Nowe FCE = Nowe książki??

Temat przeniesiony do archwium.
Chcę zdawac nowe FCE-na stere już niestety sie nie załapię- i mam pare ksiazek od zanjomych do nauki do FCE, ale mnie wiem czy sa one w ogole przydatne.Czy uczyć sie od razu tylko z nowych ksiazek do nowego FCE??Ktos ma moze taki problem jak ja?:)
Mam podobny problem.posiadam kilka ksiazek i waham sie czy zdawac egzamin teraz, w sesji letniej czy w sesji zimowej. W sesji zimowej bylby na nowych zasadach. Gdybym zdecydowala sie na sesje zimowa to jak uczyc sie ze starych podrecznikow? Ktore cwiczenia powinnam pominac? Moze ktos z Was przygotowuje uczniow do egzaminu na nowych zasadach albo uczy sie ze starych ksiazek pod katem zmienionego egzaminu.
Mam Mission FCE1. Gdybym zdawala w grudniu planuje dokupic jeszcze tylko cwiczenia FCE Exam Practice Revised Edition Longmana albo ktores z Camridge dot. grudnia 2008. Wkrotce na pewno pojawia sie Revised Editions.
Jeszcze jedno, z jakich ksiazek najlepiej uczyc sie do speakingu? Myslalam o V. Evans 'Listening and Speaking Skills' ale moze sa jakies lepsze
Przygotowuje sie samodzielnie. Najbardziej martwie sie speakingiem i writingiem, nie wiem czy zwykly coursebook wystarczy mi.
Uff rozpisalam sie :D
jak miło ze nie jestem sama z tym "problemem":)Myśle ze pcozekam jeszcze troche az powychodzi wiecej nowych książek do zmienionego fce ,opkupie sie w pare i dopiero wtedy zacznę przygotowania....
A nie słyszałeś jeszcze o tym, że jednak nowa wersja wejdzie dopiero za rok? Na http://www.fce.nauczaj.com/ jest info o tym.
1 kwietnia r. - wtorek

W dziale zmiany opisane zostało, jak od sesji grudniowej w 2008 roku ma wyglądać egzamin FCE. Wiele osób obawiało się, że nowa wersja egzaminu będzie trudniejsza i łatwiej byłoby nadal przygotowywać się korzystając ze starych materiałów. British Council zdecydowało więc poczekać ze zmianami do następnego roku i prawdopodobnie będą one przełożone na sesję letnią 2009 (to samo dotyczy egzaminu CAE). Ci, którzy spieszyli się z przygotowaniami, aby zdawać starą wersję, mogą odetchnąć z ulgą i spokojnie kontynuować naukę.

