przerobic pobierznie CAE Masterclass i Upstream! Advanced. Ale chyba będę musiał jeszcze coś do gramatyki, możliwe, że tą pomarańczową taką do CAE & CPE ale słyszałem, że to podobno wdraża się w niepotrzebne szczegóły potrzebne do CAE... A o Successful writing: proficiency - Virginia Evans nawet nie pomyślałem.. może wartoby.. A o książce Vinca też myślałem.. ale raczej to jedynie zagadnienia problemowe a nie wszystko. Ale jak teraz przeczytałem ile ty tego masz zamiar przerobić przed samym egzaminenm to się załamałem.. :) Przerabiasz je wszystkie naraz czy jak? Skąd jestes i mam pytanko jeszcze czy masz dostęp do kaset/płyt Upstream Advanced?

Pozdrawiam z też troszkę długim wpisem ;)
Jestem z Rzeszowa. Niestety akurat z kasetami to też mam problem :( a pasowałoby trochę potestować sobie listening, bo na CAE jest podobno masakryczny :/ Ja radze sobie z tym w ten sposób, że słucham przez neta BBC lub oglądam TV i staram się jak najwięcej zrozumieć. Czasem wychodzi bardzo ładnie, czasem łapię takiego doła, ze szkoda gadać... Jakieś kasety do podręczników pewnie będę musiała zakupić (a tepescripty w razie czego są w teacher's bookach), ale to dopiero za jakiś czas. Teraz jestem w trakcie wałkowania jeszcze raz Golda, Vince'a i tej pomarańczowej. Wkuwam też słówka (niestety niezbyt regularnie, ale wchodzą jakoś) z "Advanced vocabulary in use". Chcę sobie najpierw porządnie uklepać gramatykę, żeby nic mnie nie zaskoczyło na examie. Muszę masę rzeczy samodzielnie powtórzyć, bo jak pisałam - trochę mi się od maturki pozapominało... a głowa już nie ta do wkuwania (taka mała dygresja ;)
Co do writingu, to Successful writing V. Evans poprzeglądalam, zaczęłam przerabiać i ksiązka zrobiła na mnie ogromne wrażenie - REWELACYJNA - znajdziesz tam wszystko czego potrzeba: potrzebne zwroty, wzory wszelakich form pisemnych. Naprawdę polecam!! I tylko nie przerażaj się tytułem!!! Dasz radę :)
A narazie writing odpuściłam, bo nie wyrabiam z tym wszystkim. I mam taką cichą nadzieję, że jak się porządnie przyłożę to wszystko to uda mi się przerobić do grudnia ;) może... jakoś... :/
Pozdrawiam (i znowu epopeja...)
Hej!

Może popiszemy torche na miala? Mamy chyba wspolny temat i pewien cel.. też planuje (chociaz jakos szans olbrzymich nie widze) zdawać CAE w grudniu 2005..bo do czerwca nie ma szans..:) W ogole ja jestem na o wiele nizszym poziomie od CAE.. coś koło FCE wiec sama rozumiesz.. a ty jak się oceniasz? Ja teraz przerabiam dodatkowo (co się może wydać bezsensowne) Upstream! Intermediate.. potem planuje Upper-Interediate też w przyspeszonym tempie i dokładnie Advanced. W tym intermediate znajduje wiele nowych slowek.. no i idiomow ktorych nie znam wlasciwie w ogole....:) Skserowalem też sobie pierwsze strony "Idioms in Use" i całkiem ciekawe :) A co do kaset to może byśmy się dogadali potem za jakiś czas do Upstream Advanced i kupili razem? Przegrałoby się je i tyle.. :) Na pewno byłoby taniej. Ale to dopiero sie dogadamy na maila jak co. Masz moze mikrofon? Moglibysmy tez sobie cwiczyc speaking... ale to oczywiscie jak bedziesz chciala.. ja tu juz tyle propozycji rzucam.. hehe :)

Musze przyznac ze wartym w rozwijaniu sluchania cwiczeniem ejst np. ogladanie filmow po ang. z angielskimi napisamia albo sluchanie teskstwo patrzac na tekst.. wtedy sie widzi wiec mozna doczytac jak sie czegos nie doslyszy a zarazem zapamietujemy jak dany wyraz brzmi w "szybkiej mowie".. tak mi sie wydaje.. :)
A ta ksiazka "Successfull writing.. " ile kosztuje? Myslisz ze warto ją kupic?
A o tej ksiazce do slowek to mowisz o takiej czarnej tak? Ja myslalem zeby wpierw przerobic jej poprzedniczke "Upper-intermediate" .. zobaczymy.. wazne zebym przerobil to co chociaz teraz mam :) Czyli najwazniejsze to te Upstreamy.
Pozdrawiam!
[email]
Podstawowym błedem przy wyborze podrecznika egzaminacyjnego jest zalozenie, ze po jego 100% przerobieniu bedzie mozna zdac z powodzeniem egzamin. Tymczasem tego typu podreczniki nie sa zaprojektowana pod katem uczenia jezyka, a maja glownie na celu zapoznanie z technikami egzaminacyjnymi.
Pod tym wzgladem, w dobie konkurencji prektycznie nie ma podrecznikow zlych. To tak jak w sporcie biegacz na 100m zly jest gorszy od najlepszego o setne sekundy, Tak samo jest z podrecznikami.
Dlatego radze wybrac ten ktory najbardziej ci sie podoba (z okladki, ceny, dostepnosci) i przede wszystkim miec na uwadze, ze ten podrecznik MUSISZ uzupelnic ksiazka do gramatyki i poza tyma jak najwiecej czytac,sluchac, ogladac TV, rozmawiac, najlepiej z samym soba w myslach. )
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę