ja zaczyanm studia na whampton biomedical science powiem tak whampton ejst napewno "slabszym" univerkiem w Angli :] w rankignu Guardiana (najpopularniejszy ranking wg ktorego patrza pracodawcy.. jesli juz patrza) jest na koncu okolo 90 na 115 univerkow.. ale guardian prowadzi tez statystyki wszystkcih kierunkow. Mozna sie dostac na whampton na kierunek ktory jest na "w miare poziomie" ja zaczynam biomedical science ktory w whampton w rankignu guardiana jest 54 na 90 uczelni (ktore maja bio przedmioty bo nie wsyztkie uni maja) czyli mniej wiecej w polowie :] czyli nie jakos źle...
ale nawet jakby biomed bylo nizej w rankignu to tez bym tu studiowal, poniewaz mieszkam raczej na stale w angli tu papier ze zwyklego nawet najgorszego unviekru w 90% przypadkow znaczy duuzo wiecej niz papier polskiej renomowanej uczelni... troche to przykre zwlaszcza ze poziom ich nauczanie jest generalnei mowaic zalosny ;) ale oni po porstu nie maja pojecia o tym jak ejst w polsce, tak samo jak ciezko dostac sie na "dobry" uniwersytet majac tylko polskie kwalfikacje.. bo tak naprawde te univerki nie wiedza co to dokladnie jest ta cala nasza "matura" a dorby univerek nei majac pewnosci poziomu jaki reprezentuaj jego kandydaci po prostu ich nie wybierze.. ale zawsze mzona po 1 roku studiow przneisc sie na jakis lepszy univerek jesli kocnzymy rok z dorbymi wynikami :) oczywisice nie z whmapton na oxford ;D nie mozliwe to jest ale na jakis uni o 25 miejsc wyzej w rankingu. :] ale ja na moj keirunk nie narzekam nie jest jakos barodz nisko w statytykach.
ps. whamtpon ma kupe kasy od kazdego studenta.. 3tys futnow rocznie + dofinansowania od rzadu + dodatkowe bonusy za zagraniczncyh studentow.. :]
ps. zreszta nawet w polsce studia skoncozne na jakiejkolwiek anglojezycznej uczelni to wciaz wysoki prestiz :] tak jak ukonczenie renomowanej polskeij uczelni albo lepiej + pracodawca patrzy ze poradziles sobie w obcm kraju, jakso stdia trzeba przetrwac zarobic na siebie :] a to lekcja zycia, i pracodawca widzi ze od 18roku juz "na swoim" ;p a nie garnuszku rodzicow