Headway czy English File?

Temat przeniesiony do archwium.
Która z tych książek jest wg Was lepsza przy przygotowywaniu ucznia do matury (poziom podstawowy)? Chodzi tu o szybkie przypomnienie materiału (i naukę tego czego ktoś nie umie). Potem zamierzam korzystać np. z repetytorium Oxfordu.
czy masz na myśli" New headway "czy "new edition od new headway"?( czyli new new lub new bis
Mam na myśli New Headway.
Kurde przeciez jest cos takiego też jak "New English File 100% New" (New Level) robiony pod kątem matury.

Hmm... Teraz to już zupełnie nic nie wiem. Chciałam wybrać taką książkę, która byłaby dobra i dla maturzysty i 30-latka, który dopiero zaczął się uczyć angielskiego. Tymczasem widzę, że chyba nie da się tego połączyć. Dla maturzysty najlepszy byłby chyba ten najnowszy English File. Ale czy będzie też dobry dla tego mężczyzny? Jak myślicie?
Czegoś tu nie rozumiem, chesz uczyć kandydata na maturzystę, który ma prawdopodobnie za sobą 10 lat nauki angielskiego, i 30-latka, który nigdy nie miał do czynienia z angielskim z tego samego podręcznika?

Oczywiście morze to być ten sam podręcznik, ale np Headway 1 i Headway 4 lub English File 1 i English File 4. Ale tak naprawdę to maturzystę powinnaś uczyć z dobrego repetytorium albo podręczników, które go obowiązywały w liceum. Trzydziestolata musisz zacząć uczyć z pierwszej najłatwiejszej części dowolnego podręcznika np. English Reward. Dodatkową zaletą tego ostatniego jest program EuroPlus+ Reward, na który go z pewnością będzie stać.
To nie tak. Maturzysta uczy sie od 3 lat i ma duze braki. Prosił mnie o wybiórcze powtórzenie przerobionego materiału w bardzo szybkim tempie. Tymczasem z 30-latkiem książkę przerabiałabym powoli. Chodzilo mi głównie o to, żeby uczyć ich z tej samej serii książek. I tak np. po przerobieniu elementary z 30-latkiem moglabym spokojnie skorzystac z pre-intermediate zakupionego wczesniej do szybkiej powtórki z maturzystą. Bo po co kupowac 2 inne serie kaset i ksiazek skoro mogłabym wybrać jedną najlepszą.

Temat jest juz jednak nieaktualny - kupilam English File (ale nie "new") i przerabiam go z 30-latkiem. Z maturzysty zrezygnowalam. Pozdr!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

Zostaw uwagę