dobry podrecznik do cpe

Temat przeniesiony do archwium.
Wlasnie dowiedzialam sie ze zdalam cae :))) jestem wiec pelna zapalu do dalszej nauk - czy ktos moze polecic podrecznik do CPE, do samodzielnej nauki? Z gory dzieki za rady :)
gratuluje ja sesje letnia troche przegapilam wiec czekam na zimowa.wiem z eto nie na temat ale z jakiej ksiazki uczylas sie do cae??pozdr
Najpierw chodzilam na kurs, przerabialismy ksiazke Sue O\'Connel \"Focus on advanced english\". Potem uczylam sie sama, to troche gramy robilam z\"advanced language in practice\" (Michael Vince). no i robilam duzo testow, czytalam rozne ksiazki i sluchalam radia.
Zawsze, ale to /zawsze/ polecać będę najróżniejsze testy Longmanna, wszystkie książki z serii \'past papers\' i takie tam... :)) (\"Grammar and Vocabulary for Cambridge Advanced and Proficiency\", \"Proficiency Practice Tests\", etc.) Z ich pomocą człowiek uczy się nie tylko masy nowych słów/idiomów/kolokwializmów, ale także metody szybkiego i sprawnego rozwiązywania testów.

Z książek self-study wprawdzie nie korzystałam, ale na opłaconym kursie przerabiałam \'Objective: Proficiency\' - przyjemną książkę na dobrym poziomie, którą z czystym sumieniem mogę polecić jako fajny dodatek (trudno się z niej nauczyć np. pisania wypracowań).

Anyway, gratulacje z okazji CAE!! :))

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa