pytanie do egzaminatorów - matura ustna

Temat przeniesiony do archwium.
Zdałam próbna rozszerzoną na 59%...... Mam jednak taki dylemat: nie wiem czy zdawać ustną rozszerzoną? Skoro uczelnie nie biorą jej pod uwagę to po co ją zdawac? Czy nie lepiej skupić się na rozwiązywaniu testów??!? Do 20 grudnia trzeba podjąc decyzję... RATUNKU!!! Czy mógłby mi pomóc ktoś kompetentny?
moze nie jestem na tyle kompenentna osoba ale w tym roku sama tez zdaje maturke i chcialam Ci powiedziec( a raczej napisac) ze jesli na zadne studia na ktore sie wybierasz nie chca ang. ustnego rozszerzonego to moze lepiej daj sobie spokoj i skup sie na czesc pisemnej bo niepotrzebnie bedziesz tracic czas na cos co i tak Ci sie w efekcie do niczego nie przyda, a poza tym wg mnie jest duza roznica pomiedzy ang ustnym podstawowym a rozszerzonym wiec trzeba sie pozadnie przygotowac zeby zdac go dobrze.
hmmm chcę iść na anglistykę, wiem że raczej wymagany jest poziom rozszerzony, jednak czy nie lepiej byłoby siąść nad wszelkiego rodzaju testami? przecież liczy sie matura pisemna, nie ustna...
ja tez akurat wybieram sie na anglistyke i musze zdawac ustna rozszerzona- radze Ci dokladnie sprawdzic bo niektore uczelnie wymagaja ustnej rozszerzonej na ten kierunek. lepiej sie upewnij:)
eh to chodzi, że na stronach internetowych UMCSu albo KULu nic nie pisze na temat matury ustnej....... albo ja nie potrafię znaleźć;/ Gdzie wybierasz się na studia?
czy mógłby mi ktoś z nauczycieli/ egzaminatorów pomóc w podjęciu decyzji?
doobra to ja wybrałam rozszerzenie....... czy może mi ktoś powiedzieć jakie są standardowe topici na tym poziomie????? nie chodzi mi o proste tematy, jak np sport, jedzenie, ochrona środowiska, genetyka...... to wiem....... interesuje mnie raczej coś bardziej wyszukanego jak np ONZ.... na ten temat niewiele mogłabym powiedzieć nawet po polsku...... co jeszcze może się pojawić na maturze ustnej???? pleaaaaaaaaaaaaase niech ktoś mi odpowie
Ja tez bym chcial jakies przykladowe topici. Mnie nie interesuja banaly - chcialbym cos o wplywie zanieczyszczenia Pacyfiku oraz globalnego ocieplenia na zmiany w strukturze rafy koralowej. Chcialbym cos wiecej o dowodach pochodzenia wirkow od parzydelkowcow oraz jak najwiecej o podobienstwach i roznicach miedzy przodkami wirkow a planula.
Czy ktos sie zlituje? :P
>a poza tym wg mnie jest duza roznica pomiedzy ang ustnym podstawowym a rozszerzonym

zgadza sie; rozszerzony jest łatwiejszy :). Poważnie, takie właśnie mam odczucie.
też mam podobne odczucie:)

do akukuuu : nie ma w tym roku juz egzaminow ustnych na Umcs prawda? bo chodza ploty ze nadal są. Chce sie tylko upewnic ze nie tylko ja twierdze ze ich nie ma:) According to their website.
ej akuku>>> na tym forum narrow-minded juz podawal rozne tematy na ustna... jesli jednak ty oczekujesz czegos trudniejszego to moze.... sama poszukaj np u zrodel, moze na stronie ONZ lub NASA?? wtedy bedziesz dobrze wyedukowana na kazdy temat:) i podziel sie z nami swoimi spostrzezeniami =)

pozdrawiam :)
Jesli jestes dobry z gramatyki i masz pomysl na urozmaicenie wypowiedzi roznorodnym slownictwem, to rozszerzony jest latwiejszy.
Sek w tym, ze na podstawie mozesz mowic jezykiem pokroju:
I live here for three years and I am really happy of be in this city. :)
i za calosc dostaniesz, powiedzmy, 17-18 punktow za "drobne potyczki, ktore nie wplywaja na utrudnienie zrozumienia przekazywanej tresci" (ze tak madrze powiem).

Za taki jezyk na rozszerzeniu dostaniesz w plecy 7 pkt, wiec na starcie masz 13 pkt. Przy tym poleci Ci za kompozycje wypowiedzi 3minutowej troche, bo takim jezykiem nie mozna budowac wypowiedzi itd.
Ogolnie mial(a)bys z 10 pkt za rozszerzenie.

Na grame i slownictwo przewidziane jest az 7 pkt :-) Przy czym latwo jest je stracic. A na podstawie ocena za gramatyke waha sie miedzy 3pkt a 5pkt (na 5) u przecietnych uczniow.
Z tego co mi wiadomo to na UMCSie nie ma egzaminów ustnych...... co do topicow to mają być one identyczne jak rok temu ;P
W końcu zdajemy nową maturę, a ona zwalnia z egzaminów na studia...... Mam nadzieję, że dobrze myślę noo nie???
chciałbym sie dowiedziec czy jezeli na maturze napisalem list i byl on troche pokreslony wiec go przepisalem ale zapomnialem skreslic ten wczesniejszy . czy wiec w takiej sytuacji dostane zero punktów za ten list ?

Temat przeniesiony do archwium.

Zostaw uwagę