Matura ustna z angielskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Jak wygląda, chodzi o strukturę tego egzaminu? Co i jak.
Składa się z 3 części: a) tekst do którego nauczyciel zadaje ci pytania, a później dyskutujecie w oparciu o tekst, b) 10 zdań z gramatyki, po 2 różnego typu,np. 2 z mowy zal., 2 ze str.brn., itp, c) sytuacje: jedną dł€ższą masz na kartce, a dwie dostajesz na gorąco przy odpowiedzi. Zapomniałm dodać, że masz 20 minut na przygotowanie a na sali są słowniki z których możesz korzystać.
zapomniałas też dodać, że w większości przypadków matura ustna to kpina, a ludzie uczą się na pamięć na podstawie tzw. topików, które dostają od nauczyciela i w ogóle żeby własny nauczyciel egzaminował!! śmieszne!! najlepsze jest to, że jak nauczyciel jest kiepski to najczęściej zdaje sobie z tego sprawę i nie chce kompromitacji na maturze (przy innych członkach komisji), więc uczniowie wiedzą dokładnie czego maja się spodziewać... strata czasu, przez którą trzeba przejść!!
To ja bardzo prosze taki \'topic\' :PP
muszę też sprostować że w każdej szkole matura ustna wygląda inaczej...więc nie ma sensu pytać jak wygląda!!!pewniaki są tylko takie że macie gramatykę, scenki i dłuższą wypowiedź.reszta zależy już od nauczyciela...
Pani Asiu czy mógłbym prosić o przesłanie jakiegoś testu na mature ustną, jak wygladał w poprzednich latach. Moj e-mail: [email]
hmm no nie zgadzam sie z ta wypowiedzia ze matura z ang to kpina... w mojej szkole nauczyciel nie chce nam nawet podac zakresu materialu (chodzi nam zeby powiedzial jakiego rodzaju topikow mozemy sie spodziewcac-o komputerach, nawykach zywieniowych, zanieczyszczeniach srodowiska czy cos w tym stylu) U nas nie chca nawet podac \"ogolnikow\" nie mowiac juz o dokladnych pytaniach!
Nie podali wam tematow??? Dziwne,nam podali tematy, no ale co z tego ze sa tematy jak nigdy nie wiesz na co trafisz...;P NO i tak o jednym moznaby dyskutowac b.dlugo a o innym zas tylko napomknac. Poza tym mozna napotkac rozne poziomy tych tekstow, a na przygotowanie sie jest tylko 20 minut :(
Nie prawda - u nas nie ma scenek. Są topiki, gramatyka i opisywanie obrazków.
Pomocy!Poszukuję stronki z zestawami na maturę ustną z angielskiego, głownie chodzi mi o tekst i gramatykę, jeśli macie taki link albo parę zestawów odezwijcie się! ;) POZDROWIONKA!
No to spiesze na ratunek, to dobra pomoc: sytuacje i wyrażenia http://www.profesor.pl/mat/pd1/pd1_b_glinska_030408.pdf
no tak...
Czego mam sie spodziewać na egzaminie ustnym?? Nigdy nie miałem problemów z mówieniem po angielsku, ale gramatyka to już inny świat i teraz naprawde zaczynam sie bać :(
Aha jeszcze jedno, o jakie scenki chodzi? Co to som te scenki?
scenki sa glupawe np. masz namowic kolege na kino, przekonac kogos do ksiazki, zarezerwowac pokoj na weekend w hotelu przez telefon, poprosic o zreperowanie czegos w twoim pokoju w hotelu, masz kupic cos w sklepie, przeprosic rodzicow za cos... i takie rzeczy - dziwne i haniebne dla waszych nauczycieli ze wam tego nie podali - ale wszystko jest na necie (gdzies napewno:) ja mam jutro 01.06.2[tel]majcie qciuki :)
Heh czyli scenki to bedziemy sie produkować :P Ja mam pojutrze :( Pozdro wszytkim i 3majcie za nas kciuki :D
HAHA!! :P Ok juz po ustnej :P dostalem 4 :P moglo byc lepiej ale niebede plakal :D Powodzenia wszystkim i Pozdro!!
Masz racje u nas rowniez nauczyciele nic nie mowia i jeszcze komisja bedzie sie skladac z 4 osob, nie tylko swoich nauczycieli ale rowniez osob z zewnątrz wiec wclae nie będzie tak latwo:(
bardzo prosze o topici, [email]
ja tesh prosez o pytanka ..na rozszerzony angielski...pleas..help.. jak cos to pisczez na [email]
przeciez na czesci rozszeronej nie ma zadnych zdan gramatycznych????? o czym wy mowicie....przeciez nawet w informatorze CKE nei ma TAK NAPISANE
u mnie w szkole byly vtematy:
organy i transplantacja
wakacyjna praca
diety
rownouprawnienie kobiet i mezczyzn
sporty extremalne
jestem z krakowa jak macie tematy z forum ktore wygasly to prosze o [email] to mail mojej siosty ale przesylajcie,dzieki.powodzenia!!
aha u mnie jeszcze bylo o roznych typach restauracji, roznice i podobienstwa
wiem ze byl tez rysunek z bushem trzymajacym kurczaka
ja też prosze o tematy na ustną z angola 2005
zdaje we wtorek więc cza sie zacząć uczyć :)
[email]
polak za sobą na który się przygotowywałem łącznie 4 godziny i zdałem
a angola też bym kceiał zdac ale jakieś tematy by się sprzydały bo nie wiem czego mam się spodziewać
jak ktoś coś ma to prosze na [email]
jak masz jakies tematy to bylbym very wdzieczny!!!!!!!!!!!!u nas bylo : hotel(cos o pokoju restauracji, i jaki numer tel), konferencja ekologiczna( ? ), przyjęcie urodzinowe,centrum handlowe( relacjonowANIE, kiedy ost, co robiles, jakie wrazenia),obrazki:Mc donald, zastrzyk,restauracja,wynając mieszkanie( jakie gdzie za ile),tyle... ja mam w poniedziałek !!! czekam i prosze o [email]
jesli chodzi o scenki jak ja sie uczyłam tylko 3 lata angielskiego i zdałam na 80% oczywiscie odpowiadałam jak umiałam to znaczy ze dla ludzi którzy sie ucza z 10 lat to jest banalne i maja 100% czy nie wydaje wam sie ze to załatwe ja naprzykład miałam spytas cie o którei kino jest otwarte o zniszke dla studetów i czy mozna robic zdieciaw muzełum w drugiej miałam opowiedziec o wyciece w gury o swojm przygotowaniu i co robiłam tam i jaki miałam problem z wruceniem a w trzeciej przekonac kogos kto nie chce mieszkac na wsi i dac tam argumety za i rozwiozane a obrazek był namalowana rodzina przy stole i rodzina przy grilu a pytania były czy lubie pomagac w kuchni drugiego pytania nie pamietam czy aby podstawowa nie jest za łatwa
siema ty jak masz te tematy na mure ustna to pmozesz dac byl bym wdzieczny;]
ja mam dzisiaj o 12 ustna mature i wyglada ona zupelnie inaczej niz wy opisujecie. jest 5 min na przygotowanie sie i wynotowanie najpotrzebniejszych rzeczy. dostaje sie kartke z rozmowami sterowanymi czyli negocjacje udzielanie informacji i relacjonowanie wydarzen, pozniej jest rozmowa na podstawie ilustracji. u mnie wcale nie ma zadnej gramatyki i to nie tylko u mnie, ogolnie jest tak przyjete.rnno nic, lepiej trzymajcie za mnie kciuki :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

»

Studia językowe

Zostaw uwagę