Dwa języki na maturze

Temat przeniesiony do archwium.
Hej...powiedzcie mi..a raczej napiszcie;) czu duzo osób u Was w szkołach decyduje się na zdawanie matury rozszezonej z dwóch języków obcych???nie wkurza Was("językowców") że musicie zdać także...jakaś biologię, fizykę...wiedzę o tańcu i dopiero wtedy mozecie drugi język...
Witaj!
Ja należę do grona owych lingwistów, którzy zamierzają zdawać 2 języki obce na poziomie rozszerzonym! Początkowo byłem do tego bardzo optymistycznie nastawiony, jednak teraz mój entuzjazm nieco osłabł...
Solidne przygotowanie się z 2 języków jest procesem czasochłonnym, wymagającym dużych nakładów pracy... Nie byłoby w tym nic strasznego, gdyby nie fakt, że muszę jeszcze obowiązkowo zdawać jakiś przedmiot!!!
Beznadzieja! Moja wiedza z innych przedmiotów niż języki obce jest bardzo niewielka i swoje szanse zdania przedmiotu (obojętnie jakiego) określam jako bardzo niskie! Co mam zdawać? Matematykę, fizykę? A może wiedzę o tańcu (co to za bzdury, swoją drogą?)?!
Z przedmiotów ścisłych jestem nogą.
Z przedmiotów humatnistycznych, jak np. historia, nie mam motywacji do nauki, ale za to mam duże braki ;)
Stawiam więc sobie pytanie: co ja mogę zdawać, do [cenzura] ?? Ojj, czarno to widzę!!
...nie doluj sie, chyba wiekszosc z nas, maturzystow widzi ten egzamin zdecydowanie na czarno :( Ja tez zastanawialam sie nad zdawaniem drugiego jezyka na maturze, ale stwierdzilam, ze to po prostu nie ma zadnego sensu. Jednym slowem bedziesz miec 2 razy wiecej pracy przed matura, a i tak, aby dostac sie jakiekolwiek studia wystarcza 1 jezyk...aha ja zdaje jeszcze WOS i historie, ale szczerze mowiac duzych szans na zdanie dobrze szczegolnie tego drugiego przedmiotu nie widze..nie ma rady- TRZEBA KUC :(
Hm ja rowniez zdaje angielski, niemiecki i historie... ale jakos sie nie martwie zadnym z tych przedmiotow, moja wiedza z historii jest przyzwoita, z probnej mialem trzeci wynik w szkole, mimo ze nie wiaze z nia przyszlosci a wlasnie z jezykami... jesli chcesz sie nauczyc historii mozesz to sobie polaczyc z jezykami - wejdz na google czy yahoo lub jakakolwiek miedzynarodowa wyszukiwarke, wpisz np. "history of poland", "napoleon", "the french revolution"albo co tylko jeszcze chcesz i na pewno wyskoczy ci kupa rzeczy ktorych mozesz sie uczyc... moi znajomi ktorzy za historia rowniez nie przepadaja zgodnie twierdza ze po angielsku jest ona znacznie bardziej wciagajaca... Powodzenia
...dzieki :) Calkiem niezly pomysl...na pewno skorzystam :D
Zdaję dwa języki obce na poziomie rozszerzonym (ang.+niem.), ale nie uważam, żeby ten drugi język mógł zastąpić trzeci przedmiot maturalny! Przecież egzamin dojrzałości, nie może sprawdzać wiedzy z trzech języków (dochodzi jeszcze polski)!!! Należy zdawać też coś innego, bardziej "konkretnego"-ja wybrałam historię. Nie wciskajcie kitów, że nie macie głowy do tego typu przedmiotów, bo samymi językami człowiek nie żyje (choć są one niezbędne). Mówię więc NIE maturze dla lingwistów! POzdrawiam :-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków