ja miałam taki zestaw (woj. dolnoslaskie):
1.jesteś za granicą. Rozchorowałes sie i musisz isc do lekarza:
- przedstaw objawy choroby
- powiedz kiedy twoj stan zdrowia sie pogorszyl
- przedstaw swoj stan zdrowia, samopoczucie
2.podczas pobytu w anglii włamano się do twojego mieszkania. [rozmowa z policjantem]
- powiedz co i kiedy sie wydarzylo i gdzie byłeś
- opisz przebieg
- powiedz jakie straty poniosles
3.jestes na zakupach z kolerzanka.doradzasz jej w kupnie nowego ubrania:
- odradz kupno rzeczy ktora przmierza i podaj powod
- powiedz ze bedzie w niej wygladala niekorzystnie
- zaproponuj kupno czegos innego
OBRAZEK: dwoch starszych mezczyzn grajacych w szachy, za oknem wakacyjny krajobraz, jeden z panow jest wsciekly, drugi zaklopotany.
PYTANIA DO OBRAZKA:
1. jak myslisz,czy ci panowie lubia spedzac ze soba czas?
2. czy wedlug ciebie starosc jest szczesliwym okresem zycia?
Hej, ja miałam 15 zestaw. A)rozmawiadsz ze znajomym z angli. -zapytaj o ktorej zaczynają się i kończą zajęcia w szkole angielskiej, -opisz jak wygląda dzień w polskiej szkole,-jakich języków obcych się uczysz w szkole(zaczyna zdający); B)Byłaś na wsi i znalazłaś psa. -w jakich okolicznościach go znalazłaś,- jak się zachowywał(czy jakie miałaś problemy-nie pamietam dokładnie), -kto pomógł Ci w szukaniu właściciela. C) Wybierasz się z koleżanką do kina. Ona chce jechać taksówką.-zaproponuj inny srodek transportu,podaj powod, -nie zgodz sie z propozycja kolezanli podaj wlasne argumenty,- idz na kompromis.rn obrazek: siwy koles w okularach siedzi na ulicy obok niego pies, koles gra na gitarze, w tle widac kosciol(chyba albo jakis raTUSZ) ludzie chodza po ulicy albo uliczce bo to moze byc w parku, pytania:Jak mysle dlaczego ten koles siedzi na ulicy? a drugiego zabardzo nie zrozumialam ale cos bylo ze czy ludzie ktorzy graja na ulicy to musza tam mieszkac(czyli ze sa bezdomni czy cos takiego)rnzestaw 12(mojej koleżanki)A.Jakie w polsce sa najpopularniejsze zawody wsrod mlodzierzy, ktore sa mniej znane, czym to jest spowodowane,rnB.Bylas swiadkiem kradziezy w sklepie.opowiedz co sie stalo, jak zachowal sie personel, jak zakonczyla sie cala sytuacjarnC. Wybierasz sie z kolezanka w gory.Ona chce jechac samochodem, ty pociagiem. Przekonaj ja do swojego zdania, Nie zgodz sie z jej zdaniem i podaj argumenty, idz na kompromisrnobrazek: byly 2 budynki, o 1 budynek byla oparta drabina i stalo jakies wiaderko i sciany 2 budynku malowala jakas stara facetka, w oddali widac bylo jakies drzewa czy krzaki, i jakis samochod.pytania: czy ta facetka byla szczesliwa?jaki rodzaj mieszkania wole:mieszkanie w bloku,czy tradycyjny dom?rnZestwa 32 rna) Dzwonisz do hotelu rn- chciałbys zamówic pokój rn- poinformuj w jakim terminie planowany pobyt rn- dowiedz sie czy w pobliżu hotelu nie ma parkingu dla samochodów rnrnb) Jesteś u rodziny w Londynie i opowiadasz im jak przypadkowo spotkałeś starą koleżankę na ulicy: rn- jak doszło do spotkania rn- jak spedzilisicie czas rn- jak to spotkanie wpłyneło na Twoje plany na ten dzień rnrnc) rozmawiasz z szefem z pracy, który chciałby abys przyszedł do pracy jutro ( masz chyba wolne ): rn- przeproś że nie możesz przyjsc, podaj powód rn- zaproponuj kompromis, jakies rozwiazanie rn- zgódź się przyjsc następnego dnia ( ale punktualnie i wcześniej ) rnrnrnObrazek: rnbabka z kolesiem grają w ping ponga, na tle góry, widac domki kembpingowe rn1. Jak myslisz czy to