Listen Matura

Temat przeniesiony do archwium.
hej!
znacie może fajne stronki z fajnymi podcastami na poziomie matury rozszerzonej?
co myślicie o stronce www.elllo.org ??
jak nauczyć się dobrze słuchać?? powtarzać kilka razy , zobaczyć ile się zrozumie a później zobaczyć na transkrypcje?
Nauczenie się dobrze robić zadania z słuchania to wg mnie nie jest takie hop-siup :P Ale najlepszy sposób jaki ja znam to nałogowe oglądanie amerykańskich seriali (polecam: Friends-każdy z ponad 240 odcinków koło 10 razy oglądałem; no i te najnowsze: Lost, Desperate housewives, Grey's Anatomy, Prison break) bo trzeba się po prostu przyzwyczaić do słuchania angielskiego, a jak nie ma się okazji wyjechać za granicę to to zostaje najlepszą opcją :) Jak już się będzie rozumiało o czym gadają, nawet niekoniecznie rozumiejąc każde słowo z osobna, to i słuchania na różnych egzaminach pójdą łatwiej.
No więc zamiast wkuwać słówka, w ramach przygotowania do matury oglądać przez najbliższe kilka miesięcy duuuuużo seriali :P
Dobrze jest tez, tym razem od strony teoretycznej, zaznajomic sie ze zjawiskami fonetycznymi jezyka. Bo fakt, ze sprawdzimy wymowe slowka
understand /andrstend/
nie oznacza, ze to slowko zawsze wylapiemy :) bo anglojezyczni to nie roboty i nie wymawiaja wszystkiego tak, jak jest w slownikach.
no np. w przypadku tego slowa, trzeba wiedziec, ze -er- w amerykanskim jest czasem zblizone do /a/ a 'd' na koncu wyrazu sie nie czyta. i wychodzi transkrypcja
understand /andasten'/

Chociaz najprzyjemniejsze jest sluchanie, ogladanie anglojezycznej TV czy radia, bo masz satysfakcje ze rozumiesz, milo ogladasz TV i przy okazji cwiczysz, nie myslac, ze czas przed TV to wlasciwie nauka dla Ciebie.

:)
a co myslicie o podcastach?
słuchać po kilkra razy a później zobaczyć transkrypcje?

słuchać słucham w miare dobrze ale chcę lepiej
Mozesz kupic sobie ksiazki do FCE/CAE. Tam speakerzy mowia podobnie, jak u nas na maturze mowili. Bo znam wiele repetytoriow maturalnych z plytami, ale wszyscy mowia tam nad wyraz wyraznie i dlatego nienaturalnie.
tomziu, nie irytuj mnie.Z kanałów anglojęzycznych mam tylko bbc world i CNN!!gdybym tylko miała tam jakikolwiek serial, to oglądałabym go od rana do nocy!:-(
a co myślicie o
WWW.ELLLO.ORG
a co myślicie o
WWW.ELLLO.ORG
a co myślicie o
WWW.ELLLO.ORG
fajna sprawa
Będąc zawaliście skromną pochwalę się drugi raz że zrobiłam listeningi bezbłędnie na próbnej tegorocznej;))))). Oprócz pochwalenia się daję recepte na dobre wyniki w słuchaniu:

- filmy bez napisów
- książki w formacie audio-book (GENIALNE w moim przypadku)
- listeningi z CAE
- programy telewizyjne z BBC Prime choć nienawidze british english

Systematycznie, nie przejmowac się że nie rozumie się co drugiego słowa. Z czasem będzie się rozumiało wszystko (niemal)
***galazka jabloni : są różne inne sposoby na dostęp do seriali ]:->
hm...nefretete, a książki w tym formacie ściąga się z intenretu czy jak?
www.englishtips.org
trzeba się najpierw zarejestrować i tam w dziale reading są książeczki i niektóre mają wersję audio, co jest tam zaznaczone - np Danielle Steel jakaś tam pozycja, Mały Książę
jest wersja angielska tej strony? Bo nie moge znalesc. A jak nie to prosze o szczehgolowe instrukcje jak te readingi i mp3 znalesc:)
Jak wchodzisz na stronę to w szpalcie po prawej stronie jest takie małe okienko (trzeba podjechać w dół) i tam pisze Russian a jak klikniesz na strzałkę to rozwinie ci się i Englisz - klikasz i zmieniasz.

Problem w tym, ze niektóre mp3 są dostepne tylko na rosyjskeij wersji strony - ale to nie problem jak się już z ta stronką oswoisz;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Au Pair

»

Inne