Witaj!
Jeżeli chodzi o "Use od English" to zdecydowanie polecam "FCE Use od English"
Virginia Evans, wyd.
Express Publishing. W tej serii są dwie książki 1 i 2, więc jak po jedynce będzie mało , to można zanabyć "2". Moim zdaniem najlepsza do tej części egzaminu, a widziałem
Vince'a i wspomnianą przez Ciebie pozycję.
Jako podręcznik "ogólny" polecam "First Certificate Expert"
wyd. Longman. Ma bardzo przejrzystą konstrukcję, jest na przyzwoitym poziomie - krótko mówiąc podoba mi się :D. Tylko trzeba będzie pobrać sobie TB do odpowiedzi ze SB oraz CD także do SB. Jego słabą stroną jest gramatyka, ale w zestawieniu z Evansową nie stanowi to problemu.
Teraz, jak pracować? Moim zdaniem dużo lepiej jest pracować równolegle. Zawsze można poćwiczyć jakąś kwestię poruszaną w podręczniku, rozszerzyć lub po prostu robić zadania z Use of English dla nabrania "fluentalności".
Myślę, że to na początek wystarczy. Jak będzie mało słownictwa to "Intermediate vocabulary" B.J. Thomas lub Oxford Word Skills ten sam poziom - wedle preferencji, obie serie są naprawdę dobre.
Po przerobieniu podręczników KONIECZNIE należy sobie zakupić próbne testy. Generlanie wszystkie wyd. są dobre, ale Cambridge nie daje podpowiedzi z tego co pamiętam.
No i poza tym konwersacje, pisanie prac (dobrze, jakby ktoś mógł je sprawdzać), czytanie wszelkich tekstów po angielsku, filmy, seriale i będzie GIT!!!
Mam nadzieję, ze pomogłem :)