Rozprawka 2008

Temat przeniesiony do archwium.
Jak w temacie: kto z was pisal rozprawke i dlaczego? :-p jak dla mnie to byl zdecydowanie najambitniejszy temat i powinni to docenic bo w porownaniu z opisem to niebo a ziemia. Temat tez byl jakos dziwnie sformulowany, niby zasugerowane ze pozytywne dla rozwoju kraju a negatywne dla srodowiska. Ale przeciez pozytywne moga byc np dla ludzi ze szybciej sie jezdzi i ja to napisalem. Albo negatywne ze kraj traci piekne krajobrazy poprzez budowe autostrad i tez to napisalem. Poza tym, uzywaliscie tylko motorway czy highway czy freeway tez? ja uzywalem 3 na zmiane bo nie chcialem miec w co drugim zdaniu tego samego wyrazu. Koncowke daliscie bez opiniii czy z opinia? i skad oni wzieli wogole slowko "Poland" w wypracowaniu na gazeta.pl? Czy jest zagrazeniem dla kraju. Ja w podsumowaniu napisalem nawet ze dla niektorych krajow to moze byc doskonale rozwiazanie, a dla innych wrecz przeciwnie. Piszcie jak wrazenia i na ile punktow liczycie. Po wyjsciu liczylem na 15 z rozprawki, ale jak zobaczylem to na gazeta.pl to 12-13 chyba :-/
Ja również pisałam rozprawkę i szczerze mówiąc slabo jestem zadowolona . Wybrałam rozprawkę , bo nie uczyłam się jak pisać opis i opowiadanie , a tylko recenzję { której nie było } no i rozprawkę .

Ja napisałam arg za :
- szybsza i łatwiejsza podróż
- dzięki temu kraj staje się bardziej rozwinięty
- ludzie mogą znaleźć pracę np przy budowie dróg

a przeciw:
- wycinanie lasów , przez co niszczone jest naturalne środowisko wielu zwierząt
- więcej dróg= więcej samochodów = więcej spalin = ozone layer , greenhouse effect , global warming
- no i niszczy się krajobraz .

Argumenty przeciw napisałam bardzo dobrze , wyszukane słownictwo i takie tam ale te za już mi jakoś ciężko szły bo zaćmy dostałam i słownictwo całkiem mi wyleciało .
ja podobnie tylko ze w za zamiast pracy dalem wieksze bezpieczenstwo bo sa te telefony ustawione i omija sie miasta skrzyzowania itp :-p uzywalas highway tylko?
wszystkie przez ciebie uzyte okreslenia na autostrade sa poprawne.
Niestety, rozprawka byla scisle ukierunkowana na problem rozwoju gospodarczego kraju, wiec wszystkie inne argumenty skutkuja niezaliczeniem argumentacji po prostu. Chyba ze oprocz "swoich" argumentow dodales jakies logicznie odnoszace sie do ekonomii kraju

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie