Matura międzynarodowa a NCAA

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam 16 lat i pochodzę z Płocka. W przyszłym roku szkolnym zacznę chodzić do Liceum im. Stanisława Małachowskiego, jednej z najstarszych szkół w Polsce.
Moim marzeniem jest wyjazd do Stanów na koszykarskie parkiety NCAA. Nie miałem dotąd pojęcia jak to zrobić, ale usłyszałem co nieco o Maturze Międzynarodowej, pozwalająca na studiowanie w USA. Niestety nie ma takiej matury u mnie w szkole, lecz za rok mają ją wprowadzić do Płocka. I teraz mam takie pytanie (szukałem na ten temat bardzo długo, jednak nie znalazłem właściwej odpowiedzi):
Czy jeśli zdam maturę międzynarodową, to będę mógł wyjechać od Collegu, czy Uniwersytet? (dokładnie nie wiem, jak wygląda szkolnictwo w Stanach i jakie szkoły sie tam kończy po kolei), czy w ogóle do szkoły, która jest przeznaczona tylko na studia naukowe? Czy będę mógł tam z powodzeniem zacząć grać w kosza, czy po prostu będę potrzebował jakiegoś oddzielnego stypendium sportowego? Bo nie wiem, czy warto się brać za coś, co mnie nie doprowadzi do celu. Chciałbym się dowiedzieć, czy posiadanie takiej matury pozwoli mi na wyjazd i zawodową grę w koszykówkę na uniwersyteckich parkietach.
Tylko proszę o normalne odpowiedzi. Potrzebuje pomocy, a nie komentarzy w stylu: "Jakiś głupi dzieciak wymyślił sobie, że może grać w NBA". Dziękuje bardzo.
edytowany przez lyons18: 06 lip 2011
Ja bym zaproponowal skontaktowaniem sie z organizacja np:
Polish Shootout.
http://www.polishshootout.com.pl/pl/index.php
Dzięki za linka. Jednak niestety z tego co znalazłem więcej na temat tej organizacji, wynika, że te treningi juz się nie odbywają i to chyba od 2008 roku. Główny trener wyjechał do USA i już tam siedzi na stałe.
Wiec musisz sie sam 'marketingowac'. NCAA rekrutuja kandydatow ktorzy JUZ graja dla druzyn tzw bluechip ie w uniwersytetach US. Zakladam ze znasz angielski bo sa informacje z poszczegolnych uniwersytetow na necie. Ja tylko wiem ze konkurencja ze Stanow i Kanady jest niezmierna. Jak nawet zdolasz otrzymac scholarship to oni chca zebys gral dla uczelni do konca Twojej nauki. Chyba zazadaja zebys jakas umowe podpisal. Sama matura IB nie otwiera drzwi, GPA jest rowniez brane pod uwage.
To takie niektore uwagi dotyczace Twojego watku.
edytowany przez fui_eu: 08 lip 2011

« 

Praca za granicą

»

Pomoc językowa - tłumaczenia