matura 2008 przelicznik

Temat przeniesiony do archwium.
Czytałem coś kiedyś na temat przelicznika Romana G. odnośnie matury podstawowej i rozszerzonej.Romka już nie ma a wiecie może co stało się z jego przelicznikiem? Nadal jest aktualny? coś się zmieniło? Szukałem info na ten temat ale nic aktualnego nie znalazłem. Czy według was opłaca się lepiej napisać maturę z ang na ok 90% na podstawie czy może ok 50% na rozszerzonym ?
wg mnie dokładnie tak samo sie opłaca. Przelicznik na kilku uczelniach, w tym agh przelicza rozszerzoną wg wzoru 9n to liczba punktów) G = N dla N < 30%,
G = N+2(N-30) dla 30%≤N≤80%, N+100 dla N>80% a podstawową po prostu n. więc najbardziej opłaca się rozszerzona pod warunkiem ze zdasz ja na więcej niż 50 %
Zależy .
Gdzieniegdzie wymagają tylko ROZSZERZONEJ .
Ja np chce iśc na UG i myślę , ze matura rozszerona opłaca się tylko z angielskiego bo z polskiego i historii jest nie wiemlka różnica z podstawowej mozna zddobyć max 20pkt a z rozsz, max 30 wiec nie wielka różnica , ale z angielskiego podstawowy max 60 a rozszerzony max 90 więc róznica jest
>więc najbardziej opłaca się rozszerzona pod
>warunkiem ze zdasz ja na więcej niż 50 %

80%*, co nie jest takie latwe.

na wiekszosci uczelni nadal stosowany jest przelicznik G., przez co bardziej oplaca sie zdawac mature podstawowa dobrze/bardzo dobrze niz rozszerzona dostatecznie/dobrze.
ale skoro 50% rozszerzonej daje 90% podstawowej, to się jak najbardziej opłaca. Oczywiście mówimy (piszemy) o osobach które są jako tako przygotowane do rozszerzonej, a nie mają dopiero zamiar zacząć o niej myśleć.
Wg powyzszego wzoru 50% z rozszerzenia = 50 punktow przy przyjeciu, a 90% z podstawy = 90 punktów przy przyjeciu.
A nie, zle spojrzalem - masz racje.
o czym wy piszecie? :|
przecież jak sie zdaje rozszerzoną to liczy sie jak 2 podstawowe:

50% rozsz = 100 % pods.
80% rozsz = 160% podst.

tak jest na UJ w sumie co do reszty nie jestem pewna
Przecież w tym roku przelicznik Giertycha nie jest aktualny. Uczelnie wprowadzają swoje sposoby przeliczania pkt. jeżeli dopuszczają zdawanie na maturze poziomu podstawowego albo rozszerzonego.

Np. z tego co pamiętam (ale mogę się mylić)

AE Katowice, AE Poznań, AE Kraków

70% z rozszerzenia = 100% z podstawy

(1% z rozszerzenia = 1pkt. rekrutacyjny, 1% z podstawy = 0,7 pkt.)

Na AE we Wrocławiu jest bodajże 100% z rozsz. = 40% z pod.
bodajze ze odwrotnie :)

40 % roszerzenia = 100 & podstawy

na AE w poznaniu tez tak jest (chyba) :)
bodajze ze odwrotnie :)

40 % roszerzenia = 100 & podstawy

na AE w poznaniu tez tak jest (chyba) :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę