MATURA USTNA 2008

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Matura z angielskiego powoduje u mnie coraz większy stres.
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś, kto zda już ją w tym roku, napisał na jakie tematy musiał się wypowiadać, i jaki obrazek opisywać.
Może ukierunkuje mnie to jakoś i pozwoli się skupić na przygotowaniu części i tak obszernego materiału.

Dziękuję. Wszystkim zdającym życzę powodzenia! I mniej stresu niż u mnie.
Rozumiem, ze podstawowa? To sie nie masz czym przejmowac, bo i tak nigdzie nie patrza na ile % sie ja zdaje - wazne jest jedynie, zeby ją zdac (a skoro przejmujesz sie to oznacza, ze zdasz).
Mam ustny z angola 19 maja,jestem z mazowieckiego,pomóżcie
TUTAJ MÓJ ZESTAW Z ROZSZERZONEJ, MAM NADZIEJĘ ZE SIĘ PRZYDA :)
Miałem dzisiaj maturkę:) Prawdopodobnie pierwszy w małopolsce :) Wynik 19/20 ;)
Zestaw:
Zad. 1
Miałem obrazki: - kobieta śpiąca na biurku obok laptopa
- facet dzwoniący przez telefon
Diagram procentowy: Number of people that consider themselves as workoholicks.
Kilka nagłówków: Workoholics are much different from hardworking people.
Is your work more important than your health?

Pytania: Do czego odnosi się materiał?
Jak zinterpretowałbym graf?
Co sądzę o nagłówku materiału? "Workoholics are much different from hardworking people."

Prezentacja:
1. People are said to have done much damage to the ntural enviroment. Although this situation is changing lately. Do You agree with this statement? Justify your opinion.
2. There's growing number of conflicts in family. What are the reasons of those fights? Develope the topic... (nie pamiętam dokładnie, bo wybrałem pierwszy temat, ale coś w tym stylu)
Pozdrowienia:)
mi chodzi o podstawowy
pozdrawiam
Ja miałam dzisiaj ustny angielski i zdałam, co prawda na 35% ale zdałam i to najważniejsze! wylosowałam zestaw 13!
speaking:
1) rozmowa na temat mieszkania które chce wynając,jakie ma byc gdzie sie znajduje i ile kosztyje
2)relacja z wypadku który widziałam,jak to sie stało,skad to obserwowałam i co zwróciło moja uwage.
3)mieszkajac z kumlem w angli popsuł sie nam sprzet kuchenny i mam odrzucic jego propozycje kupienia nowego sprzetu, powiedziec ze to jest zły pomysł zebym on naprawiał ten sprzet i zaproponowac kompromis.
A obrazek był zrabany bo jak nie widziałes jak jest zbierac śmieci to juz dupa!
na obrazku było kilka dzieci w żółtych koszulkach zbierajace śmieci.
a pytania:1)dlaczego nosza takie same koszulki(a były z napisem green tree wiec mozna powiedziec ze należa do jakiejs grupy ekologicznej)
2)co można zrobic aby srodowisko było mniej zanieczyszczone!
i to tyle!
bo jak nie widziałes jak jest zbierac śmieci to
>juz dupa!

W takich przypadkach trzeba sobie umieć radzic. Wiesz jak są śmieci? Trash, rubbish, garbage.

zbierać - collect, pick up, od biedy "take the trash off the road/street" jak już się ma kompletne zaćmienie umysłu.
a twoi znajomi co mieli na ang podstawowym prosze piszcie ja mam jutro!!!!!!!!! ratunku
siemka! ja tez prosze zeby podawac te zestawy co byly na maturze ustnej na poziomie podstawoej. okropnie sie jej boje, bo dosc ze nie jestem mocna z tego angielskiego to jeszcze mam ja 13 maja. Nie ma to jak pechowa trzynastka....!!:/
Jak wyszłam z egzaminu to wiedziałam, a tam przed komisja jest taki stres,ze nie pamietałam nic! A moim znajomi mieli obrazki takie jak np.
1) doktor wypisujacy recepty i uśmiechajacy sie do pacjenta
2) weterynarza i obok leżącego psa na łóżku
3) robota ze szmatka który sprząta dom
4)gości grający w kosza (w sumie to nie grający tylko planujący cos na kartce)

a scenki to naprawde różne, napewno nie ma nic o władzy, sejmie itp. w sumie z tego co słyszałam scenki takie które mogą nas kiedyś w życiu spotkac!
A tak na pocieszenie u mnie angielski jest na poziomie przedszkola a wszyscy u mnie w klasie znaczy 31 osób zdali dzisiaj ustną:)A tak wogóle to chodze do Technikum Gastronomicznego w Łodzi!
witam! moj brat mial dzis ustna mature w woj. mazowieckim i byly takie pytania:1)wyraz swoja opinie na temat zaproszenia od kolegi, napisz jak dotrzesz do londynu, zapytaj sie kolegi jaka bedzie pogoda na ferie...2)kto zalatwil Ci prace, co robisz w tej pracy, na co przeznaczasz zarobione pieniadze...3)zaproponuj kolezance zamieszkanie w miescie a nie na wsi podaj argumenty mieszkania w miescie, nadal chcesz zostac w miescie ale idziesz na kompromis...
obrazek:
3 kobiety ktore graja w kosza, jest niewielka publicznosc, kobiety graja na hali. pytania!1)czy koszykowka to popularny sport 2)jakie sa jeszcze popularne sporty w polsce.....
ja mam mature 20 maja i jesli ktos ma zestawy z wojewodztwa mazowieckiego to piszcie
Hej:) jamialam zestaw 34 albo 43 nie pamietam juz;) zdalam 17/20!!!:) mazowieckie poziom podstawowy:
1. twoja kolezanka chce kupic sobie zwierze domowe:
-zapytaj jakie to zwierze(jakos tak:))
-zapytaj jakie zdanie maja o tym jej rodzice,
-poinformuj ja o jej obowiazkach.
2.pracujesz w restauracji w weekendy, opowiedz swojemu kol z irlandii:
-nie pamietam pierwszego podpunktu:(ale chyba bylo powiedziec jak sobie radzisz w tej pracy czy jakos tak,
-opowiedz mu co nalezy do twoich obowiazkow,
-powiedz mu dlaczego musialas zrezygnowac z tej pracy.
3.Twoja kolezanka nie je sniadania:
-powiedz jej ze powinna jesc sniadanie i dlaczego(powiedzialam ze powinna jesc sniadanie dlategoz e jest to dobre dla naszego zdrowia czy jakos tak)
-nie zgodz sie z jej argumetami i uzasadnij dlaczego
-podaj jakies kompromisowe rozwiazanie(ja pow.ze powinna jesc przynajmnie 3 posilki dziennie:))

Obrazek: na obrazku bylo 2 chlopcow ktorzy siedzieli w samochodzie-zabawce i mieli w rekach prezenty, za nimi byla choinka i kominek i na tym kominku wisialy skarpety(takie na prezenty,no to powiedzialam ze oni czekaja na sw mikolaja;))
Pytania do obrazka:
1.czy sadzisz ze sa to swieta w polsce czy w usa i uzasadnij dlaczego.
2.jakie sa twoje ulubione swieta, powiedz dlaczego.

Nio i to wszystko:) Mówie wam nie bojcie sie bo naprawde nie jest tak stasznie:)
Dacie rade:) Powodzenia:)
Hello Ja miałem ten zestawik:
OBRAZEK:
Dziewczyna siedząca na dywanie w pokoju i się uczy, ale również bawi sie z psem.
1.Dlaczego ona siedzi podłodze?
2.Dlaczego ludzie trzymają zwierzęta w domu?
SCENKI:
1.Pytasz się swojego opiekuna:
* gdzie jest najbliższe kino
* po ile są bilety
* mówisz mu kiedy zamierzasz iść do tego kina
2.Mieszkasz ze współlokatorem, który chce sobie zapalić
* powiedz dlaczego ma tego nie robić
* powiedz gdzie może sobie zapalić (np. Na balkonie)
* dlaczego aż tak ci to przeszkadza
3.Pracowałeś w ostatni weekend w restauracji powiedz:
* jakie były twoje obowiązki
* czy byłeś dobry w tej pracy
*dlaczego zrezygnowałeś z tej pracy
JA MIAŁEM 19 PKT.
NAJWAŻNIEJSZE ŻEBY SIĘ NIE STRESOWAĆ.
POWODZENIA!!!
hej! a macie zestawy z podkarpacia?
A może ma ktoś zestawy z woj. opolskiego ?
hej

a moze zna ktos jakie byky zestawy w kujawsko-pomorskim??? bede bardzo wdzieczna za pomoc:) pozdrawiam
Zestaw 8
Obrazek preon kolejowy , grupa nastolatków czeka na pociąg , lato
pytania:
-jak sądzisz , czy Oni długo juz czekają na pociąg ? uzasadnij
-jakie sa zalety podrózowania pociągiem (czy coś takiego)

Rozmowy
- poinformuj opiekuna ze zle się czujesz (podaj objawy)
-spytaj o najblizsza apteke
-spytaj opiekuna czy pomoze Ci w umówieniu się z lekarzem

Relacjonowanie

opowiadasz o ostatnio ogladanym filmie
-o czym był ten film
-kto pełnił w nim role pierwszoplanową
-jakie sa Twoje odczucia dotyczące filmu

negocjjowanie
kpiec proponuje Ci sprzedarz pamiątek z wakacji
-informujesz go ze ta pamiątka jest zbyt droga
-proponujesz ze kupisz dwie pamiatki po nizszej cenie
-zgadzasz się na propozycje sprzedawcy (wyjasnij dlaczego)

Zdałem na 85 % i ogolnie jestem zadowolony :)
sory za literówki :) tzn pociąg i kupiec , ... szybko pisałem ;]
hej poprawiam angielski ustny może mi ktoś przesłać zestawy z mazowieckiego albo napisać tu szystkie będę bardzo wdzieczna to mój meil [email] Dziękuję wszystkim
Hejka:) ja mialam w poniedzialek ustny i bylo ;
obrazki były takie: 1. Chory chłopiec leży w łóżku i mama podaje mu syrop 2. Dziewczynka ktora głaska psa to podajze byl labrador 3. Pięc osób szło w czasie deszczy pod parasolami po parku 4 . Byl przedstawiony rajd rowerowy, 5. trzy dziewczyny siedza na laweczce w parku i rozmawiają 6 Kobieta siedzi w kawiarni i nalewa sobie kawe, 7 Mężczyzna zostaje zatrzymany przez policję i dostaje mandat, z obrazków tyle pamietam
a rozmowki teraz w jednym zestawie byly pytania dotyczace wynajecia mieszkani trzeba bylo zapytac sie o wyposarzenie, a w negocja polegala na klotki z kolezanka ze ona chce wynajac mieszkanie a ty chcesz zeby mieszkala u ciebie, a w innym zestawie nalezalo powiedziec kolezance o co pierwsze powinna zapytac kolezanka ktora chce wynajac mieszkanie, gdzie najlepiej bylo by dla niej to mieszkanie by bylo, i nalezalo sie zapytac o cene. W innym zestawie byle pytania dotyczace stacji metra jak dojc do niej. W innym pytania dotyczace starych budowli i budynków. I tyle pamietam:( jak macie jakieś pytania to moj nr gadu :12986061 a i jestem z wojewodztwa małopolskiego:)
Ja miałam właśnie przed chwilą maturę ustną z angielskiego - województwo podkarpackie:)
Zestaw 27
OBRAZEK:
Dziewczyna siedząca na dywanie w pokoju i się uczy, ale również bawi sie z psem.
1.Dlaczego ona siedzi podłodze?
2.Dlaczego ludzie trzymają zwierzęta w domu?
SCENKI:
1.Pytasz się swojego opiekuna:
-gdzie jest najbliższe kino
- po ile są bilety
-mówisz mu kiedy zamierzasz iść do tego kina
2.Mieszkasz ze współlokatorem, który chce sobie zapalić
-powiedz dlaczego ma tego nie robić
-powiedz gdzie może sobie zapalić (np. Na balkonie)
-dlaczego aż tak ci to przeszkadza
3.Pracowałeś w ostatni weekend w restauracji powiedz:
-jakie były twoje obowiązki
-czy byłeś dobry w tej pracy
-dlaczego zrezygnowałeś z tej pracy
Bardzo się ciesze bo dzięki temu że znalazłam wczoraj ten sam zestaw na tej stronie to zdałam na 18 pkt;) dzięki !
Zestaw nie mam pojęcia który(stres robi swoje:P)
Uzyskiwanie informacji:
1.Jesteś u lekarza powiedz: -co ci jest, -od kiedy, -jaki lek brałeś
*I feel awful. I have teriible headache.
*I have had this problem since 4 days.
*I took only aspirin.
2.Relacjonoewanie:
Powiedz jak dotarłes na koncert, dlaczego został przerewany w połowie i co zabawnego wydarzyło się w trakcie powrotu do hausa(Ty miałeś zacząć):
* Yesterday I was on the fantastic concert. I went there by bus.
*the concert was stopped because some boys were fighting.
*When we came back home we saw some funny. In the middle of street laid a big pink pig:) (aż się zaśmiali jak im strzeliłam o tej świni :P)
It was very funny:D
3.Negocjowanie:
Zaproponuj koleżance iść kupić pamiątki w małym sklepie, nie zgódź sie z jej propozycją, zaproponuj kompromis
* I think that you should make shoping in small shop.
* You don`t have right. In big shops is torrible noise and you can buy different thing that you want to buy.
* So maybe at first we can go to the big shop, and than we can check small shops.
Na obrazku było jakieś nowe mieszkanie, 4 ludzi(rodzice i dzieci). Było pokazane jedno pomieszczenie, w którym był stół i 4 krzesła i blat przy którym ojciez zmywał gary. Matka latała z mopem i myła podłoge, syn zamiatał podłoge obok miotłą a córcia coś tam grzebała przy stole(ale z tego co pamiętam to nic konkretnego tam nie działała bo nic o niej nie powiedziałam). A pytania do tego były takie: 1. Dlaczego oni sprzątaja razem. 2. Czy w dzisiajszych czasach młodzież pomaga rodzicom w porządkach(ogólnie w sprzątaniu).

P.S. Życze wszystkim powodzenia, którzy angola mają przed sobą. Ja wchodziłam do sali z telepawką rąk i całego ciała. Pewnie sobie pomyśleli że Parkinsona mam albo co No ale nic, 17/20 pkt mam, a aż taka dobra z angola nie jestem. Więcej gadania niż tego wszystkiego :P:P Aha, jestem z podkarpacia jakby co :D:D:D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę