język niemiecki: najbrzydszy język świata

Temat przeniesiony do archwium.
Wydaje mi się że język niemiecki jest bardzo śmieszny i brzydki. Nie wiem dlaczego tak mi się wydaje, ale kojarzy mi się on z parówkami, trąbieniem, i grubymi bladymi ludźmi. Nie podoba mi się ten język.

Kto się zgadza?
Wiesz co, no mnie tez sie nie podoba..wcale a wcale.. ale nie wiem czy to sie moze jednak wiazac z glegoko ukorzenionym patriotyzmem??? moze nawet sami sobie z tego nie zdajemy sprawy.. ale musze przyznac, ze chyba bede zmuszona sie go uczyc. znam angielski, ale tak sobie i b.dobrze hiszpanski i rosyjski, i mimo wszystko brakuje mi znajomosci niemieckiego i to bardzo.. wiec trzeba zacisnac zeby i wziac sie za robote... i tobie tez radze.
patriotyzmem...? chyba takim od pana Giertycha
J. niemiecki jest bardzo ladny :-) Ma swoja specyfike brzmienia, niektore dzwieki sa podobne do angielskiego, no ale jednak ich uklad jest zupelnie inny. :-)

J. angielski dla niektorych brzmi pieknie, a dla innych to "kluski w gebie". Niektorzy zachwycaja sie specyfika brzmienia j. niemieckiego, innym kojarzy sie z "bladymi, grubymi ludzmi" :P

Mi sie wydaje, ze nalezy poznac lepiej jezyk. Jak ja zaczynalem sie uczyc angielskiego, wydawal sie taki sztuczny i "rozmemlany" (inne slowo nie przychodzi mi na mysl). Dopiero jak posluchalem go dluzej, poznalem kilka jego odmian/dialektow i moglem na zywo uslyszec osobe mowiaca po angielsku, stwierdzilem, ze angielski jest przyjemny :-)

J. niemiecki od zawsze mi sie podobal i nikt mi nie wmowi, ze on brzydko brzmi :P Bylem w Niemczech, slucham czasami niemieckiego radio, slucham Polakow mowiacych po niemiecku i jestem pewien, ze niemiecki jest rownie ladnym jezykiem jak i angielski.

the end
miałem to samo z rosyjskim, na początku nie mogłem go ścierpieć, ale teraz, po bliższym poznaniu uważam, że jest fajny
Hmm wydaje mi sie ze mowisz tak poniewaz nie umiesz niemieckiego ;-) i chyba sie nie myle? Jezyk jak jezyk, a wg mnieto nalezy rowniez klasc na ten jezyk, bo niedlugo kraje anglojezyczne nie wyrobia z miejscami do pracy. Niemcy sa naszymi sasiadami a z tego co mi wiadomo pracy dla ludzi znajacych sie na rzeczy nie brakuje. Grunt to znajomosc jezyka ;-) Takze to jaki jest dany jezyk to kwestia bardzo subiektywna ;-)
Być może masz rację, gdybym znał bym inaczej myślał, ale mimo wszystko niemiecki jest troszeczkę śmieszny, za dużo tych „schpitzel schnitzel” lub „hoffen poffen” „kopenhaaaagen” a najbardziej nieścierpiętliwe są dzwięki „umf, i kumpf” przepraszam ale kojarzy się z wzdęciami.

Jedyny ładny germański język moim zdaniem to angielski, wyjątkowo fajna mowa!
Ja nie umiem niemieckiego, nie chce go umieć i nie bede go umieć, chociaż ucze się go w szkole... :D Dla mnie jest nie do przejścia i kropka. Te robaczki na cala linijke... bleee :D. Ale respekt dla tych, którzy sprechają po niemiecku. Ja po prostu wewnętrznie jestem na nie! :D
Ja uważam, ze niemiecki jest ładny. Nie najładniejszy na świecie ale brzydki z pewnością też nie :)
ja uważam że niemiecki jest bardzo ładny.
Ja mam wogóle słabość do germańskich języków. (niemiecki,angielski,niederlandski)
:o) każdy język ma w sobie coś ładnego.
Ja miałem pierwszy kontakt we wieku 3 lat ;) i nie żałuje że umiem tej język bo się przydaje.
pozdro
kopenhaaaagen - to chyba nie po niemiecku ;)
niemiecki brzmi ładnie jak się ma dobrą wymowę ;)

Moi znajomi niemcy mówią, że polacy nie lubią niemieckiej wymowy bo brzmi tak twardo ale to dlatego że sami twardo wymawiają niemieckie wyrazy.
dobruja do you want to talk :) ?
My gg-number: 1171961
ja wiem, ale dałem przykład że tak mniejwięcej brzmią słowa niemieckie, dobra, prawda jest taka, że język niemiecki napewno jest ładny, jak się go rozumie, ale jak się nie chce uczyć i ma się patriotyczne myślenie to się nigdy nie zacznie uczyć, i słowa niemieckie dalej się będą wydawały nieścierpiętliwie głupie.

znam kilka słów niemieckich, tych które weszły do języka polskiego np. Szwagier, Warsztat, Sznycel, Rachmistrz, Burmistrz, Dach, Polismajster, i co tam jeszcze...
Boimy się tego czego nie rozumiemy.
A co ma do tego patryjotyzm że ktoś się uczy albo nie uczy niemieckiego, to się bardziej nazywa ksenofobia.
ksenofobia, hmm to prawda.
Wy sadziecie wszyscy ze niemiecki jest jezykiem brzydzkim??? Ale ja znam jezyk brzydszy - tyle brzydszy - wasz polski. Tylko "czypczypczyp", die Zunge bricht einem dabei ab
a jednak pani Charlotta doś dobrze nauczyła się tego brzydkiego naszego jezyka
eben, gelernt hat sie, aber muss sie's mögen ;>
I think she must like it a bit. You simply must feel an affinity for some lg if you want to learn it. A negative attitude's a great obstacle that prevents you from learning. If you don't like some lg and if you can't listen to it because you hate the sound of that lg, how on earth can you learn it??
In my opninion, all the lgs are beautiful. Or rather can be beautiful, but you have to be willing to discover it. And finnally, it's not important which lg you speak, but what you have to say.
pzdr.
Doszłem do wniosku że każdy język ma prawo istnieć, i każdy język jest piękny swoim własnym sposobem, kto wie, dostałem słownik niemieckiego od ciotki rok temu, być może jednego dnia do niego zajżę :)

A czemu polski jest brzydki?, przecież język polski jest piękny, a skoro taki ci brzydki to czemu nim piszesz?, czemu go tak dobrze znasz?, ciekawe, czyż by on był twoim ojczystym językiem?
Ja tam lubie j.niemiecki, mimo że wiekszośc znajomych go nie znosi :P
Czy to jest prowokacja??
Radze Ci, uwazaj bardziej na lekcjach polskiego, a potem bierz sie niemiecki i inne jezyki.
To bylo do Darczeli1986
Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę