Pomoc na mature ustna !!!!!! Wchodzic weterani!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Zdaje maturke z anglika juz niedługo. Biorac pod uwage fakt ze nie zawiele umie, potrzebuje pomocy.

Jesli zna ktos jakies standordowe chasełka które niezależnie od tematu mozna powiedziec (takie koło ratunkowe) to podpowiedzcie cos.

Ewentualnie dajcie kilka rad co zrobic jak temat nie podejdzie.

Z góry dzieki za wszelką pomoc!!!!!
najlepsze haselko dobre na wszystko:\"Biały?\"
Ja znam jedno, co by sie nie działo mozesz w ten sposób zareagować, nucac sobie rytmicznie w duchu lub komisji (napewno ja rozbawisz).

\"Don\'t worry, be happy\"

:)
Nie znam szczerze mowiac zadnych \"CHasełek\" poniewaz nie ma standardowej odpowiedzi na wszystkie pytania.
-Nalezy sie zawsze trzymac szablonu: wstep-rozwiniecie-zakonczenie.
-Mowic w miare plynnie, nawet powoli, ale zeby nie zostawiac za duzo \'ciszy\' po kazdym zdaniu.
-Poza tym warto dorzucac swoja opinie (zwlaszcza jak sie nie zna slowek akurat potrzebnych do tematu) przez zwroty typu : I think, In my opinion, frankly speaking, personally, to put it bluntly...
-powtorz sobie tez konstrukcje np. as..as, so..that, in order to, so as not to, due to, because of etc....One pojawiaja sie wlasciwie w kazdej wypowiedzi a ich bledne stosowanie moze doprowadzic komisje do szalu zwlaszcza po dluugim i meczacym dniu;)
jesli masz jeszcze troszke czasu poucz sie kluczowych slowek z zagadnien maturalnych i powinno byc dobrze
buziaczki
O, to fajnie - już widzę jaki jestam cienki. Właściwie nie wiem jakim cudem dostałem 3 z pisemnej W OGÓLE się nie ucząc, ale jutro na oralu na pewno mnie rozbroją. Szkoda, że Cartoon Network już nie dają u mnie w oryginalu bo może byłbym na bierząco ;). Najlepsze jest to, że z całej szkoły u mnie angola pisemnie zdawało 5 osób, nawet nie wiem czy na ustnej nie będe sam :-|. Tylko cud może mnie uratować, ale w cuda raczej nie wierze. Jednak do poprawki chyba będę się przygotowywał m.in w oparciu o ten serwis.
Pozdrawiam wszystkich którym się udało, szkoda że do Was nie dołącze :-/.
ja ci powiem ze mialem fajnie bo teacher dal nam zestaw jaki bedzie obowiazywal na ustnej i taki byl(nie weim czy to do tematu ale..)
a poza tym Aguś ma racje z tymi zwrotami najlepiej nimi siepac jak ci nic do glowki nie przychodzi(ja lubie I find cos tam..)
zycze ci duzo lucky i keep it real (kiss kiss) :)
a nie mozesz zmienic teog jakos w tv zeby miec wrsje oryginalna?? bo na cyfrze to mozna ;]
O w morde jeża, cannot belive ale jakimś cudem zaliczyłem. Odsiew był niezły bo na jedenaście osób wczoraj zdały cztery, dzisiaj na tyle samo zdało pięć. Czuję się wygrany ;-P. Nie sądziłem, że to będzie takie proste. Gramatyczna część była po prostu śmieszna - wstawić wyrazy w odpowiedniej formie. Ja myślałem że polecą regułkami itp. To niest po prostu niedorzeczne żeby ktoś nie ucząc się ani troche zaliczył angol pisemny i ustny (CartoonNetwork RULEZ! ;)). Ale mi to pasuje :-D. Szkoda że z polaka nie jestem już tak dobry jak z mojego ojczystego (;-)) języka .
pozdro 4 all!

Race_
A widzisz Race, jednak cuda sie zdarzają, powinieneś zacząć w nie wierzyć:)) Pozdrawiam
Przy okazji sie pochwale, ja juz jestem po maturce: dwie piateczki z pisemnych a z anglika certyfikat:DDD
witam i oto temat na list:
list nieformalny

Wybierasz się na kurs językowy do Wielkiej brytani. Napisz list do swojej kolezanki w Londynie, w którym:
a)poinformujesz jo o swoich planach i okreslisz rodzaj kursu
b) poprosisz ja o wskazanie mozliwych noclegów ( co najmniej 2 możliwości)
c) podaj w jaki sposób bedziesz podróżowała i popros o odebranie z lotniska, lub dworca
d) krótko oposz co u Ciebie słychać.
Praca na 120-150 słów
Dzieki za pomoc i jak mozesz to na maila [email]
witam i potrzebuje pracy do tego czwartku. oto temat na list:
list nieformalny

Wybierasz się na kurs językowy do Wielkiej brytani. Napisz list do swojej kolezanki w Londynie, w którym:
a)poinformujesz jo o swoich planach i okreslisz rodzaj kursu
b) poprosisz ja o wskazanie mozliwych noclegów ( co najmniej 2 możliwości)
c) podaj w jaki sposób bedziesz podróżowała i popros o odebranie z lotniska, lub dworca
d) krótko oposz co u Ciebie słychać.
Praca na 120-150 słów
Dzieki za pomoc i jak mozesz to na maila [email]
Hejo!No i ja też jak większość zdaje tą "kochaną maturkę" więc prosze pomocy!!!!!!!!!!
lalalalalalalaallalalalalalalallalla;la??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
dobrym sposobem jest przejrzenie rozmowek tam sa bardzo przydatne zwroty -> metoda wyprobowana wprawdzie z niem ale zadzialalo :) powodzenia
Ja chdze do piątej klasy podstawowej i ja za 1 miesiąc wyjezdzam do Londynu na 2 miesiące . To znaczy że jest z Ciebie ułom!!!!!!!!!!!!!!!!
Do ,,Czytajcie,,
jesli zdajesz poziom podst, to pikuś, byle konkretnie i na temat, opisywanie obrazka szczegóły ale nie do przesady-kto?-co?-gdzie?, myśl rozsądnie nie panikuj nie wygłupiaj ise i bądź miły:)good luck
masz pyt daj znać;)
najlepsza odp. po dzisiejszym egz:'my boss is easy':)
jeszcze jedno....fajnnie jest 'zabłysnąć' znajomością tzw. 'trud ych'słówek:)
zwroty typu:in my opinion, i believe, i don't agree, he might..., in the foregroud, at the background.....
jeszcze jedno....fajnnie jest 'zabłysnąć' znajomością tzw. 'trud ych'słówek:)
zwroty typu:in my opinion, i believe, i don't agree, he might..., in the foregroud, at the background.....
he he w to nie uwierzę, kujon jesteś;), żartuję, na poziomie podst. faktycznie łatwizna, twój sujkces polega na tym, że umiesz ise komunikować, znaleźć wyjście z syt. i wyrazic opinię, a o to własnie chodzi w nowej maturce:)
podpisano teacher:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

FCE - sesja letnia 2004