MATURA DWUJĘZYCZNA

Temat przeniesiony do archwium.
hej mam pytanie z czego sie uczycie do matury dwujezycznej ? w tym roku ja wlasnie zdaje a nawet repetytorium w ksiegarniach nie ma ostatnio z krakowa jechalam do warszawy za ksiazkami ale nic ... :( pomozciee !
zdawalam mature dwujezyczna w zeszlym roku i przygotowywalam sie (w szkole) do gramatyki vince evams a teksty slowka i listeningi z Upstream: proficiency. jak to zrobisz to zdasz na maxa. ja mialam zawsze troje albo dwoje w szkole i zdalam na 80% wiec warto :)
Sam nie zdaję matury dwujęzycznej, ale wiem jak to wygląda z j. niemieckim. Trzeba się bardziej skupić na gramatyce, przekształceniach, słowotwórstwie i synonimach.

Osobiście to uważam, że uczniowie zwykłych liceów powinni mieć możliwość zdawania matury dwujęzycznej. Osoby ubiegające się o studia z maturą dwujęzyczną mają przelicznik
75% lub więcej z dwujęzycznej = 100% zwykłej matury
tak więc przygotujcie się dobrze do dwujęzycznej, to będziecie mieli drogę na studia w Polsce otwarta :)

pozdrawiam
dziekuje za wpisy :) jakby ktos znal jakiej porzadne ksiazki bede wdziecznaa pozdrawiam =]
ja rowniez zdaje dwujezyczna mature w tym roku i mam pytanie czy ktos nie zna jakiegos dobrego nauczyciela ktory moglby pomoc mi w przygotowaniu sie do niej???
ja również zdaję dwujęzyczną z ang w tym roku. za 2,5 tygodnia matura, trzeba wziąć się do roboty hehe:D
w szkole jestem w klasie dwujęzycznej, pewnie Wy też (?), mam 6/7 godzin ang w tygodniu w szkole, plus 2/4h korki. próbna poszła raczej kiepsko;/ ale wierzę że zdam bez przypsa;)
słuchajcie, jak wybieracie się na studia to wiecie jak Wam sie ta matura przelicza? a może ktoś z Lublina akurat jest i mi powie?
jak chodziłam na dni otwarte np na UMCS to nie wiedzieli co to jest matura dwujęczyczna;/ ja nie wiem.. jak juz robią taka taturę to powinni wiedziec, zwlaszcza ze jest juz ona kila lat. co o tym myslicie?
chyba ktos Cie źle poinformowal, bo na np dwujęzycznej z ang gramatyki prawie w ogole nie ma. ogromny nacisk na slownictwo i to w sumie wg mnie cala trudnosc w tej maturze. gramatyka sprawdzana jest jak piszesz krotką forme wypowiedzi (letter of application czy cos) i na dluzszej (story, review, opinion lub for&against essay). ;]
Może 3 lata temu, kiedy pisał(a?) tego posta było inaczej ..
ja tez zdaję maturę dwujęzyczną z angola (jutro zresztą).
Mimo że przez pierwsze 2 lata miałem w szkole 2-ję (teraz w końcu uczciwie zapracowana 3-ka) to próbną napisałem na 64%.
Dużym plusem matury dwujęzycznej jest to że właściwie nie ma tu gramatyki :D brak jakichkolwiek parafraz (przynajmniej na mojej próbnej :D), za to trzeba przyznać że bardzo dużo jest słówek, listeningów (1. część to jeden wielki listening :D) itp.
A co do przeliczników to np. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie daje 100 pkt (max z języka) za samo zdanie, UE we Wrocławiu liczy 1,5x, Akademia Ekonomiczna w Katowicach daje 50 pkt (połowe pkt z języka) za zdanie + polowę wyniku, a UJ liczy 4/3x wynik (max 100pkt).
Więc w sumie doceniają nas na tych uczelniach :D.
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę