Rok to jest bardzo dużo jak na przygotowanie się do matury podstawowej z języka. Tym bardziej, że mówisz, że będziesz powtarzać czasy czyli miałeś już wcześniej z językiem styczność.
Aby się dobrze przygotować do matury trzeba robić przede wszystkim te zadania które na niej są, czyli SŁUCHANIE, PISANIE, CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM i zwrócić szczególną uwagę na to co wychodzi Ci najsłabiej i na to poświęcić troszkę więcej czasu.
Z tego co pamiętam gramatyki na podstawowej nie ma jako oddzielne zadanie, ale żeby dobrze napisać list to też trzeba podstawy gramatyki znać. ( czyli np ten present czy past simple).
Najlepiej by było gdybyś sobie kupił, albo wypożyczył jakąś książkę z tymi arkuszami maturalnymi. Tego teraz trochę jest na rynku.
Co do konwersacji to trudno mi poradzić, bo specjalnie się do tego nie przygotowywałam, ale pamiętam, że w domu miałam zestawy ze speakingu z książek i pisałam sobie odpowiedzi na kartce, albo mówiłam sobie na głos co mogę odpowiedzieć na to dane pytanie.
Jeżeli do tego chcesz się uczyć czegoś więcej to teraz na internecie jest masę stron ze słówkami,albo nawet tutaj jest w miarę dobrze wytłumaczona gramatyka ( sama się z niej nieraz uczyłam) i słówka też są, więc jeśli jesteś samoukiem to coś dla siebie na pewno znajdziesz.