Matura rozszerzona co robić?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Otóż mam problem,chodzę do liceum ogólnokształcącego,niestety boję się,że szkoła do której uczęszczam nie przygotuje mnie odpowiednio do matury rozszerzonej.Na lekcjach używamy książek na poziomie Pre-Intermediate.Postanowiłem,że zainwestuję w jakąś książkę,która przygotuje mnie do tego egzaminu.Polecacie jakieś książki,które mi w tym pomogą jak najlepiej,dodam,że maturę będę zdawał w 2014 roku i chciałbym zdać jak najlepiej,bo ściśle wiążę z tym językiem swoją przyszłość.Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Ucz się idiomów, ćwicz transformacje, dużo słuchaj i czytaj i naucz się porządnie gramatyki. Wszystko zawarte zazwyczaj jest w repetytoriach maturalnych.
dzięki wielkie :D Bardzo mi pomogłaś zabieram się do pracy :)
Jeżeli w I klasie (tak wyliczyłem) jesteście na poziomie Pre-Intermediate, to w III będziecie na Upper-Int, czyli w sam raz na rozszerzoną. Może nie trzeba się tym zamartwiać.
Oprócz repetytoriów itp. dobre są zestawy testów do FCE, przede wszystkim z części Use of English.
Tak tak jestem w I klasie :) Chodzi mi o to,że sam chciałbym też coś robić,żeby lepiej się przygotować.Polecilibyście mi jakąś konkretną książkę ?
Nie mam rozeznania w konkretnych tytułach, ale na pewno ktoś coś podpowie.
Jeśli chodzi o gramatykę to baaaardzoo polecam tą książkę -
Język angielski MATURA COMPANION egzamin pisemny, struktury leksykalno-gramatyczne by Agnieszka Zębala. ( wyd. edis, express publishing ) to taka zielona książka!! bo jest jeszcze szara grubsza.
Speaking and listening - 2. Prove your point - Andrzej Kurtyka
3. Matura z języka angielskiego ,zestawy egzaminacyjne, poziom rozszerzony, nowe wydanie. - Mieczysław lechowski, jolanta palowska. Polecam kupić te książki bo przydadzą Ci się nie tylko do matury... ostatnia książka jest z płytami także dobrze mieć swoją... ja przerobiłam dużo książek ale te 3 chyba najwięcej mi dały :)
i ćwicz rozprawki, warto mieć maxa na maturze :)
edytowany przez Dilemka: 12 gru 2011
Dilemka, podałaś tytuły świetnych książek. Mogłabyś polecić coś jeszcze?
Ja polecam przede wszystkim 'Use of english' V.Evans - świetna, żeby przekrojowo poćwiczyć gramatykę. Jeśli chodzi o konkretne przygotowanie pod kątem słownictwa to bardzo dobre jest repetytorium z longmana - podzielone na działy, do każdego sporo ćwiczeń, tekstów i duużo słownictwa, które na pewno wystarczy żeby dobrze zdać maturę - oczywiście o ile opanuje się je w dobrym stopniu ;)
Co do gramatyki mógłbym jeszcze polecić książki pana Janusza Siudy ("Gramatyka angielska do testów i egzaminów", "Gramatyka angielska w teorii i ćwiczeniach"). Solidna pozycja za niewielkie pieniadze (w ksiegarni ok. 30 zł).
też polecam Siudę! można elegancko przypomnieć, bądź poduczyć się gramatyki. przyda Ci się też coś do transformacji i słowotwórstwa, bo chociaż niewiele można za nie dostać punktów, to jednak warto zdobyć maksa polecam "Język Angielski ćwiczenia i teksty gramatyczno - leksykalne (dla studentów, maturzystów, kandydatów na studia, średniozaawansowanych i nie tylko)" autor: Maciej Matasek, wydawnictwo Handybooks
jeśli nie znajdziesz w księgarni poszukaj na chomiku ;) albo napisz do mnie, to Ci zeskanuję ;)
powodzenia!
Zdecydowanie nie polecam "Matura Companion" ! Drogie i klucz trzeba dokupić osobno... (przynajmniej w mojej wersji). Na Pre-Int (A2!) warto zająć się na początku poszerzaniem słownictwa, bo bez niego daleko nie zajdziesz. Dobre jest "Vocabulary in Use", ale przede wszystkim polecam Ci programy multimedialne, które najlepiej uczą słownictwa, a dopiero później zakup książki, gdzie sobie słówka odświeżysz i poćwiczysz. Dobry program to "Profesor Henry" albo "Supermemo". Gdy już podciągniesz słownictwo to zajmij się gramatyką, bo do matury rozszerzonej jeszcze Ci sporo brakuje. W tym wypadku polecam kupić książkę, w której wszystko jest wytłumaczone również po polsku żebyś to bez problemu zrozumiał, np. "Repetytorium gramatyczne" wyd. PONS jest bardzo dobre i prowadzi do poziomu B2 czyli matury rozszerzonej. Przede wszystkim bądź systematyczny! Powodzenia!
edytowany przez moderatora: 22 kwi 2012
Cytat: blackberrious
Zdecydowanie nie polecam "Matura Companion" ! Drogie i klucz trzeba dokupić osobno... (przynajmniej w mojej wersji).

Nie polecasz tylko dlatego, że drogie? w takim razie ja polecam zobaczyć ile kosztują wartościowe książki akademickie... matura companion moim zdaniem jest bardzo dobrą pozycją. z niej tylko się przygotowałam i z prove your point, które jest rewelacyjne do rozszerzenia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Olimpiada języka angielskiego

Zostaw uwagę