zdrowy sposób spedzania wolnego czasu rn2. Jak Ty lubisz spedzac wolny czas.rnrn1. WYJEZDZASZ ZE ZNAJOMYMI NAD MORZE POINFORMUJ ICH: rnCZYM POJEDZIECIE rnJAKIE SA WARUNKI ZAKWATEROWANIA rnSPYTAJ SIE ICH GDZIE CHCA JADAC rnrn2.BYLES NA IMPREZIE URODZINOWEJ OPOWIEDZ rnGDZIE SIE ODBYLA rnKTO BYL ZAPROSZONY rnCO ROBILAS rnrn3.JESTES W LESIE Z PRZYJACIOLMI A ONI CHCA ROZPALIC OGNISKO rnPOWIEDZ NIE WOLNO rnODRZUC ICH ARUMENTY I DLACZEGO rnZAGOZ ZE WEZWIESZ POLICJE rnrnOBRAZEK: TRZECH GOSCI PRZEBRTANYCH ZA MIKOLAJA GRAJA NA TRABCE NA ULICY A TLE LUDZIE CHODZACY PO ULICY rn1. JAK MYSLISZ DLACZEGO ONI GRAJA NA ULICY rn2.DLACZEGO LUYBIE CZAS PRZED SWAIATMIrnrnPOWODZENIe, mam nadzieje ze sie przydadza te zestawy
A) Uzyskiwanie informacji:
Wynajmujesz mieszkanie i chcesz zaprosić do swojego domu sublokatora. Rozmawiając z nim powiedz:
- Jak wygląda? (np. Czy jest duże? Ile ma metrów kwadratowych? Co się w nim znajduje? Jakie są meble? )
- Jaki jest dojazd do centrum?
- Jaki jest czynsz?( np.na dobę)
(Rozmowę rozpoczyna egzaminator)
B) Relacjonowanie:
Był huragan. Masz opowiedzieć koleżance:
- Jaki był huragan?
- Co robiłeś gdy był huragan?
- Jakie były skutki huraganu?
(Rozmowę rozpoczyna zdający)
C) Negocjowanie:
Zapraszasz koleżankę na wystawę obrazów.Ona jednak chce iść do kina.
- Zaproś koleżankę na wystawę obrazów
- Nie zgódz się z jej propozycję podając powód
- Zaproponuj kompromis
(Rozmowę rozpoczyna zdający)
OBRAZEK:
Urodziny. Na pierwszym planie widać około 7-letnią dziewczynkę, która trzymała w dłoniach urodzinowy tort z zapalonymi świeczkami. Była uśmiechnięta.
W dali widać kolejne dziewczynki. Wszystkie miały długie, blond włosy;P. Widać także babkę, która trzyma w dłoniach szampana - dokładnie Piccolo, żeby nie było;)
Pytania:
1.W jakim miejscu odbywają się te urodziny? (Była to jakaś restauracja typu McDonald's)
2. Jak ja i moja rodzina celebruje,obchodzi urodziny i święta?
Z tego co wiem z obrazków było też:
- 2 kolesi skaczących przez fontannę
- Przerażona kobieta, która stoi w mieszkaniu, które zostało okradzione. Jest ogólny bałagan
Naprawdę nie jest tak zle:) Dacie radę:) POWODZENIA:)!!!
ZESTAW NR 30 OKE WROCłAW 100%
1. mieszkasz z współlokatorem i on chce zrobic remont a Ty sie na to nie zgadzam i mowisz ze to bedzie za drogie a on mowi ze mozemy wynajac przyjacioł i bedzie taniej i umawiamy sie kiedy robimy zakupy
2. kolega chce jechac na wakacje i mam mu zaproponowac gdzie moze pojechac co tam jest ciekawego i jakim transportem jachac
3. nastepne to ze byłeś/aś na jakies imprezie jaka to była impreaz co sie tam działo kto tam był
OBRAZEK
siedzi babka i koles przy stoliku ona siedzi przy kompie a on cos czyta i sa obok kortu tenisowego
Zancia (9-[tel]:38)
hej Emila co mialas na angielskim?? zapytasz sie z Twojej klasy co milei dziekuje Ci bardzo:)
Emila (9-[tel]:38)
zara ci powiem bo tera sprawdzam se gefgre
Zancia (9-[tel]:38)
oki:)
Emila (9-[tel]:46)
hej ja mialm obrazek 2 mlodych ludzi w estauracji na dworze kobieta z laptopem mezczyzna z gazeta
Emila (9-[tel]:47)
1 rozmowka co jest w twoim miescie godne zobaczenia dlaczego to i jak tam dotrzec
Emila (9-[tel]:47)
2 to ze bylam na jekiejs imprezie powiedziec na jakiej u gogo kto tam byl i jak spedzilismy czas
Emila (9-[tel]:48)
3 chce przeprowadzic remont,jaki,kolezanka sie nie zgadza, zgodzic sie na pomysl kol i zaproponowac pujscie na zakupy
Zancia (9-[tel]:48)
a jaki to byl zestaw??
kolezanka miala ze chce pozyczyc ksiazeke dlaczego ta i jakie lubi najbardziej
zestaw 30
moj
aha ja zbieram zestawy:)
Emila (9-[tel]:49)
kolega mial ze byl napad ze wlamal sie zlodziej
i ze zeznalwal na policji
a obrazek to dzieki na boisku
sylwia mila cos o debacie technicznej i ze zepsulo sie ksero i co w zwiaku z tym zrobia
Zancia (9-[tel]:50)
no wlasnie mi to napisala:) musze sie wszystkich popytac i zebrac te 50 zestawow
Emila (9-[tel]:50)
kolea mial ze chce pozyczyc rower i mial powiedziec ze tera zaplaci czesc za pozyczenie a przy oddawaniu reszte
a na ile zdalas??
ja na 75
o to ladnie a z czego sie uczylas??
kosiara wiem ze miala ze cos tam miala zachecic kogos do kuchni polskiej
i ze popsula sie elektrycznosc w metrze
aha
..;/
z niczego hehe
musze do wszystkihc z emilek napisac..
mialam szescie mialam prosty zestaw:)
Zancia (9-[tel]:51)
no to odbrze ja bym pewnie nie zdalam matury
Emila (9-[tel]:51)
surma mial jakis obrazek z fajkami
kolezanka kolesia na motrorze
a rozmowiki ze byla na zakupach i co kupila
i juz nie pa,ietamnic wiecej co bylo
Zancia (9-[tel]:52)
z fajkami ze matka pali przy dziecku fajki??
Emila (9-[tel]:52)
nie wiem dokladnie
Zancia (9-[tel]:52)
jak bys cos wiedziala jeszcze albo kogos sie zapytala to bylo by milo:)
hej Sylwia co mialas na angielskim ustnym:)
Stonka (9-[tel]:42)
hej
Stonka (9-[tel]:42)
przestan tragedie
Zancia (9-[tel]:43)
naprawde??
Stonka (9-[tel]:43)
B miałam takie byłas na debacie o wynalazkach czy technice cos takiego
Zancia (9-[tel]:43)
ja zbieram od wszystkich co mielli bo w woj dolnosliaskim sa tekie same zestawy co w kazdej skzole
Stonka (9-[tel]:43)
opowiedziec co tam bylo co sie podobała i cos jeszcze
Stonka (9-[tel]:45)
a negocjacje
Stonka (9-[tel]:45)
ze ja che jechac na zemka do londynu a kolerzanka nad morze i przekonac ja
Zancia (9-[tel]:45)
zemka??
Zancia (9-[tel]:46)
aha
Zancia (9-[tel]:46)
ale zdalas co nie??
Stonka (9-[tel]:46)
tak na 50 %
Stonka (9-[tel]:47)
*zamek
Zancia (9-[tel]:47)
to dobrze:)
aha a obrazek??
i to sotatnie
mama i syn w kuchni i na stole zakupy
a to A to ze mmi sie drukarka zepsuła i mam poprosic o pomoc
aha no to glupie nawet nie wiedzialabym jak jest drukarka
witam ;) miałem ,ale na pewno bedziesz miala co innego... a u mnie byl obrazek z panna młodą i panem mlodym jak zatrzymują stopa na ulicy, ze bylem na kursie jezyka i jak bylo , co robilem na przerwie, ile on bedzie trwal, potem ,ze pojechalem na wycieczke w gory do szkocji ,ja chce na narty a moja dziewczyna cos innego i dojdz do kompromisu , i jeszcze jedno to , ze przyjechal do Ciebie kolega i chce trenowac jakis sport, zaproponuj mu jakis , jak ma tam dojechac , i gdzie to dokładnie jest. To na tyle ;) pozdrawiam
rozmowy to aha , teraz to rozumeim:D obrazk milam prosty bo dziewczyne odkurzajaca pokoj, pozniej takie 1. mailam poiedzielc jakie ksiazki lubie czytac spytac sie jakie ona lubi i sytac czy mi pozyczy jedna 2. to ze zgublam sie i jak sie zgubilam , jak sie skonczyla przygoda i jak ich znalazlam 3. a trzecie mailam ze dla mnie najwazniejsze jset wyksztalcenie i praca a dopiero rodzina i mialam sie nie zgodzic z jej opinia i pozniej sie zgodzic ale caly cza byc przy swoim zdaniu:d to tyle...:) jak cos to sorki za bledy...pozdrawiam...
hehe no siema siema xD nom juz mialem wogole jestem po egzaminach hehe;] wakacje sie rozpoczely dla mnie xD no na angielksim mialem zestaw 38 i tam na obrazku mlodzie zpalila fjaki i pytania byly: 1. czy mozna calkowicie zlikwidowac palenie papierosow na swiecie i drugie ze jak mysle dlaczego oni pala te papierosy. W rozmowach bylo ze jade ze znajomymi z usa nad morze i musialem opowiedziec jakis srodkiem tarnsportu tam jade, gdzie bedziemy mieszkali i co bedziemy jeldi;P druga rozmowoa to ze bylem na urodiznach i kiedy one byly kto byl i jak przebiegaly a negocjacje to ze chca rozpalic ognisko w miejscu w kotrym nie mozna i taka tam gadka szmatka hehe:P no w sumie wszystko;] powodzenia 3mam kciukensy xD
hehe niop miałam xD na obrazku faceat na motorze, a rozmowy sterowane to w 1. musialam powiedziec ze szukam pracy za granica- gdzie, jakie mam kwalifikacje i na ile, 2. opowiadam ze bylam w centrum handlowym co kupilam w jakich imprezach tam uczestniczylam i kogo spotkałam i 3. opiekun chce mnie zabrac do walii ja chcem do anglii i 2 argumenty czemu i znalesc kompromis. Pozdrowka
kolega miała jakiś chłopców grzjącu\ych w piłkę a kolezanka miała jak dojśc do jakiegoś lokalu w rozmowach sterowanych i jak namówić koleżanke do remontu i zaproponować jej zakupy a tak po za tym to nie miałam utenej i nicnie wiem żeaneta pozdrawiam trzyma kciuki papappa pozdro;0
co to ang to nie wiem popytam ale wiem że jedna koleżanka miała obrazek kontrole drogową straż graniczna sprawdzała dokumenty komuś w aucie, a wogóle to jest 50 zestawów aż
1.Jestes na dworcu w Londynie, idziesz do biura turystycznego i :
a. dowiedz sie jaki jest najlepszy sposób podróżowania po mieście
b. dowiedz sie jaka jest możliwość zakwaterowania
c. dowiedz sie o najlepsze przewodniki turystyczne
2.Niedawno odbył sie ślub Twoich przyjaciół, opowiadasz o tym koledze z Anglii i:
a. powiedz jak wyglądały przygotowania
b. kto został zaproszony
c. jak przebiegła uroczystość
3.Mieszkasz u kobiety podczas wymiany miedzy narodowej, Ty i Twoi przyjaciele chcecie iść na dyskotekę, ale opiekunka karze ci wrócić o 12
a. powiedz ze sie nie zgadzasz
b. odrzuć jej argumenty i podaj swoje
c. zaproponuj kompromisowe wyjście.
Obrazek: w metrze, spoceni, ścisk, tłum, miny wkurzone.
2.Czy ludzie na obrazku czują sie komfortowo?
3.Zalety i wady transportu publicznego
dolnośląskie, zestaw nr 7,
właśnie wróciłam z egzaminu, więc jadę na świeżo:
rysunek: 2jka dzieci stoją na podium, czarny koleś ściska rękę dziewczynce , w tle inne dzieci z rodzicami. wszystko rozgrywa się na boisku, wokół drzewa, chyba jakiś las.
rozmowy:
A. po kursie językowym idziesz z koleżanką do muzuem, ustawiłyście się przy wyjściu po oglądnięciu wystawy, ale jej nie ma. rozmawiasz z ochroniarzem:
-wytłumacz mu jaka jest sytuacja,
-zapytaj, czy widział Twoją koleżankę ,
-zapytaj, czy w budynku są inne wyjścia
B. ściągałaś na egzaminie i zostałaś przyłapana:
-opisz sytuacje, powody, dla których ściągałaś,
-jaka była reakcja nauczyciela?
-jakie były konsekwencje dla Ciebie?
C. negocjacje: koledzy chcą zrobić imprezę na zakończenie kursu w pubie:
-uzasadnij, dlaczego nie chcesz w pubie ,
-zaproponuj imprezę w domu Twoich gospodarzy,
-podaj pozytywne aspekty takiego rozwiązania.
życzę każdemu takiego zestawu i powodzenia.