kiedy uzywamy Great Britain a kiedy United Kingdom

Temat przeniesiony do archwium.
przepraszam za moje pytanie i byc moze poswiadczenie mojej ignorancji :) ale sie juzz pogubilam kiedy uzywamy Great Britain a kiedy United kingdom. np, na samochodach jest skrot od Great Britain, listy adresowane sa do United Kingdom. jest jakas roznica miedzy tymi dwoma nazwami?
GB z tego co pamiętam to wyspa
A UK to kraj
ah no rzeczywiscie, bo przeciez np. Grenada ma znaczek na samochodzie GGB albo co w tym stylu, prawda? dzieki wielkie:)
Spróbuj znaleźć w polskiej Encyklopedii lub podręcznku geografii co znaczą te pojęcia. Wtedy nie będziesz miała wątpliwości.

Ucząc się języka obcego trzeba też rozwijać ojczysty. Nie na darmo mówi się, że człowiek, który zna dwa języki, wie dwa razy więcej.
dzieki bejotka za dobra rade...nawet pomimo tej twej 'slodkiej' zlosliwosci. masz racje, moje pytanie swiadczylo o mojej ignorancji. czasem zdarza sie byc ignorantem...heheheh:) pytalam, bo zaczelam miec juz watpliwosci, bo zawsze otrzymywalam listy z Anglii podpisane jako United Kingdom a teraz otrzymuje listy z podpisem Great Britain, stad to zamieszanie. No i po prostu nie pomyslalam, ze to wlasnie chodzi o wyspe, ktora to notabene, odkryli i nazwali rodacy Asterixa i Obelixa.( ktora to znowu nie jest az taka Great...doslownie i w przenosni:)) Ale kto pyta nie bladzi, prawda? Pozdrawiam:)
To wcale nie chodzi o wyspę. Sprawdź z czego składa się Wielka Brytania, a z czego Zjednoczone Królestwo. Niedawno PWN sprzedawał promocyjne wydanie słownika i encyklopedii na CD. Wydanie było bardzo ciekawe. W kazdej chwili mozna było przejśc ze słownika do encyklopedii i na odwrót.
no ale jak to nie o wyspe? przeciez Zjednoczone Krolewstwo sklada sie Irlandii Polnocnej i Wielkiej Brytanii, ktora jest wyspa skladajaca sie z trzech krajow takich jak: Anglia, Walia i Szkocja. No to czyli mozna powiedziec w skrocie, ze Wielka Brytania to wyspa skladajaca sie z trzech krajow a Zjednoczone krolestwo to panstwo. no bo jesli nie tak to chyba naprawde powinnam sie wrocic do podstawowki;) pozdrawiam:)
http://www.scally.net/weblog/archives/2006/01/united_kingdom.html

http://www.geo.ed.ac.uk/home/scotland/britain.html

:) chyba już wszystkim się wyjaśniło :P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę