Na odwrót - kurs polskiego po angielsku

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Mam mały problem i mam nadzieję, że pomożecie mi choć trochę.
Mam znajomego anglika, który od pewnego czasu mieszka w Polsce i bardzo chce nauczyć się języka polskiego. Jego poziom jest praktycznie zerowy, ale ma spore chęci :) Zbliżają się święta i chciałam mu sprezentować jakiś fajny kurs od podstaw książkę + CD. Może znacie i możecie polecić jakieś dobre wydawnictwa, albo konkretne pozycje, które sprawdziły się może na waszych znajomych? Ważne jest żeby kurs był w języku angielskim. Znajomy mówił, że starał się nauczyć np. alfabet z youtube, ale tam mówią za szybko. Więc kiedy w nagraniu lektor mówi np. "a" to dobrze by było, aby był czas na powtórzenie za lektorem, czyli nagrana przerwa. Tu uprzedzę Wasze sugestie o stopowaniu - to też się nie sprawdziło.
Mam nadzieję, że wytłumaczyłam o co mi chodzi i czekam na Wasze odpowiedzi :)
Pozdrawiam serdecznie
Z racji małej ilości odpowiedzi, może trochę się przydam. Osobiście nie mogę niczego polecić, a szczególnie samouczka. Ale może tutaj coś znajdziesz dla siebie http://ksiegarnia.poltax.waw.pl/index.php?cPath=45 . Pierwszy podręcznik po angielsku na który tam natrafiłem to Polish doesn't bite! Teraz spostrzegłem, że jest z wyd. Edgard. Jeżeli chodzi o multimedialne kursy języka angielskiego, to jest to jedno z wiodących wydawnictw, jednakże nie wiem jak im idzie z tradycyjnymi podręcznikami, zwłaszcza dla uczących się polskiego... Przeglądam jeszcze ten dział, i znajduje się tam również bardziej rozbudowana pozycja od Edgarda... Mam nadzieję, że coś fajnego znajdziesz. Jak się sprawdzi, to daj znać. Może też mi się kiedyś przyda.
edytowany przez Tommyek: 30 lis 2011
Dzięki za odpowiedź. Również trafiłam na Polish doesn't bite! oraz wiele innych pozycji na stronie empiku. Ostatecznie zdecydowałam się na pakiet tego samego wydawnictwa (Edgard) "Polish for Foreigners" na poziom A1-B1 zawierający 2 ksiązki, 4CD audio oraz 1CD z mp3. Po pobieżnym przejrzeniu wydaje się ciekawy i łatwy do przyswojenia. Ksiązki mają mały format (chyba A5), więc poręcznie jest je wrzucić do torby i uczyć się w autobusie/pociągu/samolocie czy w jakimkolwiek innym miejscu. Nie ukrywam, że sporą zaletą są dołączone płyty, które umożliwiają słuchanie nagrań w samochodzie czy, po zgraniu na telefon/odtwarzacz mp3, w każdej wolnej chwili. Niestety, jeżeli chodzi o kursy multimedialne, nie było w czym przebierać.
Nie jestem teraz w stanie ocenić w jakim stopniu pakiet jest przydatny i łatwy do opanowania podstaw języka. Jeżeli kogoś to zainteresuje to mogę to zrobić za jakiś czas, kiedy znajomy zapozna się z zestawem.
Dzięki i pozdrawiam.
W sumie nie ma jakiegoś wielkiego popytu na naukę polskiego wśród obcokrajowców, jednak w większych miastach można znaleźć po kilka szkół, które mają ją w ofercie.
Polski bez problemu wyd. Sumermemo, http://www.supermemo.pl/jezyk_polski, znam wersję w drugą stronę i jest znakomita , zakładam więc że wersja polski dla anglojęzycznych też powinna być dobra.