Nowa matura ANG PODSTAWA -mam pare pytan

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, czeka mnie matura, oczywiście na poziomie podstawowym. Języka zaczełem uczyć sie dopiero w liceum, mam opanowaną w miare gramatykę (przynajmniej tyle ile sie wymaga na podstawie czyli czasy, conditionale, reported speech i costam jeszcze). Za to moim sporym problemem jest umiejętność rozumienia języka ze słuchu, oraz oralnym posługiwaniem się językiem. Po prostu na lekcjach bardzo mało rozmawiam na korepetycjiach to samo etc. Jak się przygotowywac pod tym kątem do matury? Tzn, do ustnej oraz do słuchowiska?

Wiecie z kąd wziąść sobie jakieś materiały do słuchania języka np., albo jak z kim świczyć umniejętność rozmawiania.
Co do kwestii słuchania uważam, iż warto ćwiczyć tę umiejętność bazując na trudniejszym materiale niżli tym, z jakim przyjdzie nam się zmierzyć na egzaminie. Ja przygotowując się do FCE słucham podcastów z internetu: BBC documentaries.Wystarczył 1, 1,5 miesiąca abym zauważyl DUŻY postęp. Tobie też radzę spróbować w ten sposób. Oczywiscie nie mowie tu o bbc'owskich podcastach, bo mogłoby Cie zniechęcic, ale np materiały pod FCE, słuchanki z ksiązek o 1, 2 poziomy wyzej od tego, na jakim obecnie bazujesz. Mysle, ze pomoze. Najwazniejsze jednak, aby zabrac sie do tego stosunkowo wczesnie. Czytalem ostatnio artykuł o słuchaniu języka obcego-kwestia jakichs "bajerów" w mózgu;trzeba im dać czas na zaadaptowanie angielskiego rzępolenia :)
własnie
bo jak mało słuchasz tekst się zlewa i nic nie zrozumisze
nawet jeżeli znasz wszystkie słówka
sprobuj wykorzystac serwis BBC learning jest najlepszy i za darmo(http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish) zacznij czytac ksiązki jakies po angielsku mozesz je zamowic w ksiegarniach jezykowych badz cztaj gazete newsweek ( www.newsweek.com) . Naucz sie phrasal verbs i idiomy to przydatne i mozesz otrzymasz za ich uzycie kilka dodatkowych punktów na maturze.
Moja rada: słuchać, słuchać, słuchać :) Im większego bełkotu słuchasz, tym lepiej, bo sie przyzwyczajasz do jezyka. A pozniej jak na maturze puszcza stosunkowo wyrazne nagranie, to bedzie ono balsamem dla Twoich uszu. :D

Ja sam wiem po sobie, bo krotko sie ucze angielskiego, ze sluchanki angielske sa trudne, ale wszystko jest dla ludzi :-) Powoli musisz sie przyzwyczaic do okreslonych tendencji w angielskim... Palne takim banalnym ale trafnym zdaniem: Polskiego tez nauczyles sie przez sluchanie :) :)

Zostaw uwagę