Witam ,
Jestem w kropce i mam nadzieje , ze może tutaj ktoś mi doradzi no bo w końcu to forum językowców ;)
A więc:
zdawałam w tym roku maturę rozszeżoną z angielskiego i będe miała ok 60 % . W przyszłym roku chciałabym startować na lingwistykę stosowaną na UG . Jest to lingwistyka angielsko-niemiecka , a więc do rekrutacji liczy się niemiecki , angielski i polski .
60% z ang. roz . to mało więc mam zamiar poprawiać w przyszłym roku maturę i dodatkowo pisać rozszerzony niemiecki . I tu pojawia się PROBLEM . Otóż uczyłam się niemieckiego około 8 lat i miałam przez ostatnie 2 lata przerwę i nie wiele pamiętam z tego niemieckiego . Zawsze szło mi swietnie miałam najlepsze wyniki w klasie więc moge powiedziec , ze nawet mi wchodzi ten język .
I tu pojawia się pytanie :
Czy dałabym rade przez najbliższy rok przygotować się do rozszerzonego angielskiego i niemieckiego na tyle , zeby zdać oba egzaminy na około 90% ? { podobno ciężko dostać się na ten kierunek , ale na UG bedzie nowym kierunkiem więc nie bedzie AZ tak trudno jak na uw czy gdzies indziej }
No i kwestia polskiego : zdawałam polski podstawowy i miałam 57% . Na lingwistykę przelicznik jest taki : angielski o.4 { *1.5 za rozszerzenie ) , niemiecki o.4 ( * 1.5 za roz } i polski o.2 ( * 1.5 za rozszerzenie )
Tak więc maksymalnie za polski można uzyskać 30 pkt a mi wtedy wychodzi 11,4 pkt .Czy warto również podejść i poprawić polski ?
Będe wdzięczna za wszystkie rady i sugestie , oraz porady jak skutecznie przygotować się do obu przedmiotów . Dodam , ze zaczynam w tym roku studia prawnicze więc nie bede miała az tyle czasu .
Rozpisałam się strasznie ale mam nadzieje ,ze znajdzie sie ktos kpomu bedzie sie chciało to czytać ;)