pytanie o opinię do tych, co zdali FCE

Temat przeniesiony do archwium.
Drodzy szczęśliwi posiadacze certyfikatu FCE,

Czy moglibyście podzielić się doświadczeniami z tymi, co dopiero zamierzają zdawać egzamin z jakich materiałów korzystaliście najchętniej.
W znaczeniu co dla Was było HITEM i dlaczego? A może gdzieś są super opracowane podsumowania zagadnień lub dodatki typu appendix?

I drugie pytanie: czy moglibyście polecić "NAJLEPSZY" Waszym zdaniem słownik ang-ang na poziomie advanced (mam na myśli również dodatki typu zastosowania, płytka z wymową, thesaurus itp). Zastanawiam się
nad Cambridge Advanced Learner's Dictionary ale jeszcze się waham.

Proszę o opinie i oczywiście gratuluję zdanych egzaminów!
Pozdr.
na kursie w IH - Fce Objective ( bd szkoła - głównie gramatyka, reading , writing)
Indywidualnie uczyłam się z testów FC Practice Tests Plus 1 i 2 ( są bardzo podobne do prawdziwych) polecam
Świetny pomysł również niestety dla tych co się im nie powidło, również czekam na jakieś podpowiedzi, dzięki za pomoc
Mimo ze certyfikatu nie posiadam, to jednak wiem ze zdalem na B wiec sie wypowiem :P

Jako podręcznik polecam FC Direct, świetna ksiazka, napisana m.in. przez osobę układającą egzamin FCE, dużo ćwiczen na wszystkie sprawnosci sprawdzane na egzaminie, książka świetna.

Jako uzupełnienie-->practise tests for the Revised FCE exam Virgini Evans (part 3 najlepiej)....Brak mi słów...10 testów-->Reading&Writing&Use of English w formacie egzaminacyjnym+Supplementary materials...Bez komentarza, pozycja obowiązkowa (najlepiej z kluczem, jest dostepny osobno)

Co do Listeningu i Speakingu polecam Listening&Speaking Skills for the revised FCE exam (również V. Evans i kogoś jeszcze)...Książka dobra jezeli chdozi o Speaking i Listening (10 listeningów w formacie egzaminacyjnym), śą dostępne oczywiscie kasety, testy ze speakingu w formacie egzaminu...Książka przydatna, bo rozwija słownictwo.

Ja uczyłem się z tego+ z materiałów własnych prowadzącej kurs.

Polecam powyzsze pozycje!
podciagam, bo ciekawy temat
Hej! Ja zdałam na A i jestem z tego powowdu bardzo szczęśliwa :) :) :) uczyłam się w Empiku na kursie przygotowawczym do fce i muszę przyznać że bardzo dużo mi to dało. Dodatkowo ćwiczyłam trochę z ksiązką Vince'a i to wszystko :) teraz będę się brała za CAE. pozdrawiam wszystkich!!!
Witam! Rowniez zdalam FCE teraz w sesji letniej (na B). A przygotowywalam sie do tego egzaminu glownie na kursie w szkole jezykowej (ksiazka FCE Gold - bardzo dobra + duzo materialow wlasnych prowadzacego), no i oczywiscie angielski na studiach, troche tez czytalam. Bezposrednio przed egzaminem przerobilam cala ksiazke Round-up 6 (bardzo dobra, polecam - gramatyka rewelacyjnie wytlumaczona + duzo cwiczen - swietna do powtorki wlasnie przed egzaminem), cwiczylam tez listening (niestety nie pamietam tytulu, gdyz pozyczalam kasety i ksiazke, ale byl to jakis zestaw sluchowisk do FCE) oraz speaking z kolezanka. To chyba tyle:) Powodzenia!
Cześć!

Jeśłi o mnie chodzi FCE zdawałem już dość dawno - sejsa zimowa 2003 - ale udało mi sie zdać na A... niemała w tym zasługa kursu językowego we Wrocławskiej szkole American Academy of English. Świetni, kompetentni lektorzy. Dodatkowo uczyłem się również z dwóch podręczników: 'New Progress to FCE" - Leo Johnes - super pozycja kupujcie koniecznie z kasetami , bardzo polecam!!!; "Fast Track To FCE" - taka czerwona okładka, równiez bardzo dobra książka zwłaszcza pod kątem Readingu i Use Of English. Ponadto przerobiłem masę testów... Bardzo dobre są tzw Past Papers - z ubiegłych egzaminów; jednakze dla mnie prawdzwym HITEM była oprócz stronki szlifluj angielski stronka:

www.flo-joe.co.uk
Ostatnim ważnym elementem była płytka Super Memo do FCE...
Ale i tak najwążniejszym czynnikiem jest samozaparcie, a nie ilość zgromadzonych materiałów czy cudowna stronka w necie :-)

Co do dobrego słownika języka angielskiego to za najlepszy obecnie na rynku uważam THE NEW SHORTER OXFORD ENGLISH DICTIONARY (nazwa trochę myląca, ponieważ jest to dwutomowe arcydzieło). Dlaczego taki dobry? Ponieważ już wiem, że nie bedę już potrzebował innych słowników przy przygotowaniach do CAE (w toku!) czy CPE...
A tutaj link do stronki z recenzją słownika:

http://www-writing.berkeley.edu/chorus/composition/oxford.html

Pozdrawam wszystkich i życzę wytrwałości jeśli chodzi o certyfikaty i nie tylko...
Witam!
Ja w tym roku zdałam FCE i jeśli chodzi o materiały to polecam testy w necie naprawde dużo dają. Szczególnie polecam
www.angielski.edu.pl
www.flo-joe.co.uk
Hej! ja zdalam w sesji letniej 2005 FCE na B. ucze sie angielskiego 2 lata, do FCE sie przygotowywalam 3 tygodnie intensywnie. nie mam satelity, kaset plyt nie sluchalam BBC. Moim zdanie najsuteczniejsza jest dobra pamiec ( ucze sie tez niemieckiego i hiszpanskiego), uczylam sie bardzo duzo slow idiomow i kolokacji.
Na moje wymarzone B,na które zdałam, razem ze mną pracowała moja lektorka od angielskiego i książka FC Expert realizowana na kursie.Na Pewno NIE polecam ksiązki Cambridge "grammar For First Certificate", jak dla mnie jej poziom to góra intermediate,io to nie wiem,czy nie zawyżam oceny...
hej! moj zestaw to:
1) FCE Use of english 1 i 2 V. Evans-fajnie zebrana gramatyka-dla mnie HIT ;)
2) FCE Listening and Speaking Skills-troche za latwe w porownaniu do prawdziwego listeningu na egzaminie ale mozna pocwiczyc
3) Successful writing upper-intermediate-to tylko przejrzalam dzien przed egzaminem :)
4) Fast track to FCE ktorego przerabialam na kursie (w rzeczywistosci niewiele zrobilismy ale ksiazka dosyc fajna)
5) repetytoria tematyczno-leksykalne wyd. Wagros-z tego glownie uczylam sie slowek-bardzo polecam :)
a poza tym jesli masz mozliwosc ogladaj/sluchaj BBC, jak najwiecej pisz (nie bedziesz musial/musiala pozniej ryc na pamiec) i gadaj jesli masz do kogo :) Ja zdalam w ten sposob na B i jestem happy :) Pozdrawiam i zycze powodzenia!!!
ja glownie ogladalem filmy po ang. (czasem z napisami ang. ) :) do tego rozwiazalem kilka testow z FCE practice tests plus 1 i na C wystarczylo :)
bump
podciągam temat, może komuś się przyda
Jakie oceny są satysfakcjonujące z tego testu i jakie odpowiadają im przedziały procentowe? (np. tak jak u nas 5 - 100-90% to jak z ich ocenami jest?). Jestem na poziomie Intermediate, ile muszę się przygotowywać??
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja letnia 2005

Zostaw uwagę