wiec głowa do góry !!!!!!!!!
;-)
To w takim układize może zdąże sie przygotować jeszcze do starego fce :)
Nawiazujac do temtu tego forum, do nowego jednak trzeba sie obkupic w nowe ksiazki...niestety :(
To w koncu jak jest z tym egzaminem? przesuwaja nowy egzamin w czasie czy nie? W pierwszej chwili myslalam ze to zart jednakze nikt go nie sprostowal. Zakrecilam sie teraz i nie wiem jakie ksiazki kupowac.
Prosze o rzetelne informacje.
Data 1 kwietnia jest bardzo wymowna...
Na stronie http://www.fce.nauczaj.com/ jest inforamcja o przesunieciu wprowadzenia nowego fce ,wiec to jak najbardziej prawdziwa informacja:)
Tylko ze to jedyny serwis, ktory opublikowal taka wiadomosc i na dodatek w Prima Aprilis. Chce skoncentrowac sie na nauce a nie na gdybaniu. Chce robic cwiczenia pod egzanin a wiec chcialabym wiedziec dokladnie. Jesli to prawdziwa infornacja, to dlaczego nie ma jej na stronach Cambridge ESEL ani British Council? I gdzie niby ten egazamin mialby byc przesuniety? w Polsce czy w calej Europie? Pasowaloby juz kompletowac ksiazki na egzamin grudniowy.
Egazamin FCE w grudniu 2008 jest na pewno na starych zasadach. Pytalam w British Council.
Jest na pewno na NOWYCH zasadach, sorki za wczesniejszy blad
No to niezle zamieszanie, bez sensu.
Hmmmmmmmmmm Stare czy nowe zasady uczyc sie trzeba by zdac :-)
A moze ktos juz zakupil ksiązki do nowego fce i moze cos polecic??:)
Kupilam Ready For FCE. Jeszcze nie zaczelam sie z niej uczyc ale widze, ze szata graficzna odpowiada mi (ucze sie teraz z Mssion FCE i ta ksiazka wyglada jak dla nastolatow. ready For FCE pzrypomina mi troche Market Leader Longmana, wyglada powazniej), jest du duzo wskazowek jak zdawac poszczegolne parie materialu (czego nie widzialam w Mission FCE1, moze 2 takowe zawiera), fajny jest tematyczny spis slowek na koncu podrecznika i powtorka gramatyki z rozdzialow. Nie jestem pewna czy jest wystarczajaca ilosc cwiczen. Kupilam tylko coursebook. Nie kupilam Workbook. Generalnie po przejrzeniu ksiazka wyglada solidnie. Slownictwo uporzadkowane tematycznie. Tak sobie myslalam, ze jesli ktos nie ma za duzo kasy na podreczniki to zamiast kupowac dwie czesci Wishes wyd. Express Publishing (teraz jest chyba seria Wishes zamiast Mission FCE) moze warto kupic jedna ready to FCE + jakies zadania z egzaminow.Tu znalazlam strony ze satrego wydania Ready For FCE
http://www.macmillaneducation.com/catalogue/exams/rdyforfcpage.htm
Innych ksiazek nie moge polecic, bo ich nie znam. Nie wiem nawet na ile zmienilo sie nowe wydanie Ready For FCE. Mam nadzieje,ze sa to zmainy na lepsze.
Słyszałam,że książka Fce Expert jest dobra (oczywisicie nie wiem jakie jest nowe wydanie,ale pewnie też dobre).I polecana też jest czesto ksiazka Ready For FCE.Na ktora lepiej sie zdecydowac?
hej
właśnie postanowiłam zacząć samodzielną naukę do FCE ..
jakieś dwa lata temu brałam udział w kursie przygotowującym i jakoś wyszło że zrezygnowałam, do tego czasu miałam ukończonego Callana i utrwalone najważniejsze zagadnienia gramatyczne
wiem, że mogę poświęćić na naukę około dwóch godzin dziennie i jestem mocno zmotywowana
przeglądałam propozycje książek, z których się uczyć ale jest ich tyle że dostałam oczopląsu :/
czy moglibyście mi coś polecić - najlepiej podręcznik z kluczem, coś z testami z ubiegłych lat,
z góry wielkie dzięki
>Na stronie http://www.fce.nauczaj.com/ jest inforamcja o przesunieciu wprowadzenia nowego fce ,wiec to jak najbardziej prawdziwa informacja:)

Ale taką stronę może założyć każdy i napisać na niej tego typu żart w taki dzień jakim jest Prima Aprilis i w którym nie można wierzyć nawet wiadomościom w TV :) Skoro tylko jedna strona zawierała takie info i jeszcze była przy nim data dodania 1 kwietnia, to wydawało się, że nikt w to nie uwierzy ;-) A jednak...
Nowe FCE - czyli trudniejsze, czy łatwiejsze? Jak sądzicie? Pozdrawiam ;-)
Ja mysle ze nie ma duzych zmian, wszystko jest do zdania.
Ktos napisal na forum, ze mniej pytan wiec trudniej zdac na A, a ja mysle, ze skoro mniej pytan czyli mozna sie bardziej skupic wiec wszystko zalezy od tego, jak kto sobie cos zinterpretuje.
Robie teraz nowe testy i nie mysle o starej formule egzaminu.
Fiforku, jesli chodzi o testy polecam Ci First Certyficate Practice Tests Plus N. Kenny Longman. Kup sobie stare lub nowe wydanie, zeleznie od tego kiedy zdajesz.
Ja mam nowe wydanie, zrobilam dopiero 2 readingi ale jestem pod wrazeniem tej ksiazki. Czuje,z e nie wyrzucilam pieniedzy w bloto. Klucz jest swietny, zawiera uzasadnienie do kazdej odpowiedzi.
sorki za literowke w tytule, pisalam b. szybko
Nie ważne czy łatwiejsze czy trudniejsze-nie mamy już wyboru:) przynajmniej ja:)
no dokladnie :) Ja juz nie rozwazam - trudniejszy czy latwiejszy. Wszystko jest do zdania a przeciez te egzaminy zmieniaja sie troche srednio co kilka lat.
Uczmy sie a zdamy :)
Teraz ktoś musi mi podpowiedziec: kupić First Certificate Expert
(New Edition) czy Objective (new edition) czy moze jeszcze jakis inny podręcznik??:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe