FCE czy CAE?

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc,

Jestem nowy na forum.mam problem tego typu.mature z j.angielskiego zdalem w 2006 roku.Poziom podstawowy zdalem na 88%, rozszerzona na 65%.Potem mieszkalem 2,5 roku w Niemczech.Tam nie mialem za duzo kontaktu z j.angielskim.Teraz znowu jestem w Polsce.Chcialbym zrobic certyfikat z j.angielskiego.Czy przygotowywac sie raczej do FCE czy CAE?Czy Fce na pewno w moim przypadku bylby strata czasu?Co o tym sadzicie? Dziekuje za wszelkie opinie,

Pozdrawiam,
Uważam, że powinieneś wybrać FCE. Matura rozsz. to poziom B2 (zdałeś na 65 %) zbliżony do FCE.
65% na FCE- egz zdany, grade C (czyli niewiele)
Musisz jeszcze się pouczyć...
Dziekuje za odpowiedz, moze uda mi sie na tym forum jeszcze komus w jakis sposob odwdzieczyc.- moze chociaz z niemieckiego - jestem na poziomie C1/C2, Pozdrawiam
Zastanów się tylko czy nie lepiej byłoby pouczyć się pół roku/rok dłużej i zdać CAE niż podchodzić od razu do egzaminu FCE. Chyba że zależy Ci na jak najszybszym zdaniu egzaminu.
Zgadzam się z mychetką.
Po co wydawać ponad 500 zł na FCE, jak można pouczyć się rok, dwa a nawet trzy i za tą samą cenę zdać CAE. Tym bardziej, że obecnie posiadanie FCE staje się mniej prestiżowe, a i certyfikat nie daje wysokich uprawnień i korzyści.
Powiem w ten sposob.Nie zalezy mi na jak najszybszym zrobieniu certyfikatu.Jestem typem 'pracowitego wojownika' i sadze iz dobrym rozwiazaniem bedzie tu zrobienie CAE nawet jesli potrzebowalbym na to 2 lat.Juz nieraz zaciskalem zeby i jakos sie udalo :-).Mam nadzieje ze uda sie to powtorzyc.Jednoczesnie dziekuje Maarakeszowi i chwala mu za to ze mowi po czesci prawde.Jednak zdecydowalem sie na wersje Mychetki i Angoisse bo gdzies trzba znalezc swoje miejsce :-).Tak mi sie wydaje i tak tez zrobie.Wiem ze bedzie mnnnnnnnnostwo pracy ale jesli juz cos sie chce to trzeba wkalkulowac to w plan.Zreszta ludzie ktorzy mnie znali przed wyjazdem widzieli mnie raczej na CAE.Przed wyjazdem kupilem juz nawet ksiazki do nauki.Oto one:

- podrecznik i cwiczenia Upstream Advanced,Virginia Evans i Linda Edwards,Express Publishing 2003
- Succesful Writing Proficiency, Virginia Evans, Express Publishing May 2002
- Advanced Language Practice with key, Michael Vince with Peter Sunderland,English Grammar and Vocabulary, Macmillan 2003
- English Vocabulary in Use Advanced, Michael McCarthy i Felicity O'Dell,Cambridge 2002

Co wy na to ?
Z tego, co wiem, to gramatyka Murphy'ego nie ma sobie równych, ale jednocześnie jest dosyć droga.
Natomiast z podręczników słyszałam, że dobry jest Focus on Advanced English, mam to wszystko w .pdf-ach, ale na razie tylko się szykuję na naukę do CAE.

O tych twoich chyba nie słyszałam, ale dobiegły mnie głosy, że V. Evans jest niezła.
Angoisse wysłałbys mi tę książke Focus on Advanced
English w pdf na mojego maila? ;)
A możesz mi również na maila przesłać te pdf-fy??
Bardzo proszę bo nie mam za dużo kasy i na normalne podręczniki nie do szkoły mnie nie stać :(
[email]
z góry dzięki :)
sorry [email] a nie mina_97 :D
A ja polecam jeszcze "Destination C1, C2. Grammar & Vocabulary" świetna książka, wydanie 2009.
Grammar and Vocabulary for Cambridge Advanced and Proficiency -Richard Side and Guy Wellman

Advanced grammar & vocabulary- Mark Skipper

Misztal Mariusz - Tests in English - Thematic Vocabulary- tania książka

English Advanced and Structure Practice -Maciej Matasek też tania książka
powodzenia!
Witam wszystkich , dzis chyba skoncze juz ten watek.Gdybym w tym roku konczyl mature i mial takie wyniki jakie podalem w 1 poscie to na ktora sesje warto by isc zdac FCE?- wiem ze wszystko zalezy od indywidualnych preferencji ale pytam tak szacunkowo bo mi baaaaaaaardzo zalezy-przeciez moje wyniki macie?!Fajnie gdyby Maarakesh odpowiedzial:-)
Witam,

Dzis bylem na testach kwalifikacyjnych i rozmowie w szkole jezykowej co dalej z moja znajomoscia angielskiego.Sklasyfikowano mnie na kurs jednoroczny CAE.Wiec w tym roku siadam i zakuuuwam.
Świetnie!
http://www.sharedtalk.com/ może namówisz jakiegoś Anglika do konwersacji, a ty możesz pouczyć Niemca.
Jeszcze raz powodzonka! najważniejsze żeby dążyć do tego, co się bardzo chce.
:)
Jak byś miał jakieś pytania do mnie, to pisz [email]
Dziekuje za podanie e-mail. Za jakis czas dam o sobie znac i dam na forum mam nadzieje jakis interesujacy post/temat :-).

Pozdro,
Wydaje mi się, ze to ważne.

Od grudnia 2008 obowiązuje n o w a formuła egzaminu CAE.
Nie jest to jakas straszna rewolucja, ale zmiany są.
NAJWAŻNIEJSZE ZMIANY SĄ w Use of English nie ma już "Error Correction" i "Register Transfer", zamiast tego sa tzw. TRIOS (trzy zdania z lukami i trzeba zgłowy podac słowo, które pasuje do wszystkich trzech), oraz paraphrasing, ale trudniejszy niż na FCE (leksykalny, a nie gramatyczny) - phrasale, idiomy, fixed phrases.

Pozstałe zmiany są bardziej kosmetyczne.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa