Polskie litery

Temat przeniesiony do archwium.
Nie mam polskich liter. Zrobilam sobie porzadek w wordzie ( Ctrl+litera i mam te ogonki i kreski), ale niestety, to mi dziala tylko tam. Pytanie: da sie jakos przemowic komputerowi do rozumu, by pisal tez po polsku w takich miejscach jak to, czy inne forum? Jesli sie da, to prosze mi to wytlumaczyc LOPATOLOGICZNIE, bo za nic mnie to ustrojstwo nie chce sluchac.
na dole ekranu po prawej stronie, gdzies obok zegara (masz zegar na ekranie?) powinnas miec taka ikonke* z kodem** jezyka (pewnie IT). Jezeli ja masz, kliknij na nia prawym klawiszem. Czwarta komenda od gory brzmi po polsku 'ustawienia'. Kliknij tam. Mozesz tam wybrac jezyk domyslny i wybrac lub zainstalowac klawiature domyslna. Wybierz klawiature, ktora po polsku nazywa sie 'polski - programisty. Chyba mozna to zainstalowac bez potrzeby wkladania plyty instalacyjnej Windows.
Jak nie masz ikonki jezyka, to daj znac.

* to nie jest prawoslawne malowidlo religijne
** nie chodzi o kod pocztowy ani czworonoka
Bardzo dziekuje za powazne potraktowanie sprawy. Masz w zamian wybaczone blondynki ( te zastanawiajace sie). Juz zapomnialam.
Niestety, jak widac, zostalam bez polskich literek. Tam gdzie mnie poslales jest lista klawiatur, ale sklada sie ona tylko z dwuch pozycji: IT i EN. Koniec. Kto instaluje EN majac IT?
Jedno jeszce pytanie: Jesli bede pisac w wordzie z polskimi literami, ktore sobie sama zaprogramowalam ( bo zwykle jest to Alt + litera, a ja z racji, ze to mi nie wychodzilo, zrobilam Ctrl + litera)i wysle to komus, to bedzie mial tekst czytelny, czy z krzaczkami?
Tam gdzie mnie
>poslales jest lista klawiatur, ale sklada sie ona tylko z dwuch
>pozycji: IT i EN. Koniec.

A po prawej stronie nie ma przycisku, który znaczy "dodaj..."? Kliknij, pokaże się nowe okienko. Z listy języków wybierasz polski,z listy klawiatur polski-programisty

>Kto instaluje EN majac IT?
Może to instalacja domyślna?

> Jedno jeszce pytanie: Jesli bede pisac w wordzie z polskimi literami,
>ktore sobie sama zaprogramowalam ( bo zwykle jest to Alt + litera, a
>ja z racji, ze to mi nie wychodzilo, zrobilam Ctrl + litera)

A spróbowałaś z prawym altem? Bo lewy i prawy Alt to nie to samo.

>i wysle to komus, to bedzie mial tekst czytelny, czy z krzaczkami?

Powinno byc OK.
Wlasnie przed chwila mialam zamiar Cie udusic. Weszlam tam raz jeszcze. Oczywiscie miales racje. Dodalam klawiature polskiego programisty. Nic. To dodalam jakas inna Polski214. Tez nic. To cos tam pokombinowalam z ustawieniami ( nie pytaj co, bo nie wiem) i wyszlo mi, ze jak chce napisac "Z" to mi wychodzi"Y". Dobrze, ze Cie nie bylo w poblizu. Uszles z zyciem.
Doszlam juz do normalnego ukladu klawiatury ( normalnego znaczy tego wczesniejszego). Przeszla mi nerwica. I teraz mysle, ze moze po zainstalowaniu tych klawiatur, trzeba bylo wylaczyc komputer. Ale juz nie mam zamiaru narazac sie na ponowny szok. Zostawiam jak bylo.
Nie doradzaj, bo i tak tego drania juz nie dotkne. A jakby co, to wyladuje za oknem. Pada, to szybcie go zlapie jakies spiecie.
Musisz wybrać polską klawiaturę, tzn. żeby na ikonce języka wyświetlał się skrót PL. W tym celu kliknij na ikonce _lewym_ przyciskiem myszy i wybierz odpowiednią klawiaturę z listy.
Gdzie masz Z na klawiaturze? Nad Alt w dolnym rzędzie? Jeżeli tak i jeżeli Yi Z zamieniły się miejscami, to znaczy, że masz aktywną klawiaturę Polski(214). Lewy klawisz klika na ikonkę i wybierasz klawiaturę polski programisty, a 214 możesz usunąć.
mg:
żźąśćęł
ale teraz masz mnie wysłać tam gdzie jest rysunek polskiej klawiatury, bo pozmieniały mi się klawisze. Nie moge dojść gdzie jest przecinek średnik i te inne.
Inny problem: jak wrócić do IT
mg:
żźąśćęł
ale teraz masz mnie wysłać tam gdzie jest rysunek polskiej klawiatury, bo pozmieniały mi się klawisze. Nie moge dojść gdzie jest przecinek średnik i te inne.
Inny problem: jak wrócić do IT
Juz wiem. Doszlam. Bo mnie się nie pokazało PL, a rysunek klawiatury i musze tylko zmieniać na tym rysunku język.
Brak mi tylko rysunku polskiej klawiatury. Tyś to nakombinował, teraz daj mi adres.
Już sobie znalazłam klawiaturę. Cały rok pisałam bez liter polskich. Ciemnota ludzka nie zna granic.
Dzięki.
bukwy polskie są przepiękne, jak mogłeś bez nich pisać? dobrze że zacząłeś :)
to teraz usun w Wordzie te przyporzadkowania klawiszy, które sama zrobiłaś. Po co mieć dublety?
Wróć do mojego ostatniego postu, przeczytaj raz jeszcze i potem przeczytaj swój. Nic nie dało do myślenia?
Nie wymagasz za dużo? Ja wiem, ze mam Ci być wdzięczna, ale bez przesady.
Żeby nie było, że jestem niewdzięcznica. Zrobilam porządek.
ZrobiŁam

Chyba wrócę do poprzedniego stanu. Nie musiałam się martwić o kreski, ogonki...
Temat przeniesiony do archwium.