Nowości Romana g.

Temat przeniesiony do archwium.
Słysząc co giertych zrobił z maturą, chciałbym się dowiedzieć co zrobił z testem gimnazjalnym ? Wiem, że gimnazjaliści mają zdawać jeszcze jeden z języków nowożytnych (co uważam za chore, ponieważ nie wszyscy zaczęli przecież uczyć się w tym samym czasie. Np. w mojej klasie (I gimnazjum) były osoby, które miały angielski dopiero pierwszy raz). I tu nasuwaja mi się dwa pytania:
- Kiedy giertych wprowadzi tę zmianę.
- W jaki sposób ma zamiar wyrównać różnicę narastającą przez (u niektórych przez 6, u innych przez 4 lata).

Odpiszcie.
Nie lepiej z tym pytaniem do kancelarii? Bo nie sadze, zeby jacys wladni wchodzili na te strone i odpowiadali na pytania...
moim zdaniem pomysł z językiem na egzaminie gimnazjalnym jest dobry. Choć najpierw powinno się rozwiazać problem różnic w czasie jego nauki!

"Zakres egzaminu gimnazjalnego rozszerza się o trzecią część - obok humanistycznej i matematyczno-przyrodniczej - z obowiązkowego języka obcego nauczanego w gimnazjum. Nastąpi to od roku szkolnego 2008/2009. Rodzice ucznia uczącego się w szkole obowiązkowo więcej niż jednego języka obcego będą najpóźniej do 20 września w III klasie gimnazjum pisemnie deklarować dyrektorowi wybór zdawanego. Egzamin z języka będzie pisemny, a jego wyniki powinny być brane pod uwagę przy kwalifikacji do szkoły ponadgimnazjalnej."

Fragment z: http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki/dodatek2_060918/dodatek2_a_1.html

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia