Koszt matury międzynarodowej

Temat przeniesiony do archwium.
Słyszałam, że koszt matury międzynarodowej jest bardzo drogi. Czy to prawda? Ile ona kosztuje? I czy tak w ogóle opłaca się ją robić? Przecież w Uni akceptuje się polską maturę...
jezeli juz koszt to raczej duzy, niz drogi ...rnrnjezeli miedzynarowoda to pewnie respektowana nie tylko w krajach uni ...rnrncena wynosi trzy zlote dwadziescia groszy plus cena szatni ...rnrn... sorry nie moglem sie opanowac ... ;p
Kurde faktycznie głupi błąd zrobiłam :) Oczywiście , ze duży nie drogi :) Co do tych 3 zł :D Ja słyszałam od znajomej (która teraz jest już studentką 1 roku), że ona zamierzała pisać maturę międzynarodową jednak po spotkaniu organizowanym przez szkołe zrezygnowała gdyz dowiedziała się, że kosztuje ona 8000 zł. To prawda??? Aż tyle?? Czy coś pokręciła?
Oczywiście, że rozumiem, że skoro międzynarodowa to uznaja ją na całym świecie ale to nie o niej wtedy pisałam. Chodziło mi o to, że polska jest uznawana w Uni więc co za różnica jaką posiadam?? Czy to w ogóle ma jakiś sens.
bledy sa od tego zeby je popelniac :), taka ich natura ;p. Jezeli polska matura faktycznie jest respektowana w krajach uni ( ja tego niewiem, reki sobie uciac nie dam) to fakt - nie widze sensu robienia miedzynarodowej.
Odnosnie ceny - niewiem, pojecia nie mam, nie mialem z takowa matura do czynienia, i raczej miec nie bede, bo uwazam ze nasze polskie uczelnie sa dobre, a za graniece, by stanac w wysciugu karierowiczow mi nie spieszno.
A na przyszlosc rada - na kazde pytanie odpowiedz zna wujek www.google.pl ;),
a oto przyklady dwoch pierwszych trafien, moze cos pomoga :
http://ib.bednarska.edu.pl/?m=artykul&art=5035
http://www.maturamiedzynarodowa.pl/ib.php?lang=pl&strona=6
Alez oczywiście, że szukałam w google. Jednak mimo, że znalazłam strony o tej maturze to nie znalazłam ceny :( Ale dziękuje za pomoc :)
A przepraszam - faktycznie na stronie cena jest :)
Mam nadzieje ze wiesz o tym, ze matura miedzynarodowa to nie zapisy na certyfikat. Aby byc dopuszczony, trzeba najpierw uczeszczac do klasy z programem IB. Z reszta watpie ze bez takiego przygotowania - i ze strony jezykowej i merytorycznej - ktos kto nie bys obiety jej program jest w stanie sie samodzielnie przygotowac. Przynajmniej tak bylo kiedy ja ją zdawalem. Czy warto? Napewno tak. Kiedy jeszcze byly egzaminy na studia w Polsce, to ja moglem sobie wybrac jakiekolwiek kierunek i automatycznie bylem przyjety. NIestety nie pamietam ile pktow trzeba bylo miec, ale pamietam ze byl to poziom takiego ucznia ktory sie naprawde srednio uczyl i srednio przykladal do zajec. Dlatego byl to ogromny bonus. Co teraz matura miedzynarodowa daje w Polsce - nie wiem.
Sama matura kosztuje ok. 1000 CHF (franków szwajcarskich), czyli obecnie ok. 3000 zł. Reszta zależy od układów szkoły z kuratorium. We Wrocławiu, tam gdzie chodze do IB, koszty nauki oraz wysyłki arkuszy maturalnych (wysyła się je bodajże do Szwajcarii), pokrywa kuratorium, czy tam ministerstwo, niewazne.

W niektorych szkołach cały kurs jest płatny, ale to zależy od szkoły, trzeba by u nich pytać.

Aha, do tego dochodza podreczniki i kalkulator graficzny (obowiazkowy, niezaleznie czy masz Maths HL czy SL). U mnie wyszło 1200 zł.

Czyli u mnie wyszło 4200 zł, ale pamietaj, ze nie place czesnego, ani za wysłanie matur.

Czy warto? Jak chcesz pojechac np. do Wielkiej Brytanii, to bardzo warto. Co z tego, że polska matura jest wazna w całej UE? Na dobry uniwerek nigdy Cie nie przyjmna z polska matura z prozaicznego powodu - nie maja pojecia o tym, co ona sprawdza. To tak jakby na polski uniwerek ktos chciał z maturą z Tadzykistanu. rnJesli chcesz studiowac w Polsce, moze byc problem. Był taki przepis do niedawna, ze jak ktos miał okreslona liczbe pkt., na UJ np. 38, miał wolny wstep na dowolny kierunek. To jest niezle, chociaz 38 to BARDZO dużo. Ministerstwo kazało to zlikwidować, bo domniemanie było to "niesprawiedliwe preferowanie niektorych uczniow". Kretyni, ale coz poradzic. Z IB mozesz miec w Polsce problem z rekrutacja.

Pozdrawiam
czy są jakieś publiczne szkoły w Krakowie lub w okolicach, w których realizuje się program IB ? proszę o nazwy szkół... jest jedna ale prywatna...kolegium europejskie (koszt 24 tysiące :/) proszę o pomoc z góry dziękuję :)
oczywiscie ze przyjma cie na angielski dobry uniwerek z polska matura. wszystko zalezy od wynikow matury, nie od tego czy jest ona polska czy miedzynarodowa. wszystkie polskie certyfikaty czy kwalifikacje maja swoje odpowieniki w Uk. nie porownuj polskiej matury do tej z Tadzykistanu poniewaz Tadzykistan w Unii Europejskiej nie jest. Matura z kazdego kraju UE upowaznia cie do aplikowania na studia w UK i masz szanse sie na te studia dostac. Poza tym na polskich uczelniach studiuje wiele osob z Tadzykistanu, Kazachstanu itp. Ja na roku(studia dzienne UG) mialam dwoch kolegow z Kazachstanu, jednego z Ukrainy i dwoch Gruzinow. zaden z nich nie mial matury miedzynarodowej i zaden nie byl pochodzenia polskiego wiec to nie tak ze sie dostali bo mieli dziadkow Polakow;)choc przyznaje przeniesli sie na ug ze swoich uniwersytetow na II roku. ale jesli chcesz studiowac w usa, kanadzie czy gdziekolwiek poza ue to rzeczywiscie matura miedzynarodowa sie przyda.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Praca za granicą

Zostaw uwagę