co jest trudniejsze, Fce czy matura?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 36
poprzednia |
Ci co zdawali obie rzeczy niech sioe wypowiedza jakie są różnice i ogólnie co jest trudniejsze?
Chodzi Ci o maturę ustną, pisemną czy obie? Jeśli chodzi o ustną, poziom jest absolutnie nieporównywalny, matura ustna to po prostu garść sytuacji komunikacyjnych (w rodzaju: przywitaj kolegę i powiedz mu, że bardzo cieszysz się, że go widzisz, po czym zaproponuj mu herbatę i zaproś go do kina) + niezbyt trudna gramatyka. Co do pisemnej, niestety nie orientuję się.
Pisemna matura jest rowniez o wiele latwiejsza od FCE. Przyrownalbym ją do poziomu egzaminu PET.
ustna wstyd porownywac z fce a pisemna jest jakies 2 poziomy nizej niz fce
ja pisałem mature rok temu i nie zdadzam sie.... z waszymi opiniami.grmatyka naprawde byla trudna i to samo dotyczylo readingu.............zalezy na cos sie wtrafi,.........jedni maja proste inni trudny zestaw.pisemny
wielcu ambitni sie znalezli w dzisiajeszych czasach
OJ NIE POWIEDZIAŁABYM ZE MATURA Z ANG JEST ŁATWA!!!
matura z ang jest prostacka. zarowno pisemna jak i ustna. samo fce nie jest jakos specjalnie trudne a matura jest czesto 2-3x latwiejsza
Nie wiem skad bierzecie takie informacje. Matur ustna jest, to prawda, latwiejsza niz speaking na FCE, jednak pisemna matura jest duzo trudniejsza od FCE.
tez tak sadze
>Pisemna matura jest rowniez o wiele latwiejsza od FCE. Przyrownalbym
>ją do poziomu egzaminu PET.

LOL. Spójrz na link niżej - to na pewno nie jest poziom PET. Przejrzałam to bardzo pobieżnie - test luk wydaje mi się trudniejszy niż na FCE, ale wczytywać się nie wczytywałam, na pewno trudniejsze są wypracowania z zad. 10, tekst \"RED MIST COVERS IRISH EYES\" na poziomie PET też raczej nie jest. Matura na pewno nie jest trudna, ale i nie jest banalnie prosta.
http://www.rzeczpospolita.pl/tematy/matura/index-ang.html
Hey! matura ustna - łatwiejsza od FCE
matura pisemna - nieco trudniejsza
Test luk - masz racje, nie jest taki latwy. Ale juz nastepne zadanie - transformacje nie wymagaja ogromnie duzej wiedzy. W szkole mam angielski na poziomie pre-intermediate i mysle, ze 90% by to potrafiło zrobić.
te dwa egzaminy wogole nie mozna porównac!
uwazam ze matura jest wcale nie taka latewa jak psiza niektorzy...dostalam jeden zestwa z zeszlego roku chyba..nie..sprzd 2 lat..mniejsza..latwe to nie bylo.poziom mniej wiecej ten sam.niektore zadania nawet momentami wydaja sie trudniejsze...
Zawsze początkowo wydaje się, że trudniejszy jest ten egzamin, do którego przystępujemy najpierw. Ale pamietaj, że dużo wiecej jest ludzi, którzy mają zaliczony angielski na maturze, niz tych co mają zaliczony certyfikat FCE. Mówi Ci to coś?
i ja też
Jedno tylko pytanie: czy ci którzy piszą że matura nie jest łatwa zdawali FC, bo ja jeszcze matury nie pisałam, ale FC mam na a i porównując je z testami do matury (wprawdzie ustnej) mogę powiedzieć że poziom jest dosyć zbliżony, chociaż FC jest chyba odrobine trudniejsze
Ale pamietaj, że dużo wiecej jest
>ludzi, którzy mają zaliczony angielski na maturze, niz tych co mają
>zaliczony certyfikat FCE. Mówi Ci to coś?

Oczywiście ze mi to coś mówi, np. to że nie każdy ma kase na FCE a przyznajmy szczerze to nie jest wcale taki mały wydatek, nie każdy może wyjąć drobne z kieszeni żeby za ten egzamin zapłacić.... wziołeś może to pod uwage?
czesc wszytskim!ja zdawałm mature pisemna z angielskiego i teraz zdaje FCE /mialam probny/ i uwierzcie mi FCe to pikuś w porównaniu z maturą z ang
Ej no nie przesadzaj... mam Fce zdane na C i nie podchodze do matury ale robiłem sporo testów (pisemnych i ustnych) - ustne to komedia !!! pisemne owszem są niełatwe ale na pewno łatwiejsze od FC
W sumie. Bejotka masz racje ze to co przed nami, to czego nie znamy bardziej nam straszne anizeli rzecz ktorej juz doswiadczylismy. Ja choc zdalem CPE przed matura z angielskiego, nigdy nie sadzilem ze jest ona od CPE trudniejsza choc byla jeszcze przede mna. Patrze na poziom FCE i matury bardzo obiektywnie i utrzymuje swoje zdanie, ze matura pisemna jest trudniejsza, choc nie znaczaco, od FCE, czesc ustna jest latwiejsza, choc tutaj mozna miec pewna watpliwosci, gdyz to nauczyciele przygotowuja zestawy na mature ustna i to od ich inwencji zalezy stopien trudnosci egzaminu.
odpowiedzcie na 1 proste pytanie, najlepiej szybko , czy jesli ktos ma FCE to może nie zdac m matury?
Ogólnie, matura jest ciut trudniejsza od FCE. Oceny oczywiście są różne (czytaj: wyższe z matury), ale to jest kwestią oceniania przez znających Cię nauczycieli, którzy idą Ci na rękę. W Cambridge to już nie przechodzi. Więc nie zdziwcie się, że zdajecie maturę na 5, a FCE np. na C.
Boshe takj czytam te wypowiedzi i wydaje mi sie że coniektórzy nie myslą :
Ludzie jak moze matura być trudniejsza niz FCE ?? to trywialne pytanie ponieważ gdyby bylo odwrotnie czy FCE zwalniał by z matury czy to tak trudno zrozumiec że jeżeli FCE zwalnia z maturya raczej juz pomału zwalniało tak jak może być łatwiejsze ?? :D :P
Otóz to. Na maturze warunki zawsze są jednak bardziej komfortowe: zdaje się ją w znanym sobie miejscu, w znanym otoczeniu, nawet komisja egzaminacyjna jakby znajoma :) FCE dla kogoś, kto pisze go po raz pierwszy, to jedna wielka niewiadoma. Ludzi z komisji egzaminacyjnej na speakingu na pewno nie znasz, a przecież musisz wypaść przed nimi jak najlepiej. Egzaminy Cambridge to nie tylko sprawdzian wiedzy z angielskiego, ale też myślenia, zaradności i opanowania. Na maturze nie musisz się martwić o to, że zamalujesz złe pola na karcie odpowiedzi i wszystko pójdzie na marne. Wydaje mi się, że FCE sprawdza wiedzę bardziej kompleksowo. Nie miałem okazji dokładnie przyjrzeć się strukturze matury pisemnej z angielskiego-wiem, że są tam jakieś ćwiczenia \"ze słuchu\", ale nie ma takiego wyraźnego zróżnicowania poleceń jak na FCE, gdzie sprawdzają wszystko: umiejętność czytania ze zrozumieniem, pisania wypracowań, znajomość gramatyki, rozumienie słyszanego tekstu i umiejętność komunikowania się. Może to szczegół, ale na maturze polecenia są w języku polskim, a na żadnej części FCE nie przeczytasz ani nie usłyszysz ani jednego słowa w innym języku niż angielski. Poza tym bądźmy szczerzy-maturę zdają prawie wszyscy, FCE-na pewno nie. Nie twierdzę przez to, że pisemna matura z angielskiego jest superłatwa, bo na pewno tak nie jest. Nie mogę się jednak zgodzić ze stwierdzeniem, że egzamin FCE jest od niej łatwiejszy lub nawet, jak ktoś napisał, że to pikuś w porównaniu z maturą. Gdyby tak było, to FCE nie zwalniałby z niej! Wydaje mi się, że w ogólnym rozrachunku FCE jest od matury ciut trudniejszy.
a wedlug mnie fce jest trudniejsze od matury pisemnej.popierwsze na maturze masz wiecej czasu i mniej materialu do zrobienia ...poza tym masz na lawce slownik....
kto to mowi ze fce jest latwiejsze od matury????????boshe tacy ludzie chyba w oglle nie maja pojecia o czym pisza!!!!FCE jets trudniejsze nie tylko pod wzgledem gramatyki, czytana itp ale takze trudniejsze dlatego bo piszesz w ogole nieznajomym miejscu, nikt ci nie pomoze sciagnac ....w ogole jak mozna tak porowbywac...zreszta skroro fce zwalania z matury to cbyba jasne ze jest trudniejsze. a tak poza tym to matura jest na poziomie intermiediet albo upper. no to jak moze byc trudniejsza...?zalamka
a tak poza tym
>to matura jest na poziomie intermiediet albo upper.
Raczej na upper

A ty nie wiesz co mowisz bo FCE=upper intermediate, wymagania sa troszke inne na FCE ale nie znaczy to ze poziom jest wyzszy niz ogol przyjetej wiedzy wymaganej od kogos kto jest na poziomie upper-intermediate
Kurde matura jest ŁATWIEJSZA od FCE i to na 100% - tak na zdrowy chłopski rozum to gdyby była trudniejsza to z jakiej racji Fce mialby zwalniac z niej>?????????????????
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 36
poprzednia |

« 

Programy do nauki języków

»

Pomoc językowa

Zostaw uwagę