czy na writingu podpisywac sie ????

Temat przeniesiony do archwium.
W sumie to glupie to moje pytanie, ale przed egzaminem w czlowieku nawet najmniejsze glupoty urastaja do rangi wielkich problemow. Czy na writingu pod compulsory letter lub pod jakimkolwiek listem podpisywac sie i imieniem i nazwiskiem??? Bo wiem, ze adresow nie trzeba.
Twoje pytanie wcale nie jest glupie, ale szczerze powiedziawszy to nie odpowiem na nie, bo sama nie bylam pewna co zrobic. Podpisalam sie (mialam informal i formal letter 15.VI) bo list bez podpisu jakos lyso wyglada ;)
Pozdr :)
a nie wiem, tyle się słyszało o tym, żeby się nie podpisywać imieniem i nazwiskiem własnym, że zawsze się podpisuję
Yours sincerely,
Adam Smith
absolutnie nie wolno się podpisywać! egzaminator nie może wiedzieć czyją pracę sprawdza! to tak jak z maturą. pozdro!
No, a jakie tytuły writingów miałaś tego 15czerwca. Byłoby bardzo przydatne, wiedziecie je
Jak to mam się nie podpisać?? Tylko mówią żeby nie pisać adresu a nie ma mowy o tym żeby się nie podpisywać- to by było(moim zdaniem) traktowane jako błąd.
no wlasnie... jak sie nie podpisywac to co trzeba napisac na koncu????wymyslic swoje dane????????????aha....a poza tym na listeningu na answer sheet zdaje sie tez trzeba byla na poczatku sie podpisac- wiec egzaminator zna nazwisko osoby ktorej prace sprawdza...
A co z adresem? Prawdziwy list ma date, miejsce, czasem adres? jak to jest? A moze pisze sie tylko dear John! i potem reszte ? prosze pomozcie
Sample address:

Mr John Smith
23 Rose Road
Rosebud
Sampleshire
AA1 2BB

wpisz cokolwiek, przykladowy adres polski albo algielski :o)
no tak, ale czy rozpoczecie listu powinno zawierac date miejcse i ten adres na gorze zanim zaczne pisac cokolwiek dalej?
we wszystkich przykladowych częściach związanych z writingiem jest napisane: \"Do not write any addresses\", więc sądzę że wystarczy podpis, np. Jan Kowalski :-)
A co to jest compulsory letter?? Wszyscy o tym pisza a ja nie wiem co to jest? A, i gdzie moge znalezc jakies zasady jak takie cuda sie pisze?
compulsory = obowiązkowy, czyli że nie ma od niego odwrotu - musisz go napisać i nie jest to kolejny typ listu ;)
ja juz nie bardzo pamietam jak to bylo z podpisywaniem sie
chyba nie powinno sie podpisywac
ale to wam powiedza tuz przed rozpoczeciem Writingu, poza tym zawsze mozesz o to zapytac kogos z komisji (przed rozpoczeciem !!!)
powodzenia
fajnie wiedziec, ja bym sie podpisala xyz, albo w cale :P
Jak sugeruje Booki, po prostu sie zapytajcie przed rozpoczeciem egzaminu. Nigdy nie zdawalam FCE/CAE i innnych ESOLi ale zdawalam inne egzaminy. Zawsze dzien przed wypisywalam co chce sie sie zapytac (zeby nie zapomniec czegos bo jak sie egzamin zacznie to juz za pozno na podnoszenie palcow). Trzymam kciuki i powodzenia :o)
o list pytałam native`a, a poza tym pisaliśmy kupę listów na zajęciach z angola (w szkole językowej). Wydaje mi się, że jeśli ktoś łaził do takiej szkoły, to powinien wiedzieć, jak to sie robi:
Na p[oczątku listu, obojętnie jakiego, nie piszesz ani adresswojego czy adresata, ani daty, natomiast potrzebny jest wstęp, typu Dear Sir or Madam / Dear Mr. Jones / Hallo Kate. Na koniec listu trzeba sie podpisać, obojętne, czy swoim imieniem i nazwiskiem, czy wymyślony, podpis musi być, prawdziwy list też podpisujesz, a swoje imię i nazwisko i tak piszesz na Answer Sheet
hej hej!!!!!!! ale ZAZWYCZAJ w wiekszosci przypadkoof jest w poleceniu:\"do not write any adress\"!!!!! wiec zaczynasz po prostu np. \"dear John\"
a tak moze nie na temat troche ale tez a propos writingu: pamietajcie o limicie slow! KOlega zdawal w grudniu advanced i mowil mi ze oni (pewnie mniej wiecej) ale zawsze licza slowa i jak jest powyzej 180 to ODKRESLAJA i dalej nie sprawdzaja... no i np. juz jestesmy wtedy do tylu bo nie mamy zakonczenia... tak slyszlam.....
no i jeszce wazne jest zakonczenie przy formal letters: jesli znamy nazwisko osoby do ktorej piszemy czyli zaczynamy np.\"Dear Mr Smith\" to konczymy list \"yours sincerely\" a jesli zaczynami list po prostu\"dear sir\" to konczymy go \"yours faithfully\"
Ostatnio się upewniałem u mojej Teacher i powiedziała mi, że Podpis musi być, najlepiej, aby w compulsory letter, czy w ogóle w formal letter dać tak jak byś na PC pisał/a, tzn.
jeżeli zaczynasz Dear Sir or Madam, to podpis:
Yours Faithfully,

