rozszerzona matura ustna...

Temat przeniesiony do archwium.
witam!
mam pytanie.
w tym roku szkolnym czeka mnie matura.
przegladalem oferty wileu uczelni i na wiekszosci nie ma w wymaganiach zadnej informacji o maturze ustnej.
tak wiec czy gdziekolwiek zwracaja uwage na mature ustna (z angielskiego)? :)
na pewno bede zdawal rozszerzony pisemy bo musze ;)
ale skoro nie musze ladowac sie w rozszerzony pisemny...
jak to jest?
bardzo prosze o odpowedź
pozdrawiam
wlasnie.
jak jest z ustną?
nie zawale sprawy pisząc podstawową?
zwracaja gdzies uwage na ustna?
pzdr
no prawie nigdzie nie biora ustnej po uwage ale ja i tak bede zdawac. -->ambicja:)
no to widze, że nie tylko ja nie wiem co z ustną zrobic, a mam ten problem że jezyków obcych muszę zdawać dwa;], w zeszłym roku w sumie nie brali jej pod uwage nigdzie, przynajmniej teoretycznie, a w praktyce było tak ze kumpeli brakło 2 pkt, bo w ostatniej chwili zdecydowali sie wziąc pod uwage pkt z ustej matury na poz rozszerzonym z języka obcego...
o ile pamietam jeszcze z tego roku to matury ustnej sie nie pisze:D heheh
na niektore fil.angielskie czy lingwistyki licza mature ustna, ale po prawdzie to nie roznicuja, czy zdawales ja na poziomie podst. czy rozsz. :/
Taki sam problem miałam w zeszłym roku. Stwierdziłam jednak ze po co mam zdawac ustna rozszerzona, martwic sie ze moze sie trafic jakis temat na ktory nie bede miala duzo do powiedzenia itp. A potem zalowalam ze zdawalam podstawową, bo tak naprawde wystarczy tylko troche wiecej wysilku wlozyc w przygotowanie sie do tego. A poza tym lepiej na swiadectwie wygląda chociazby 80% z poziomu rozszerzonego niz 95% z podstawowego. Takie jest moje zdanie :)
na uwroclawskim w tym roku chyba jedynym kierunkiem, gdzie brane byly pod uwage ustne byla polonistyka. ogolnie rzecz biorac brali tam pod uwage wszystko, przez co wielu ludzi mialo przechlapane, bo chocby mieli trzy przedmioty na sto procent, to i tak lepiej wypadal ktos kto mial bylejak 5 przedmiotow... tak wiec przypuszczam, ze to zmienia...
witam,

ja zdawalam ustna podst (100%) i pisemna podst (100%) i rozszerz (74%) [jak ktos nie wierzy moge [przeslac skan swiadectwa, wiec prosze bez zadnych gklupich komenatrzy] i bez problemu dosdtalam sie na filologie angielska (w Szczecinie) i nie musialam sie stresowac zadna matura ustna rozszezrona ktorej nie brali pod uwage :> po co sobie utrudniac zycie?

a tak apropo to polecam tym co chca sie porzadnie przygotowac do matury... http://allegro.pl/show_item.php?item=66[tel]ja kupilam rok temu i naprawde duzo mi pomoglo.
no np. w WSJO w poznaniu nie biorą pod uwagę cz. ustnej więc sie nie wybieram nawet tego zaliczac. Tam wystarczy ponad 30% z rozszerzonego albo ponad 80% z podstawowego zeby nie musieć przystępować do egzaminu kwalifikującego, na próbnej sie udalo zdobyc ponad 80% ale zastanawiam sie czy nie wziac rozszerzonego

jak myslicie ?

PS: nie znam sie na tych poziomach CAE itd, moje doświadczenia ograniczają się głównie do własnych zainteresować tym językiem, i rozmowy po ang. z ludźmi ze świata (msn etc.)
O rany, ale macie ambicje, na studia językowe się wybieracie a nawet wam się niechce zdać głupiej matury rozszerzonej ustnej... Z doświadczenia wiem że jednak gdzieniegdzie biorą pod uwagę ustną i jeśli się jej nie zda na poziome rozszerzonym to wogóle nie można złożyć papierów... A matura rozrzeszona to pryszcz w porównaniu z niektórymi rozmowami kwalifikacyjnymi...Powodzenia życzę:>
hey, jesli juz ktos z was zdecydował sie na anglistyke to ja radziłabym sie w tym roku przyłozyc do nauki i jednak zdawac mature ustna na poziomie rozszerzonym.Po pierwsze lepiej wyglada chociazby 75% z m.rozsz. niz 90% z podstawowej.Co wiecej na niektorych uczelniach w tym roku było tak, ze punkty czy % z matury rozszerzonej mnozono razy np.1,5 a z matury podstawowej razy 1.W przeliczeniu robi to OGROMNA roznice!!
pozdr. ;->
ktos tu pisal ze jesli mialo sie powyzej 30% z matury rozszerzonej to nie trzeba bylo egzaminu zdawac. musi byc wysoki poziom w tej szkole....
mam pytanie bo już gupiałem - czy mature ustną z ang na poziomie rozszerzonym można zdać nie osiągając 30% bo informatory tego jasno nie mówią :((

Proszę o szybką odp
Niestety nie. Musisz mieć 30% żeby zdać, bo nie zdawałaś podstawowego, który by ci to zdanie już zagwarantował.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków

Zostaw uwagę