Matura - mały mętlik w głowie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie!

Chciałbym przystąpić do rozszerzenia z angielskiego (2013 rok), ale jestem w nieco kiepskim położeniu.

Mówiąc pokrótce nie miałem żadnego dobrego nauczyciela do samego końca w gimnazjum. Pierwsza klasa również została zmarnowana z kimś, kto znalazł się na kompletnie niewłaściwym miejscu. Jestem w drugiej klasie już z nowym nauczycielem i jest nieco lepiej, ale chciałbym na własną rękę powoli zacząć się przygotowywać do matury.

Ogólnie ze względu na styczność z internetem od dłuższego czasu ze słownictwem stoję nie najgorzej i z rozumieniem tekstu pisanego daję radę. Do tej pory przerabiałem arkusze z podstawowej, ale nie wiem jakie materiały wybrać, żeby być w stanie przygotować się samodzielnie.

Jestem obecnie w takiej sytuacji, że nie mogę uczęszczać na korepetycje, ale czy bez tego mam szansę solidnie poprawić swój język? Nie myślę tylko w kontekście matury - wiadomo, zdać trzeba, ale chodzi mi ogólnie o język.

Do tej pory korzystaliśmy z Upstream B2, książkę, którą będziemy przerabiać w następnej kolejności będzie Oxford Excellence for Matura rozszerzona.

W jakie materiały warto się zaopatrzyć? Czy poświęcenie dajmy na to godziny dziennie da mi wymierne rezultaty?

I czy warto pakować się w kursy typu angielski no problem?
Kiedyś dostałem jako prezent fast track to cae, ale brak słownika w nim był dość uciążliwy.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.
Jesli zaczałes myślec o maturze ponad rok przed samym egzaminem to już dobrze swiadczy o Tobie ;) Co do podręczników - Oxford (...) to bardzo dobra pozycja, wprawdzie sam z niej nie korzystałem ale znajomi którzy uczyli sie z niej byli zadowoleni i zdali na wysokim poziomie (srednio ponad 80%). Do tego warto zaopatrzyć się w "Prove your point". Zainwestuj też słownik ang-ang - samo czyanie definicji dużo daje, zaczynasz "myśleć w innym języku". Z doświadczenia wiem że oglądanie seriali bądź filmów bez lektora to dobry pomysł, warto osłuchać się obcego języka. Nawet ogladanie filmików na YT po angielsku pomaga. A co do czytania... hmm ja swego czasu lubiłem czytać artykuły na angielskiej Wikipedii :D Jeśli masz dostęp do Empiku to rozglądnij się za anglojęzyczna prasą, nawet czytanie o "głupotach" poszerza Twoje słownictwo.
Mam nadzieję, że chociaż część mojego postu będzie użyteczna ;)
Dziękuję za odpowiedź.

Jestem wdzięczny za wszelkie pomocne wskazówki. Jeżeli ktoś mógłby coś jeszcze doradzić to bardzo bym prosił.

Pozdrawiam.
W nauce słówek pomocne mogą być repetytoria maturalne z logmana (w ofercie dostępny jest poziom podst. i rozszerzony ) , oxford repetytorium też jest dobrą książką. Naucz się myśleć po ang, wtedy wszystko przyjdzie Ci łatwiej. Filmy bez lektora, angielskie artykuły, radio w jęz. ang będą pomocne.
Na pewno słuchasz zagranicznych piosenek, wschłuchuj się w ich znaczenie.
W nauce słówek pomocne mogą być repetytoria maturalne z logmana (w ofercie dostępny jest poziom podst. i rozszerzony ) , oxford repetytorium też jest dobrą książką. Naucz się myśleć po ang, wtedy wszystko przyjdzie Ci łatwiej. Filmy bez lektora, angielskie artykuły, radio w jęz. ang będą pomocne.
Na pewno słuchasz zagranicznych piosenek, wschłuchuj się w ich znaczenie.
skoro zrobiliście Upstream b2 to już nie jest źle. Oxford też najgorszy nie jest, ale dobrze, że chcesz się wyposażyć w coś jeszcze. na forum ktoś już założył wątek "Matura rozszerzona co robić?" zajrzyj tam, to znajdziesz też kilka ciekawych tytułów :)
i Tobie od razu również polecę coś do transformacji i słowotwórstwa, bo chociaż niewiele można za nie dostać punktów, to jednak warto zdobyć maksa polecam "Język Angielski ćwiczenia i teksty gramatyczno - leksykalne (dla studentów, maturzystów, kandydatów na studia, średniozaawansowanych i nie tylko)" autor: Maciej Matasek, wydawnictwo Handybooks
jeśli nie znajdziesz w księgarni poszukaj na chomiku ;) albo napisz do mnie, to Ci zeskanuję ;)
powodzenia!
Co z English Grammar in Use? Warto?
Cytat: Belford

chodzi Ci o podręcznik by Louise Hashemi with Raymond Murphy published by Cambridge University Press? bo jeśli tak, to nie warto ^^ wg mnie. chyba, że na taką szybką powtórkę np. na dwa tyg przed maturą. ale to wtedy lepiej ściągać niż kupować.
To jest chyba najpopularniejszy podręcznik do gramatyki na poziomie intermediate. Ja bym radził zobaczyć pare przykładowych stron (na stronie cambridge university press) i wtedy decydować. Moim zdaniem to pozycja warta uwagi!
Ja mogę doradzić książkę "Ship or Sheep", do nauki wymowy, ja się przygotowywałam z tą książką do matury ustnej, która też jest ważna.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa