metoda callana

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos moglby mi cos wiecej powiedziec o tej metodzie??jest ona skuteczna???
O tej metodzie ne tym forum juz tyle napisano, że cokolwiek bym tu nie napisał to pewnie powtórzę wcześniej przytoczone informacje.

W skrócie to metoda wygląda tak: Na początku lekcji każdy zadaje sąsiadowi pytanie (na poziomie aktualnej znajomosci języka). Potem następuje powtórka materiału z kilku poprzednich lekcji i trwa to zazwyczaj połowę zajęć danego dnia (czasem więcej). Nauka wygląda tak, że lektor zadaje pytania dwa razy mówiąc bardzo szybko i oczekując od ucznia szybkiej odpowiedzi. W pytaniu nie ma słówek, których nie było wcześniej, a każde nowe słówko jest przedstawiane odpowiednio. Podczas takiej lekcji trzeba być totalnie skupionym na prowadzącym zajęcia, bo w każdej chwili możesz dostac na twarz pytanie.
Generalnie metoda stawia na naukę słownictwa i wymowę. Spotkałem się z opiniami że niby gramatyka leży, ale nie znaczy to, ze nie uczą tam gramatyki. Ja osobiście uważam, że nie jest wcale tak źle z gramatyką. Przerabiam równolegle Europlusa i nie powiem by oni jakos lepiej tłumaczyli zagadnienia gramatyczne (czasem wychodzi im to gorzej).
Istotną cechą tej metody jest też to, że co lekcja jest inny lektor.
Wadą tej metody jest to, że trzeba sztywno trzymać się materiału z podręcznika, nie ma miejsca na luźne pogawędki, po prostu jest pytanie i odpowiedź, pytanie-odpowiedź i tak cały czas.
Nie wiem jak w innych szkołach, ale w tej do której ja chodzę jest całkiem niedrogo. wychodzi średnio 10 - 11zł za 50minut (jak z góry zapłacisz za kilka miesięcy to wychodzi kilkadziesiąt zł taniej).

Zostaw uwagę