Może znacie :)

Temat przeniesiony do archwium.
Hej.
Może znacie jakieś dobre sposoby aby poprawić czytanie i słuchanie z angielskiego?? Matura tuż tuż a u mnie klapa... O korepetycjach nie mam co marzyć a w szkole jakoś wiedzy nie przybywa ;-(
Ja slucham film w wersi angielskiej z polskimi napisami lub gdy slucham piosenki mam tekst przed soba
I widzisz jakieś efekty??
Oglądanie filmów z polskimi napisami się nie sprawdza raczej, bo skupiasz się na czytaniu. Jeśli już, to z napisami angielskimi, ale polecam (jeśli już) oglądanie filmów bez napisów, choć to może się znudzić, jeśli mało się rozumie. Teraz, jakieś 4 miesiące przed maturą polecam testy (szczególnie z readingu), bo trzeba się nauczyć wyłapywać konkretne informacje z czytanek i dialogów. Dla własnej przyjemności (a także w celach edukacyjnych) możesz spróbować jakichś łatwych lektur czy bajek (np. książka -Bridget Jones i kreskówkę - South Park, obydwie są raczej łatwe do zrozumienia dla osób próbujących zdawać maturę rozszerzoną).
Tak,ale w kreskowce South park wala slangiem czego na maturze raczej nie bedzie,jest to mowa potoczna tak jak i w Bridget Jones(common talk)
Tak, ale pozwala Ci się to osłuchać się z językiem, co jest ważne. Wątpię, żebyś czerpała przyjemność ze słuchania wykładu o np. niedawno odnalezionej starożytnej wazie czy wpływie człowieka na produktywność jakiejś rośliny. W każdym razie ja przygotowując się do CPE oglądałam to, co lubię, żeby się osłuchać i robiłam testy, żeby nauczyć się wyłapywać wymagane informacje i nie wpadać w pułapki.
[wpis usunięty]
vivacity-
prosze sie nie chwalic, bo naprawde niemasz czym i prosze nie spamowac naszego forum, bo inaczej wszystkie twoje posty beda usuniete.
Prosze reklamowac swoje uslugi na odpowiednich forach.
Temat przeniesiony do archwium.