Jaki podręcznik do gramatyki do FCE?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Mam zamiar zdawać egzamin FCE dlatego poszukuje jakiegoś dobrego repetytorium z gramatyki, obejmującego zagadnienia występujące na FCE. Widziałem trochę repetytoriów, kilka było naprawdę przejrzystych, prosto tłumaczących zagadnienia gramatyczne ale niestety opisywało dość niewielki zakres gramatyki. Mógłby mi ktoś poradzić jakieś dobre repetytorium gramatyczne?
Chyba najlepsze książki to FCE GOLD + do tego obowiązkowo
ksiązki Virginia Evanse, Vince i stary, dobry Murphy (intermediate)

--
Pozdrowienia z słonecznej Warszawy,
Robert

Szukam do pogadania po angielsku na Skype jakiejś miłej, fajnej dziewczyny (najlepiej studentki) znającej angielski na poziomie FCE czy pre-CAE...
Jestem w dziale SKYPE dodany tu ang.pl, tam więc info
Nie zgodzę się z przedmówcą .. Książka FCE Gold wogóle mi nie podpasowała, ale może dlatego że uczę się samodzielenie, a w książkach kuroswych nie ma odp. Zeby je kupić - to kolejny duży wydatek, dlatego zdecydowanie wolę książki z serii self-study, jak John Flower "First certificate organiser", Michael Vince "Grammar and vocabulary for First Certificate" i mój faworyt (jeśli chodzi o gramatykę) - Luke Prodromou "Grammar and vocabulary for First Certificate". Do tego książki z testami - Virginia Evans "Listening and speaking skills", i obie książki z serii First Certificate practice tests wydawnictwa Longman, bo jest tam AŻ 8 kompletnych testów do FCE w każdej (w innych książkach z testami 4 lub 5) i do tego są wskazówki na marginesach - na co zwracać uwagę itp. Dobrym autorem jest też Leo Jones :)
Co do Murphego .. moim zdaniem jeste świetny do NAUKI gramatyki :) a w książce autorstwa Luka Prodromou jest KOMPLEKSOWA i DOGŁĘBNA powtórka całej gramatyki. Ale nie mylić nauki z POWTÓRKĄ. Nauczenie się wszystkiego z książki Prodromou to naprawdę solidne podejście do kwestii gramatyki na FCE:)

Pozdrawiam,

[email]

« 

Studia językowe