Matura 2012 - porady

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, piszę tutaj ponieważ chciałem się was poradzić w pewnej sprawie. Jestem tegorocznym absolwentem, obecnie studiuje w innym mieście ale doszedłem do wniosku że ten kierunek nie jest dla mnie. Dlatego chciałem spróbować w przyszłym roku na filologi angielskiej w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w swoim mieście. Maturę zdawałem na poziomie podstawowym: Pol - 46% i Ang - 90% ustny 100%. I nie wiem czy poprawiać podstawę czy od razu pisać rozszerzoną( i tedy będę musiał też zdawać ustny rozszerzony)?
I na koniec moglibyście mi polecić jakieś książki, z których mógłbym się przygotowywać do rozszerzonej? Z góry dziękuje za odpowiedź.
edytowany przez stachu_142: 25 paź 2011
dotrzyj do zasad rekrutacji na filologie angielska w wybranej szkole i zorientuj sie, ile % na poziomie rozszerzonym odpowiada 90% z podstawy i czy w ogole mozna zdawac podstawe.
Właśnie sprawdzałem ale tam tylko piszę ile dostaje się dodatkowych pkt jak ktoś zdawał rozszerzoną.
ile?
100%- 80% - 50 punktów
Nie rozumiem, a za podstawową na poziomie 90% i le jest punktow?
Kurcze, nie mogę nic znaleźć na tej stronie uczelni. Nie ma tam nawet podanego przelicznika jak na innych uczelniach. Chyba będę tam musiał zadzwonić.
Zadzwoniłem tam dziś, ale Pani powiedziała mi że nie ma progów punktowych, tylko konkurs świadectw. W tym roku zostali przyjęci wszyscy, bo było więcej miejsc niż chętnych. Ale w przyszłym roku może się coś zmienić np. będzie więcej osób i dalej jestem w kropce.
Hej. Jeżeli chodzi o poprawianie matury, to możesz pisać jedynie część pisemną. Ustny możesz tez sobie wybrać lub nie, to od Ciebie zależy. Wiem, bo sam jestem w bardzo podobnej sytuacji. :)

Moja koleżanka zdała wysoko podstawę, a do tego zdawała jeszcze rozszerzenie i także poszła na PWSZ. Jednak jak się później okazało, na pierwszym semestrze filologi ang jest poziom FCE, a nie poziom matury podstawowej (nawet zdanej wysoko, ale TYLKO podstawowej). Także jeżeli zależy Ci na utrzymaniu się na FA, to zdawaj rozszerzenie. :) I'm telling that to help you, not to be rude.;)
PWSZ w Legnicy? To tam się na pewno dostaniesz na fil. ang. Ale właśnie gorzej z utrzymaniem się.
edytowany przez Sebi19: 12 lis 2011
Witam ponownie, nie to nie PWSZ w Legnicy :). Kupiłem sobie do przygotowań książkę Longmana do matury rozszerzonej ale nie wiem za co się pierwsze zabrać do nauki. Myślałem żeby zacząć od powtórki słownictwa z podstawy i dodanie do tego z rozszerzenia, wiem że muszę powtórzyć od podstaw gramatyke. Boję się że źle to wszystko zaplanuje i źle wykorzystać czas do nauki. Co byscie mi poradzili, jaki plan obrac bo czasu pozostaje coraz mniej.
Odezwij się do mnie na PW mam podobny problem razem coś wymyślimy :) Również mam książke Longmana do matury rozszerzonej ale gramatyka w niej jest "wytłumaczona", a raczej nie ma jej wytłumaczonej w ogóle dlatego zaopatrzyłem się jeszcze w EGIC na poziom B1/B2 i mam sporo e-booków na kompie i staram się przerabiać dział na 2-3 dni powoli ale z różnych książek aż pojmę o co chodzi. Ale kompletnie nie wiem jak sobie rozplanować resztę słuchanie, czytanie etc.. Pomocy! :)
A ja chciałem jeszcze zapytać czy książka Grammarway 3 będzie dobra do odświeżenia gramatyki na poziom rozszerzony?
Jeśli myślisz o poprawieniu matury to polecam jakieś repetytorium maturalne. Wszystkie są bardzo podobne do siebie. Wiadomo, najważniejsza jest grama. Powinieneś znać ją całą, jeśli chcesz zdawać rozszerzonko. A jeśli chcesz już przygotowywać się na filologię to warto zapoznać się z książką ,,How to know brown cow''. Nauczysz się dobrze czytać, a do tego zapamiętasz ciekawe zwroty i idiomy.
A Grammarway 3 nie znam. Ale polecam tę książkę: http://www.bookcity.pl/oxford-excellence-for-matura-exam-builder/pid/12874
Ja stanowczo polecam zamiast Oxfordu te:
1)http://www.bookcity.pl/matura-companion-struktury-leksykalno-gramatyczne-poziom-rozszerzony/pid/25915

2)http://www.bookcity.pl/matura-companion-egzamin-ustny-i-pisemny-poziom-rozszerzony/pid/18415

Są zdecydowanie lepsze i jak przerobisz je całe ze zrozumieniem otrzymasz gwarancje wysokiego wyniku :P
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę