Jaki słownik?

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,

Mam pytanko w sprawie tego jaki słownik najlepiej nadaje sie do nauki, który napisany jest w miare przejrzyście ale zarazem z wielką liczbą słów, chodzi mi głównie o phrasal verbs. Widziałem taki słownik longman phrasal verbs, jest ich tam ok 5000.
Czekam na podpowiedzi. Z góry thx:)
Nie pamiętam wydawnictwa, a mam to nawet w domu (chyba Oxford) - Collins Cobuild. Grube tomisko, słownik angielsko - angielski. Kupiłam rok temu, b. przydatny, teraz będe zdawać FCE i sporo z niego korzystam.
Bardzo czytelne, przejrzyste hasła, b. dużo przykładów.
Sama książka do phresal verbs moze odrzucać dlatego warto zastanowic się właśnie nad tym słownikiem. POLECAM! Cena ok. 70 zł (rok temu).
Jesli chodzi o slownik do phrasal verbs\'ów to polecam \"Phrasal Verbs\" wydawnictwa Philips Wilson Warszawa - kupilem w hipermarkecie za jakies 8 zł (slownie: osiem zlotych :)) i jest calkiem dobry, do kazdego phrasala jest definicja po polsku + przyklad zastosowania w zdanaich.
Ten słownik ang - ang. ma tytuł: \"English dictionary for advanced learners\"
Słyszałem, że dobry słownik to Oxford Word POwer czy coś takiego. Polecam też Longman Contemporary English z CD :)
Masz rację OXFORD wordpower to bardzo dobry słownik.

Należy jednak sprecyzować ten tytuł. Istnieją dwa takie słowniki.

OXFORD wordpower - Słownik angielsko-polski z indeksem polsko-angielskim;

OXFORD wordpower - dictionary for learnr of English (do niego jest dołączona płyta CD - genie)

Płyta pozwala się tak zainstalować, żeby później mozna było korzystać ze słownika z dźwiękiem bez płyty.
cambridge advanced learner\'s dict. 2003 with cd- a na inne nawet nie patrz
A co sądzicie jeszcze o najnowszym słowniku longmana Contemporary English New Edition Cased with CD-Rom, który zawiera podobno 3 słowniki w jednym:
· Longman Dictionary of Contemporary English
· Longman Language Activator (nowa edycja)
· Longman Dictonary of English Language and Culture (fragmenty)
· wymowę każdego hasła w brytyjskim i amerykańskim angielskim
· interaktywne ćwiczenia w formacie egzaminów FCE, CAE, IELTS, TOEIC® oraz TOEFL®
What do you think?:)
sory ale ten słownik jest do niczego
najlepszy jednak jest logman opisany powyżej
pozdrawiam
sory ale ten słownik jest do niczego
najlepszy jednak jest longman opisany powyżej/poniżej
pozdrawiam
NODE - The new Oxford Dictionary of English

350, 000 words, phrases and definitions, and over 70,000 examples

Over 2,000 words and senses new to the language; 52,000 scientific and technical words and senses; 12.000 encyclopedic entries; and 500 usage notes.
Temat przeniesiony do archwium.