CAE czy IELTS ?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
może ktoś ma jakieś doświadczenia, swoje lub czyjeś i może coś doradzić.

Potrzebuję udokumentować znajomość języka na poziomie C1. Mam do wyboru CAE lub IELTS, który muszę zdać na 6,5-7 pkt albo ewentualnie jeszcze TOEFL.

Mój angielski nie jest aż tak dobry (mam zdane FCE), muszę się szybko dokształcić, zastanawiam się który z tych egzaminów jest njbardziej przystępny i najłatwiejszy do zdania.

Jakieś sugestie?
To zależy, przed kim musisz udokumentować znajomość angielskiego. Jeśli chcesz studiować za granicą, to zdecydowanie wybierz IELTS- sprawdza znajomość języka na poziomie akademickim i jest tam bardziej honorowany niż CAE. Jeśli certyfikat jest Ci potrzebny tutaj, w Polsce(np. aby dostać dobrą pracę), to lepiej zdaj CAE, bo testuje angielski ogólny. Zresztą wpisz oba egzaminy w szukajce, to znajdziesz więcej szczegółów.
P.S. TOEFL to coś podobnego do IELTS. I nie patrz na to, który egzamin jest najłatwiejszy. Wszystkie trzy wymagają sporo pracy po poziomie FCE.
Nie chodzi zupełnie o to gdzie mi ten pcertfikat będzie potrzebny, w Polsce czy za granicą. Pracodawca dał mi do wyboru te egzaminy i jest mu wszystko jedno który zdam. Mam jednak dosyć mało czasu, pozytywny wynik muszę mieć do końca sierpnia napóźniej, dlatego jeśli któryś ma przystępniejszą formę lub z jakiegoś innego powodu jest łatwiejszy to bardzo proszę o podzielenie się takimi doświadczeniami.
W necie są sample pages obu egzaminów - wybierz sobie ten, który ci bardziej odpowiada.

Ja bym wybrała CAE - chociażby dlatego, że jest na zawsze, a IELTS tylko na dwa lata. Poza do CAE jest więcej materiałów, jest się z czego uczyć:)
Poszukaj sobie w googlach przykładowych testów i od razu będziesz wiedział co jest dla ciebie łatwiejsze.
Tak zrobiła, wydaje mi się, że rzeczywiście IELTS jest trochę prostszy, tylko nie moge w to jeszcze uwierzyć :) Przecież poziom C1 jest jeden (bo chodzi mi o zaliczenie IELTS na tym właśnie poziomie: 6,5-7 pkt), szukam haczyka ;)
że już nie wspomnę o terminach - nie dosć, że IELTS jest znacznie częściej organizowany to jeszcze wyniki są po 13 dniach a nie po 2/3 (?) miesiącach jak przy CAE
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia za granicą

»

Szkoły językowe