British English

Temat przeniesiony do archwium.
Piszę, bo słyszałem głosy, iż British English chyli się coraz bardziej ku American English. Słyszałem, że młodsza część brytyjskiej populacji \"amerykanizuje\" język. Co o tym sądzicie? Ilu z was w ogóle preferuje British a ile posługuje się amerykańskim?

Moim zdaniem taki akcencik (bo to głównie w wymowie różnica jest zauważalna) brytyjski, taki prawdziwie brytyjski (taki jeszcze bardziej brytyski niż BBC:)) jest coolerski. Niedawno gościliśmy w naszym LO jakiegoś profesora z Angli, pan sędziwego wieku, ale akcencik miał niczego sobie. (Amerykański też jest cool, ale zdecydowanie wolę brytyjski).
moim zdaniem to nie tylko anglicy sie amerykanizują ale my wszyscy.. i nie chodzi tylko o kulture bo ostatnio sie sporo amerykańskich słów pojawiło w \'repertuarze\' polskiej młodzieży, np. cool, blow, fuck. No cóż.. to jeden ze skutków globalizacji. :-(
ad: blow, fuck...
a przecież mamy swoje bardzo piękne wulgaryzmy i nawet wystarczająco dużą ilość
no nie?
hi-hi...
Taki brak akcentu to nie czesto sie slyszy w UK (bo to raczej brak akcentu, ja bym swierdzila, bo nie mozna po ich wymowie poznac z jakiej czesci kraju mowca pochodzi). Mnie on raczej denerwuje (u niektorych ludzi).

Co do mlodziezy i nasladowania amerykanskiego akcentu... hmmmm...nie slyszlalm nigdzie na ulicy takich \"kwiatkow\"....amerykanizmy - to i owszem (tv, gazety). W jezyku polskim tez ich sporo obok innych germanizmow :)

Ja osobiscie raczej nie przepadam za amerykanskim akcentem. Mam na mysli taki jaki mozna czasem uslyszec w wiadomosciach jak dziennikarze pytaja przechodniow w Nowym Yorku albo innym amerykanskim miescie - tam tez akcenty sie pewnie roznia w zaleznosci z jakiej czesci USA ktos pochodzi). Telewizyjny/filmowy amerykanski bywa lagodniejszy i przyjemniejszy dla (mojego) ucha.
:)
Tak samo jak wielu ludzi mowi ze niemiecki to okropny jezyk. To bardzo ograniczona perspektywa.
Jestem przekonany, ze do kazdego akcentu i jezyka mozna sie przyzwyczaic i kazdy ma swoj urok. Czesto ludzie sa przyzwyczajeni do takiego a nie innego akcentu i dlatego ich to razi. Osoba swiatowa, musi byc otwarta na kazdy akcent i nie traktowac NICZEGO w kategoriach lubie- nie lubie, a raczej znam i nie znam lub ledwo znam.Poalcy sa narodem nader przyzwyczajonym do myslenia ze co polskie to najlepsze i potem jedzie takwy Polak np do UK i jeczy, ze kielbasy dobrej nie ma, a Szkoci to seplenia itd. Albo jedzie do USA i narzeka, ze piwa dobrego nie ma, a Amerykanie to belkocza....
KWESTA OTWARCIA UMYSLU...
bo nie mozna po ich wymowie poznac z
>jakiej czesci kraju mowca pochodzi).

Dobrze, ze wszyscy wiedza, ze Sir Paul pochodzi z Liverpool bo rodzimego akcentu dawno sie wyzbyl.
no chyba ci na ucho siadlo skoro mojego akcentu nie slyszysz.... L\'pool akcent tez ma swoje niuanse...
You \'d better eat that chopped liver, maybe it will liven up your diminishing brain cells......
>You \'d better eat that chopped liver, maybe it will liven up your
>diminishing brain cells.....

What brain cells ?
Pick my brain and don\'t beat your brain out if it is too difficult for you...
>Pick my brain

ok, where is it?
in your case: on the other end....

asssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
>in your case: on the other end....
>assssssssssssssssssssssssssss
> ssssssssssssssssssssssssssss
> ssssssss ...

...sinine answer, Mr Hissass
just stepping down to your level

bye
Ta. I will take it on board. I did not realise I am so narrow-minded. Thanks for pointing this out to me. From now on, I will try not to speak my mind or have an opinion.
T\'rah.
;)
...(niektorych ludzi)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków