Recording- nagrywania 'swojego angielskiego'

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,
Postanowiłam robic 'recording' mojego angielskiego (głownie czytane teksty) w celu udoskonalenia mówienia. Czytałam wiele na forum pozytywnych wypowiedzi na temat takiego nagrywania, ale czy ktoś mógłby napisać coś więcej o tym? tzn własciwie co poźniej robić z tym nagraniem, jak do niego podejść itp. Interesowałoby mnie również czy zauważyliście jakąkolwiek poprawę w swojej wymowie angielskiego po takich ćwiczeniach. Za odpowiedź z góry dziękuję. Jeśli ktoś chce może dołaczyć linka do swojego recording jako wzór, chętnie posłucham i popodziwiam :-]

Pozdrawiam
Takie nagrywanie czytanego przez siebie tekstu jest jedną z najskuteczniejszych metod nauki języka. W jednej z książek poświęconych temu tematowi czytałem jak to mozna robić mając do dyspozycji 2 lub 3 (lepiej) magnetofony, w innej był opis jak to można zrealizować na jednym magnetofonie. Kilkanascie lat temu na targach książki edukacyjnej w gmachu głownym Politechniki Warszawskiej było prezentowane urządzenie specjalnie do tego przeznaczone, coś w rodzaju magnetofonu dwuścieżkowego, który czytał jedną ścieżkę i pozwalał pisać na drugiej. Po lekcji można było analizować ćwiczenie porównując dwa nagrania.

Dzisiaj o wiele lepiej i łatwiej robić to przy użyciu komputera. Na początku nauki najlepiej skorzystać z programów SuperMemo, Profesor Henry - Słownictwo i eTeacher. Pozwalają one na nagrywania własnego głosu i porównywania z nagraniem lektora. Najłatwiej to robić z programem SuperMemo w wersji MSM (SuperMemo96), najkorzystniej z Profesor henry - Słownictwo, gdyż w tym programie każdemu wyrazowi towarzyszy kilka nagranych zdań przykładowych.

Po opanowaniu kilkuset słów i zdań mozna przejść do nagrywania dłuzszych tekstów. Najlepiej nadaje się do tego celu edytor dźwiękowy CoolEdit.

Jeśli zdobędziesz ten edytor i nauczysz się go obsługiwać, możesz przestąpić do nauki. W tym celu zaopatrz się w dobry kurs z płytami CD np. Angielski - intensywany kurs języka angielskiego z CD. nagraj w jednym oknie kolejną lekcję (lub jej część) z płyty, przesłuchaj ją kilka razy (najlepiej naucz się jej na pamięć) i dopiero wtedy nagrywaj w drugim oknie czytany przez siebie tekst. Później odtwórz tekst oryginalny, następnie swój, porównaj oba teksty. Jeśli będziesz zadowolona przejdź do następnej lekcji (niekoniecznie tego samego dnia), jesli nie powtórz zabawę od nagrywania swojego głosu.

Możesz korzystać do tego celu również ze szkolnego podręcznika, jeśli masz nagrania jego tekstów.

Powodzenia.
Swoje nagrania do skomentowania możesz umieszczać tutaj:
http://www.angielski.edu.pl/angielska_wymowa.html

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie