Pytanie dot. recenzji na maturze rozszerzonej

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!
Mam takie pytanie. Chodzi o recenzje, która może się pojawić na maturze rozszerzonej z języka angielskiego. Czy jeżeli będe miała polecenie np. "Napisz recenzję filmu, który wywarł na tobie pozytywne wrażenie" mogę zmyślić ten film, czy muszę konkretnie podać jaki to film, tytuł po ang, reżysera. Łatwiej oczywiście byłoby zmyślić, bo zawsze można wykorzystać słownictwo, które się już zna.

Proszę o odpowiedz.
chodzi mi o to czy egzaminator może sprawdzić czy taki film naprawdę istnieje? jeżeli bym go zmyśliła to czy może mi odjąć punkty za to?
jak ja zdawałam maturę, to powiedziano nam, że można sobie wymyślić, przecież egzaminator nie ma czasu ani ochoty sprawdzać każdego tytułu z osobna... zresztą to nie ma być oceniane pod względem zgodności z prawdą (czy taki film/taka książka istnieje), tylko pod wzgl. gramatyki, poprawności językowej, zgodnosci treści z tematem itp. z drugiej strony ciężko wymyślić fabułę i ogólnie jakiś film/książkę na poczekaniu. polecam za to przygotować sobie kilka recenzji, które potem możnaby zmodyfikować odpowiednio na egzaminie.

« 

Praca za granicą

»

Pomoc językowa