Ja niestety ledwo siedzę bo albo mnie boli głowa albo mi się strasznie kręci w głowie, tak jak w tej chwili. Przez to nauka trochę kiepsko mi idzie, a niestety ostatnio mam sporo spraw do załatwienia i niewiele czasu.
Do writingu jedyne co zrobię to jutro wieczorem poczytam kilka swoich prac. Readingi będę jeszcze cały czas robić a w tej chwili robię use of English. Powtórzę sobie jeszcze słówka i myślę, że nie będzie źle.
>Czy zdarza wam się jeszcze napisać nagle jakiś test na 40% czy już wszystko idzie wam świetnie?
Nigdy nie napisałam na tyle, chyba że test na CAE ;-) Chciałam sprawdzić jak dużo mi brakuje, test robiłam na początku marca i zarówno reading, jak i use poszły mi na 42 i 47%. Nie powiem, żebym się wtedy przykładała, ale mama mnie namawiała na wyższy poziom i chciałam jej pokazać, że do tego jeszcze trochę poczekam.
Reading ostatnio robię od 77 do 89% (w ostatnim miesiącu się poprawiło bo jeszcze w maju zdarzało się o 10% mniej), a use of English w sumie podobnie.
Co do pomysłu ze słówkami i konstrukcjami to fajnie byłoby tak zrobić. Zaraz szrobię parę testów i najpóźniej o 23 postaram się coś ciekawego napisać. Na pewno coś z tego nam się przyda ;-)
Acha, zauważyłam, że często w part 1 w use of English są phrasal verbs związane z wyburzaniem bądź stawianiem budynku. Nawet jeśli dla kogoś to banał, to zawsze jakieś utrwalenie ;-)
- to knock down - burzyć (budynek), także wyburzać (ścianę);
- to pull down – zniszczyć, rozbierać (budynek);
- to put up – stawiać (budynek).
Phrasale, które się częsti powtarzają to także:
- to count down on – ograniczać (jedzenie);
- to get down to – zabierać się za coś;
- to go off – wychodzić, psuć się (o jedzeniu), eksplodować, przebiegać;
- to put off – odkładać (w czasie) = to postpone, zniechęcać, rozpraszać;
- to run aftert = to chase sb – biec, podbiec;
- to set off – wyruszyć, detonować, uruchamiać (alarm), wywoływać;
- to take over – przejąć (np. obowiązki).
W use of English:
- It's the first time I've done sth. It's years since I last saw him.
- wish;
- strona bierna;
- okresy warunkowe;
- zdania z unless;
- mowa zależna;
- zwroty typu as soon as, as well as, as long as etc.
- borrow i lend;
- zdarzają się transformacje, w których należy użyć "belong";
- in spite of, despite.