Filologia angielska na KUL. Co o tym sądzicie?

Temat przeniesiony do archwium.
zapraszam do rozmowy ;)
Ja wlasnie planuje, ale boje sie troche o poziom.

No i perspektywy znalezienia pracy niezbyt ciekawe raczej :\ Tzn. ogolnie po filologii ang. jest chyba raczej ciezko z praca, ale KUL do najlepszych uczelni chyba nie nalezy...
a jaką maturę zadwałeś/aś? podstawową czy rozszerzoną? Boisz się o poziom nauczania? :D a że praca niezbyt ciekawa po tym kierunku,to pewnie masz rację :D
Rozszerzona zdawalem :)
Hmm moze nie o sam poziom nauczania sie boje, ale o maly prestiz uczelni (nawet na slabej uczelni z duza motywacja mozna osiagnac sukces, ale mi chodzi raczej o pozniejsze znalezienie pracy). A moze wcale tak nie jest? Nie wiem w sumie sam. Na pewno KULowi daleko do UW czy UJ, ale nie wiem jak to wyglada na tle filologii na innych uczelniach.
Poziom jest bardzo dobry. Poza tym jest świetna atmosfera i klimat:) GOrąco polecam studia na KUL
Wszystko zalezy od tego jak ocenia rozprawke na maturze :-)

A jak to jest z tymi lektoratami? Widzialem w informatorze, ze niby mozna wybrac sobie inne, dosyc malo popularne jezyki... Faktycznie tak jest?

Czy zajecia sa "ciekawe" (np. zajecia poswiecone kulturze amerykanskiej/brytyjskiej... choc wiem, ze to pwnie glownie po specjalizacji), czy raczej czysto "jezykowe" wyklady?

A orientujesz sie jak ogolnie jest w porownaniu do innych uczelni? (nie wiem, np. Uniwersytetu Łódzkiego czy innych mniej znanych) Generalnie jesli chodzi o KUL a UMCS, to KUL wydaje mi sie daje wieksze mozliwosci (chociazby z tego powodu, ze ma inny status niz inne uniwersytety) :)
adamgala - mogłabyś mi powiedziec jak to jest na tej filologii w KUL? :D od ilu przyjmują (jaki jest dolny pułap), patrzyłam na stronce ich i okazało się że prawie 6.5 człowieka na jedno miejsce :D a od ilu przyjmują to już nie napisano. Mieszkasz w samym Lublinie czy w okolicach?
Lektoraty są z łaciny i niemieckiego, takie były przynajmniej rok temu, w tym roku może być inaczej.Jeśli chodzi o to czy zajęcia są ciekawe to oczywiście że są ciekawe... już na 1 roku masz do wyboru kulturówkę brytyjską badż celtycką(to prawdziwy unikat w skali kraju) . Z tymi specjalizacjami to też co roku różnie bywa, na pewno jest nauczycielska(dydaktyka, emisja głosu gdzie nauczycie się mówić naprawde poprawnie:) etc. ) w tym roku otworzyli także niderlandystyczną gdzie można poznać kulture oraz wspomniany język. Co więcej w programie jest nauka języków takich jak irlandzki czy walijski. Nie wiem jak jest na innych uczelniach ale myślę że KUL to naprawde renomowana i rozpoznawana uczelnia na której zawsze się coś dzieje.
Też miałem takie obawy jak wy, ale w tym momencie nie zamienił bym się na żaden inną uczelnie.
Jeżeli chodzi o próg punktowy to zależy on od ilości kandydatów, więc nie mogą napisać napisać jaki jest próg:)
a możesz chociaż powiedziec jaki był do tej pory? :D
Pamietam, ze na forum anglistyki KUL, ktos pisal cos w stylu:
z 90% na pewno sie dostaniemy, z 80% byc moze, z 70% po odwolaniu..
Ale raczej watpie, zeby z 70-80% byly jakies szanse dostania sie :(
Zapewniam że jeśli w miarę dobrze napisaliście mature to na pewno się dostaniecie . To nie Warszawa,gdzie żeby się dostać trzeba mieć 99%:)) Ciężko określić ale za moich czasów trzeba było mieć 80 85 .:)
Hmm, jak na razie mam 60% (chyba, ze portale publikowaly zle klucze), ale mam nadzieje, ze nie obetna mi zbyt duzo punktow za rozprawke :P
aż tyle? to cholernie dużo... ale dobrze że są jeszcze kolegia... :D powiedz jaki taki wynik uzyskac samemu bez żadnych pomocy dodatkowych??hm?
`val5` a Ty gdzie zamierzasz studiowac? i jaką szkołę kończyłeś?
ostatni post był wprawdzie dość dawno, ale może to co napiszę komuś się przyda :) ja miałam z ang rozszerzonego 84% i właśnie się dowiedziałam że mnie przyjęli :D a co do samej uczelni mogę powiedzieć tylko tyle, że KUL obok UW i UJ jest najlepiej rozpoznawaną i najbardziej szanowaną polską uczelnią w europie :)
Kaktus, mozesz powiedziec czy na kul wystarczy sam ang rozszerzony, czy trzeba może zdać jeszcze język polski?
chodziło mi tutaj o to, czy język polski jest w ogóle brany pod uwagę...bo zdać go na pewno trzeba :)
już mam
http://www.kul.pl/12421.html
jak by ktoś nie wiedział :)
a mogłabyś jeszcze napisać (bo widzę, że Ty tegoroczna rekrutantka :P ), do kiedy należy złożyć papiery, jak się ktoś dostał?? do 24 lipca??
Witam! Pragnę skromnie zapytać..Czy myślicie, że mam jakieś szanse na KUL, jeśli maturę z j. angielskiego zdawałam na poziomie podstawowym?? Z pisemnego uzyskałam 80%... Proszę o odpowiedź;) Pozdrawiam!
nie masz, na filologię trzeba zdać roz.
no na KUL to się nie dostaniesz, ale możesz wybrać prywatną uczelnię jak np WSSP
w czestochowie jest taka uczelnia na ktora z podst CIe przyjma :d
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie