matura ustna angielski 2008 lodzkie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich maturzystow z okregu lodzkiego :)
jesli ktos mialby juz mature ustną z angielskiego i wiedzial co miał, to bylbym wdzieczny gdyby zamiescil swoj temat w tym wątku:) dziekuje
oczywiscie chodzi mi o maturę podstawową :)
Obrazek:
Skinhead blond włosy stoi przy rowerze i go zamyka, w tle widać restauracje, tzn. krzesła parasol, rośliny. Gość ma około 17 lat, jest nastolatkiem, ma na sobie kurtkę dżinsową niebieską i dziwne spodnie w kratę czerwone. Pytania zadane przez komisję? Nie pamiętam dokładnie duży stres:) Ale miałem powiedzieć o lifestyle tego typa i czy dziwne ubieranie się wpływa na ocenę człowieka, coś takiego.
Rozmówki:
~1
Jesteś na imprezie sportowej, powiedz gdzie, kiedy i dlaczego na niej jesteś, jak ona przebiegała, i jakie były na niej pokazy (wymienić dyscypliny sportowe).
~2
Z koleżanką z Holandii pracujecie na temat sztuki nowoczesnej, zaproponuj podział pracy, podaj powody dlaczego oddzielnie wolisz pracować (że tam szybciej zrobicie pracę itd.). Przystań na kolejną propozycję koleżanki.
~3
Nie pamiętam :S Ale coś miałem zarezerwować, bilet czy cuś;]
wielkie dzieki:)) moze ktos jeszcze zamiescilby jakis zestaw z okregu lodzkiego?
Ja miałam dzisiaj ustny angielski i zdałam, co prawda na 35% ale zdałam i to najważniejsze! wylosowałam zestaw 13!
speaking:
1) rozmowa na temat mieszkania które chce wynając,jakie ma byc gdzie sie znajduje i ile kosztyje
2)relacja z wypadku który widziałam,jak to sie stało,skad to obserwowałam i co zwróciło moja uwage.
3)mieszkajac z kumlem w angli popsuł sie nam sprzet kuchenny i mam odrzucic jego propozycje kupienia nowego sprzetu, powiedziec ze to jest zły pomysł zebym on naprawiał ten sprzet i zaproponowac kompromis.
A obrazek był zrabany bo jak nie widziałes jak jest zbierac śmieci to juz dupa!
na obrazku było kilka dzieci w żółtych koszulkach zbierajace śmieci.
a pytania:1)dlaczego nosza takie same koszulki(a były z napisem green tree wiec mozna powiedziec ze należa do jakiejs grupy ekologicznej)
2)co można zrobic aby srodowisko było mniej zanieczyszczone!
i to tyle!
witam moze ktos podawac jakies byly zestawy na ang ustnym jestem ze swietokrzyskiego ale tez podlegam pod lodz to prosze o zestawy bo podobno w mojej szkole to bardzo trudne dali bo niekotrzy zadawali ale jak czytam forum to widzze ze zestawy sa stare u nas podobno dali zeby klimat opisywac jakies zdarzenia ze jestem w metrze i cos sie uszkodzilo wiec chcem poznac czemu w nas dali takie dziwne zestawy mozliwe ze zmienili?
Zestaw 36 podstawa
1 scena
rozmawiasz z przyszłym sublokatorem powiedz:
- jak jest wyposażone mieszkanie
-jak mozna dotrzec do centrum miasta
-ile wynosi czynsz
2 scena
złamałeś noge.opowiedz:
-jak do tego doszło
-jak wyglądało leczenie
-jakie rozrywki miales w szpitalu
3 scena
wybierasz sie z kolega do kina.on chce jechac autobusem
-nie zgodz sie i podaj przyczyne
-podaj inny srodek transportu
-zaproponuj rozwiazanie

Obrazek:
są sprzedawcy i kupujący, to są jakies stragany na dworze. trudno okreslic wygląda jak cos np. nad morzez tymi wsystkimi pamiątkami

1 pytanie: dlaczego Ci ludzie tam przyszli
2 pytanie :jakie sa wady zakupow w takich miejscach
Hej, ja właśnie dziś zdawałam ustną z angielskiego Jestem z woj pomorskiego i wylosowałam zestaw nr 6 :
Uzyskiwanie i udzielanie informacji: Jestem w biurze turystycznym i intereseuje mnie lot z Nowego Yorku do Los Angeles 1)ile kosztuja bilety 2)o której jest samolot 3) rezerwacja miejsca w jakims terminie
Relacjonowanie wydarzen: Opowiadam o wystawie na której byłam: 1) gdzie i kiedy była ta wystawa 2)co tam było 3) co mówił artysta
Negocjowanie: mam dwa bilety do filharmoni i zapraszam kolezanke która miała isc ze znajomymi do pubu 1)zapytaj sie czy pojdzie z toba 2) nie zgodz sie z jej opinia 3) rozwiazanie kompropmisowe
Obrazek: mezczynza i kobieta sa w kuchni, ona przygotowuje jakies jedzenie a on jej cos podaje 1) czy wygądaja na szczesliwych 2) jakie role pełni kobieta i facet w rodzinie
proszę o jakies zestawy z Małopolski !!!!!!!! ktoś cos wie niech pisze !!!! moze sie gdzies powtarzaja.
prosze was o nie robienie balaganu w tym watku... Zamieszczajcie tutaj mature ustna podstawową z woj. lodzkiego i swietokrzyskiego. a inne wojewodztwa są w innych wątkach.. Prosze o wyrozumialosc :) pozdrawiam
Hej jestem z woj. łódzkiego
zestaw 22 Angielski rozszerzony
obrazki dotyczące reklamy, bobas ostemplowany różnego rodzaju markami, bilbord, market, dziewczyny rozdające ulotki itp. hedlines: pamiętam tylko jeden: pytanie czy relkama steruje naszym życiem czy czy pomaga dokonać wyboru.

Wypowiedzi:
Pamiętam tylko temat, który mówiłam: Czy możesz zmienić swoją przyszłość?? Czy Polacy są pesymistami? czy prawda jest że jeśli masz nadzieję może cię spotkać większe rozczarowanie?

kumpel mi powiedział że miał też coś o książkach, koleżanka miała coś o komunikacji między ludźmi i porozumiewaniu się w przyszłości

Angielski podstawowy z tego co pamiętam jak znajomi mówili, więc to są tylko fragmęty zestawów które nie tworzą całości,wpiszę tylko to co się niepowtarza;P :
-rysunek: dwóch mężczyzn stoją na krzesłach, jeden czyta gazetę. pytanie dlaczego tam stoją??
- wynegocjuj ze współlokatorką warunki kożystania z komputera(obie go potrzebujecie)
- negocjacje rodzina kupiła psa ty go nie chcesz w domu
to tyle co pamiętam, miałam to wczoraj, powodzenia ps. diabeł nie taki straszny jak go malują,więc się tak nie stresujcie. Powodzenia:*
wielkie dzieki:)) ktos jeszcze cos wie?;)
Zapraszam do zbierania tego wszystkiego w jednym miejscu w sieci:

Rozmowy sterowane na ustną:
http://www.angielski.edu.pl/scenki_na_mature_ustna.html

Tematy na ustną:
http://www.angielski.edu.pl/tematy_na_mature_ustna.html

Fiszki na ustną:
http://www.angielski.edu.pl/matura---fiszki/

Powodzenia!
Nie rozumiem po co ten podzial na wojewodztwa ... W kazdej szkole jest okolo 40/50 zestawów - czy mysliciie że chcialoby sie im układac 50 * 16 wojewodztw = 800 * 3 scenki i obrazkow ? nie sądze
ja również jestem z woj. łódzkiego;] może macie jeszcze jakies tematy, które juz sie pojawiły na ROZSZERZONEJ maturze ustnej z ang.? ja mam 20 maja, dam znac co było;)
Hej ;)
Ustna rozszerzona łódźkie.
Zestaw 30
Obrazek - ojciec i syn siedzą na ławce. Syn marzy, by zostać artystą, podczas gdy ojciec widzi go jako menedżera. Podpis: Rodzice wywierają dużą presję na dzieci. Wypowiedź matki mówiącej, że chciałaby, aby jej dzieci miały lepsze życie niż ona w przeszłości. Karykatura i podpis: To jest nasz "zapasowy" syn w razie czego, gdyby ten pierwszy nie spełnił oczekiwań.
Pytania:
1. Opisać materiał.
2. Czego oczekują od dzieci rodzice?
3. Jakie punkty widzenia są przedstawione w materiale?
4. Co sądzisz o karykaturze?
5. Jaka powinna być idealna praca?

Wypowiedź:
1. Sportowcy robią wszystko, aby osiągnąć sukces. Problem dopingu w sporcie.
2. Kraje rozwijające się zagrożone są zaniknięciem kultur. Co o tym sądzisz?

W innych zestawach był problem rozwoju gosp. Irlandii - cytat o zarazie ziemniaczanej, zdjęcie dorożki. Wypowiedź o plusach i minusach prywatnej i publicznej służby zdrowia.
Kolejny zestaw: Fast foody, zdrowe odżywanie. Wypowiedź plusy i minusy monitoringu w szkołach.

Napiszcie jak Wam poszło :-)
dziekuje wszystkim:) moze macie jeszcze jakis zestaw z podstawy z okregu lodzkiego? ;)
dzieki wszystkim za arkusze i mam nadzie ze z kazdym dniem bedzie ich coraz wiecej :P:P bo ja mam maturke dopiero 26.
slyszalem ze jest tylko albo az jak kto woli 50 arkuszy na cala polske... znaczy ze jest ok. czekam na dalsze info pozdrawiam :)
mam pytanie do tych co juz utsna maja już za sobą.
jesli zaczynam zadnie 1 na rozszeoznym to zaczynam sama opisywac materiał stymulujacy czy czekam na pierwsze pytanie od komisji??

i czy jak opisujecie juz materiał to opisujecie wszytsko czy tylko co tyczy sie glwonego tematu, a gdy poprosza o to opisujecie restze np diagramy/wykresy??

a i czy jak wylosuje zestaw to mowie im nr tego zestawu cyz odpeior jak się przygotuje?
Obrazek: przedstawiał mieszkanie zalane woda i dwoje ludzi kobieta i meżczyznę stojących na stołkach mężczyzna dzwonił wydaje mi sie po pomoc a kobieta wygladala na wystraszona w tle był obrazek na ścianie i półka z książkami.
Scenka 1
Twoja kolezanka znalazła prace w angli
- Zapytaj ją jak znalazła pracę
- poproś ją o pomoc znalezienia pracy
- i powiedz jaki zawód Cie interesuje
Scenka 2
jestes na koncercie jakiegos zespolu w czasie koncertu zgaslo swiatlo:
- w jakim momencie sie to wydarzylo i jaka przyczyna byla tej awarii
- jaka byla Twoja reakcja w tym momencie
- jak zakończylo sie to wszystko
Scenka3
chcesz zrezygnowac z wyzywienia za ktore juz zaplacilas i przeznaczyc te pieniadze na zwiedzanie anglii
- przedstaw gospodarzowi swoja propozycje
- powiedz dlaczego chcesz zrezygnowac z tego i uzasadnij swoja wypowiedz
- po namowie wlasciciela zgodz sie ale pod jednym warunkiem

zestaw: zdjęcie grupki nastolatków na dworcu kolejowym czekających na pociąg. Pytanie: Czy jazda pociagami jest wgodna?Czy myślisz ze sa zmeczeni, jesli tak to dlaczego?

Rozmowki:
1.Przeziebilas sie na obozie, poinformuj opiekuna o obiawach, zapytaj gdzie jest najblizsza apteka i popros zeby Cie umowil do lekarza.

2.Oglądales film. Opisz jego fabule, ocen gre aktorow i powiedz o ogolnych wrazeniach.

3. Jestes gdziestam i kupujesz pamiatki. Powiedz ze sa za drogie i czemu tak uwazasz. Popros o znizke a pozniej zgodz sie na propozycje sprzedawcy i uzasadnij dlaczego sie zgodziles.

1. Obrazek: chłopczyk trzymający misia, doktorka badająca misia.
a) dlaczego doktorka bada misia?
b) jakie umiejętności trzeba mieć, żeby zostać lekarzem?
2. Rozmawiasz z turystą. Informujesz go, gdzie jest najbliższy hotel i jak może się
tam dostać. Dodajesz, że powinien zostawić samochód na parkingu strzeżonym.
3. Przeprowadziłeś się, bo miałeś uciążliwych sąsiadów. Informujesz, co Cię skłoniło
do przeprowadzki i kto Ci pomagał.
3. Popsuł Ci się budzik. Zegarmistrz może naprawić go dopiero za tydzień.
Proponujesz dodatkowe pieniądze za naprawę. Nie zgadzasz się z argumentem
zegarmistrza i proponujesz więcej pieniędzy, przystajesz na jego propozycję.

1.Idziesz do sklepu muzycznego i chcesz kupić plyte swojego ulubionego piosenkarza:
powiedz jaką plyte ci chodzi
ile kosztuje cały zestaw
czy możesz zapłacic kartą
2. Byłeś na wycieczce w górach z klasą opowiedz jak sie zgubleś
kiedy zauważyłes że odłączyłeś sie od grupy
jak znalazłeś droge do schroniska
jaka była reakcjia opiekuna
3 Ktoś tam chce iśc do kina a ty nie
odrzuc propozycje pójścia do kina
powiedz dlaczego nie chcesz iśc na horror
odrzuc jej argumenty i zaproponuj coś innego

obrazek chłopak siedzi przy komputerze i jej jakis obiad
jak ludzie powinni sie odrzywiac
jak myślisz co on robi na komputerze
Witam! Zaczynasz sama i opisujesz wszystko zaczynasz od ogólnych wrażeń a dopiero później się rozdrabniasz :):)Ja miałam temat dotyczący manier . Miałam 5 obrazków i dwie sentencje . No a pytali mnie o to czy młodzi ludzie są dobrze wychowanie i jakie zachowania wg. mnie są najbardziej niegrzeczne oczywiście w oparciu o obrazki;). A część drugą miałam o tym że młodzi Polacy wyjeżdżają za granicę i podać dobre i złe tego strony. Powodzenia
Ludzie wpisaujcie swoje zestawy! Pomozcie Naszym :) Macie ode mnie co kolezanka mi podała
Zestwa 30 Łódzkie;
obrazek;dziewczyna siedzi w pokoju i szuka czegos w gazecie.
-dlaczego szuka pracy
-czy uczniowei powinni podejmowac prace sezonowe
1. sklep z butami
-prosisz o buty
-pytasz gdzie mozesz przymiezyc
rezygnujesz i podajesz powod
2.restauracja
-co jadles
-opisujeszdziwna sytuacje
-jak z niej wybrnales
3. remont
-ktos sie nie zgadza
-powody dla ktorego warto zrobic remont
-osiagniac kompromis
Miałam zestaw numer 47.
1.Miałam zaprosic kolezanke na przedstawienie którego recenzje przeczytałam w gazecie.Trzeba było powiedziec o czym to przedstawienie, kto wystepuje i czemu warte jest zobaczenia.
2.Byłam swiadkeim wlamania do samochodu na parkingu,musiałam powiedziec jak wygladał sprawca, co ja robiłam kiedy go zauwazyłam i jak on sie zachował kiedy mnie zobaczył.
3.kolezanka zaprosiła mnie do restauracji chinskiej.Mam jej odmowic, uzasadnic i podac swoja propozycje wyjscia z uzasadnieneiem.

Obrazek;5osób siedzi w pokoju.2 na łózku, 3 na podłodze.Sa młodzi, prawdopodobnie to studenci.Ucza sie razem, trzymaja jakies ksiazki, notatki.Pytania były czy łatwiej jest sie uczyc samemu czy w grupie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa