nowa matura - poziom rozszerzony

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 164
poprzednia |
witam,
w maju 2005 zdaje nowa mature :) jesli chodzi o jezyki obce to zdaje 2 - niemiecki na podstawowym, angielski na rozszerzonym. I wlasnie o anglieski mi chodzi...Rozumiem, ze na egzaminie pisemnym (poz. podst.) wymagana bedzie podstwowa gram, slownictwo czyli program realizowany w liceum. Namiast jesli chodzi o poziom rozszerzony to kompletnie nie wiem jak to ma wygladac?! Przeciez nie rzucą nam zjezdzonej gramatyki, uzupelniania zdan itp. ...przynajmniej tak mi sie wydaje...ambitniejszy bylby esej czy cos w tym stylu... :/ czy ktos wie jak to ma wszystko wygladac?
z gory dzieki za pomoc :)
Kasia
wejdż na strony OKE np. oke.krakow.pl znajdziesz tam informatory dot. nowej matury. W informatorze j.ang. sa przykladowe testy na poziom podstawowy i rozszerzony. Aby znalezc informatory kliknij najpierw na dotychczasowa stronę główną.
Informator znajdziesz pod adresem:

http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69
Według mnie nowa matura na poziomie rozszerzonym jest o wiele trudniejsza od FCE ( prawdopodobnie jest to przyczyną zaprzestania uznawalności tych świstków), wg mnie podchodzi ona trudnością pod CAE, ale to też zależy z której strony patrzymy i na co , np czytanki i gramatyka są o wiele trudniejsze niż te z FCE.
witam wszystkich! nie chce nic mówic ale powiem tak , ,ze w ministerstwie edukacji ludzie którzy układaja to , powinni sie zastanowić !!!dajcie spokój ja nic nie chce mówic ,ze tyle osób nie zda ten egzamin !a jak już zda bedzie tylko wielka improwizacja-czyli odpisywanie i kombinowanie!!!słownictwo jest tak trude ,że nie powiem co , a nasi nauczyciele olewają sobie wszystko !wiem ,ze nikogo to nie obchodzi ale trzeba sie zastanowic , bo co z tego ,z e nawet zdamy ale na ile %? o to sie rodzi pytanie?ksiażki sa zle prowadzone ! i nie ma sie oszukiwac nie w kazdej szkole da sie nauczyc co kolwiek , bez korków na które sam wydaje nie małe sumy !!dobrze ,ze stac mnie na to ale mam patre osób w klasie ,że nie stać ich naprawde nie stac ich na jakiek0olwiek lekcje prywatne!! ja osobisci e pomagam kolęzance która jest biedna ale zależy jej na maturze , ma braki z gramatyki jeszcze z czasów gimnazjum -ale zależy jej wiec pomagam !!!! a sam nie wiem jak napisze wiem tylko tyle na pewno bedzie to matura rozszerzona !!!wszystkim życze powodzenia na maturze 2005!
ludzie, nie panikujcie tak :D
o ile mi wiadomo nowa matura (rozszerzona) ma być na poziomie upper-intermediate...
dla Ciebie to swistek, ale cos mi mowi, ze nawet takiego swistka nie masz wiec sie nie wymadrzaj...
rzeczywiscie noewa matura na poziomie rozszerzonym jest trudniejsza niz mi sie wyadawalo :). teraz nasza wychowawczyni /ang/ caly czas robi nam probne - jestem w kl jezykowej i musze powiedziec ze jest to poziom troszke wyzszy od fce
O co Ci chodzi ? Pisze , że FCE nie bedzie zwalniać z matury bo ten exam jest na niższym poziomie niż matura rozszerzona ( tak mi sie wydaje). Co do FCE to faktycznie nie mam go bo podchodze w przyszłym roku do CAE. To, że nazywam to świstkiem to dlatego, że certyfikat sam w sobie to tylko kawałek papieru, liczy sie wiedza.
nie chce mi się z Tobą kłócić....
no ale żeby dostac ten \"świstek\" musisz się wykazać wiedzą, prawda?
ta nowa matura jest jakaś $^!!$%%@ !!!poziom podstawowy jest poprostu śmieszny z kolei rozszerzony rzeczywiście jest na poziomie troche wyzszym niż fce. no to cholera co ja mam z tego wybrać??
Wszyscy ci ktorzy tak panikuja, powinni zobaczyc informator!!!!
www.cke.pl
moim zdaniem ta matura jest na poziomie FCE - zreszta zobaczcie sami informator. Nie stresujcie sie :P damy rade !
Tak trzeba na początku sie wykazać wiedzą , ale sam certyfikat steje sie w wielu przypadkach prawdziwym \"świstkiem \" jak to nazwałem wtedy gdy dany delikwent nie ma już kontaktu z językiem i powoli zapomina. Cóź mu pozostaje - ŚWISTEK ( bo wiedzy już takiej nie ma po 10 latach bez ćwiczeń). Zresztą jak ktośnie rozumie pewnych procesów to mówi sie trudno.
no z tego co mi mowila kobieta od angielskiego toi matura nawet na poziomie rozszerzonym(pisemna) jest o wiel latwiejsza niz dotychczasowe matury!iwec bez paniki ludzie!!z reszta jak nasz rocznik nie zda to przynajmniej wreszcie wyjdzie na jaw jaka to lybacla i jej ekipa sa glupi!poza tym ze wzg na to ze bedzie to 1 taka matura z pewnoscia bedzie prostsza niz natsepne!
matura jest latwa. wy cfaniaki z rozszerzonym poziomem boicie sie takiego swistka?? ja z mojej wiejskiej szkoly jako jedyna z probnj nowej jedna z najlepszych w okregu.. ludzie toz to jest skandal
życzę Ci zdania CAE i ćwicz sobie angielski przez następne 10 lat, żeby Twój ceryfikat nie poszedł na marne i nie stał się świstkiem.
Ludzie co Wy się tak schizujecie?! A kto Wam każe zdawać maturę rozszerzoną? Chyba lepiej mieć podstawową na 5 czy nawet 6, niż rozszerzoną na 2 ://
WYLUZUJCIE!!!!!!
jesli ktos was straszy nowa rozszerzona matrua to wynika z jego zlosliwosci lub glupoty lub z tego ze nie ma o sprawie zielonego pojecia! ja pisalam rozszerzona mature 2005 w tym roku!!!! w razam takiego malego egzaminu dla kuratorium->fajna zabawa kosztem uczniow
po przejrzeniu tej matury doszedłem do wniosku, iż z poziomem FCE może równać się tylko speaking, reszta jest dużo prostrza
>po przejrzeniu tej matury doszedłem do wniosku, iż z poziomem FCE
>może równać się tylko speaking, reszta jest dużo prostrza

hmm, mowisz o *rozszerzonej* ??
...
nie przesadzaj, slownictwo jest dosc wykrecone, wiec poziom FCE to napewno jest.
FCE moze faktycznie nie jest na poziomie matury, ok. Ale jak wytlumaczysz ze ani CAE, ani nawet CPE z niej nie zwalniaja? Oczywiscie ze przy braku kontaktu z jezykiem sie go zapomina. Jednak to musi troche potrwac, a nie sadze zeby ktokolwiek zdawal CPE w wieku 10 lat... Jest pewna dolna granica wieku w ktorym mozliwe jest zdanie tego egzaminu. Jaka to granica? 15 lat? Nie sadze zeby mniej. A przez 3 lata (jakie wtedy zostaja do matury) nawet przy zupelnym braku kontaktu z jezykiem nie zapomni sie go, jesli znalo sie go na poziomie proficiency! Pozdrawiam
tak, mówie o maturze rozszerzonej
być może zbyt słabo sie przyglądałem, ale nic wykręconego tam nie zauważyłem
a oto link: http://www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=54&Itemid=69
widziałam informator no i bez jaj. chyba troche przesadzacie. na poziomie rozszerzonym mam np transformacje zdania ze słowem \"mind\" albo \"failed\". nie mówcie mi że to nie jest poziom fce
pisalam pare dni temu mature probna rozszerzona. ludzie! arkusz rozszerzony byl altwiejszy niz podstawowy! przynajmniej w czesci pisemnej. ze sluchu da sie wykombinowac naprawde, i tu i tu. a z pytaniami do textu tez loozik: nawet jak nie jarzysz 1/3 textu to da sie wywnioskowac z kontextu naprawde! jesli jestes inteligentny - nie ma co sie bac. tylko jest pewno pytanko: jesli chce zdawac rozszerzona za rok, to jak to sie ocenia: podstawowy zalozmy 80%, rozszerzony 40%; czy w ogole wspolna ocena np. 50% z angielskiego - poziom rozszerzony?! bo nie kapuje do końca..??? hlp
ja mysle ze rozszerzona to pikuś w porownaniu z dwujezyczna!!! po prostu banał ! a dwujezyczna... poziom CAE albo i wyżej! i co robic? rozszerzona czy dwujezyczna???? to dopiero pytanie! a nie podst. czy rozszerzona!? ehhhhhh! jak kiedys dostane w swoje rece pania K.Ł to nie recze za siebie !
ludzie gdzie wy zyjecie lybacka juz dawno nie jest ministrem edukacji-teraz jest Sawicki
sory ale ja wiem ze ona nie jest JUŻ ministrem ! ale to nie zmienia faktu ze to przez nia mamy taka mature jak mamy :/ a nowy minister raczej nie przywroci nam zmarnowanego czasu...
Wiecie co wam powiem?To nie jest żaden problem, żeby zdać tą maturę. Problem się pojawi podczas przyjęć na studia. Poziom rozszerzonej jest tak między FCE i CAE.A wśród zdających na anglistykę większość ma albo jest na poziomie CAE/CPE.Tak więc osoba z mniej niż 90% punktów na rozszerzonym poziomie się nie dostanie.I to jest niezły problem.
z rozmowy z nauczycielką wiem, że na maturze rozszerzonej z języka angielskiego oporcz pracy ktora bedzie trzeba przedstawić może być do napisania esej, opowiadanie, podanie o pracę. troszkę podchodzi pod wypracowania w języku polskim
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 164
poprzednia |

« 

Szkoły językowe

»

FCE - sesja letnia 2004