Jeżeli Dear Mr/Mrs/Miss Brown, to podpis:
Yours sincerely,

[ A poniżej tego: ]
Jan Kowalski [pismo odręczne]

Jan Kowalski [czcionka jak pisane na Komputerze]

Oczywiście długopisem trudno napisać czcionkę jak z PC, ale powino napisać się Imię i Nazwisko, bardziej drukowanymi literami, w znaczeniu jak z Word\'a, niż przy pismie odręcznym.
Do zdającego w wawie: zgadzam się z Tobą, ale tylko po części. Podpis odręczny powinien byc pod każdym listem ale z tym drukowanym to pzesada. mi nauczyciel pokazał w pewnej ksiazce z przykladowymi listami, ze podpis drukowanymi literami musi być tylko zawarty w formal letter i tylko jak sie pisze CV-w innych rodzajach listu nie powinno sie go pisac bo przeciez jak? i co wiecej powinien on byc umieszczony przed podpisem odrecznym a nie po, jak napisałeś. powodzenia wszystkim zdajacym jutro :D
ja pisałem o Formal letter of course ;-) Informal to inna sprawa.

To czy najpierw czytelny, czy odręczny podpis to nie takie ważne, na różnych pismach urzędowych róznie piszą co ciekawe ;-) Ważne, aby dobrze napisać content of an article, formal letter, compulsory letter, czy inny tekst, niż się martwić czy najpierw odręczny czy nie :)

Godziny mijają, a ja słownictwo jeszcze wkuwam, co za życie :)
A po kij wam jakiś pseudo-komputerowy podpis?! Pod listem, obojętnie jakim, pospisujesz się ręcznie, nie udając komputera, i na dodatek takim pisem, jakim piszesz cały list. Możesz sie podpisać swoim Name lub sobie coś wymyśleć - to nie ma znaczenia, ważne jest, aby była odpowiednia treść i aby list wyglądał jak list. Nie stwarzajcie problemów i nie wprowadzajcie ludzi w panikę, co???
ale bzdety piszecie!! nie ma żadnego odkreślania słów- jak ktoś napisze za dużó to nie jest źle chyba że na maxa przesadzi wtedy odejmują punkty a nie okreśłają kawałek listu to wszystko mozecie znaleźć na stronach esol- wiec lepiej sobie poczytajcie są tam też przykładay listów i ocen- więc do dzieła Amatorzy!!!! www.cambridgeesol.org
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja letnia 2004

»

Pomoc językowa