Maturzyści - ile czasu?

Temat przeniesiony do archwium.
Ciekawi mnie ile czasu poświęciliście na naukę języka angielskiego przygotowując się do matury i ile procent otrzymaliście? Której części najbardziej się baliście? A która według Was jest najprostsza?

Proszę o wypowiedzi.
Powiem Ci po dzisiejszym powrocie z ustnej xDD Pozdrawiam :D:D
nie stresuj sie tak :) ja planuje zrobic taki myk , ze przygotowje sobie slowka typu: allegedly- rzekomo, take a stand /position on-zająć stanowisko, infer from- wywnioskowac wiecie takie ktore da sie wcisnać wszedzie a brzmią jak by sie mialo bogate slownictwo:)

a i polecam jeszcze strony: angielski.edu.pl i tematymatura.fora.pl
więc ustna była prostsza :D:D:D 19/20
Nic się nie martw będzie ok :D Nie taka komisja straszna jak o niej mówią xD
więc ustna była prostsza :D:D:D 19/20
Nic się nie martw będzie ok :D Nie taka komisja straszna jak o niej mówią xD
reds, a co dostałes na maturze? trudne było?:P
tradycyjnie 3 rozmowy :D i obrazek :p Ja zdawałam podstawową ustną :D:D:D trudne nie było!pisac więc konkretnie co miałam? :D Ty pewnie rozszerzoną ustną ?
Hmm widzę, że wątek rozwija się nieco inaczej niż to sobie wyobrażałam... Ja jestem w 2 liceum i chcę zdawać rozszerzony angielski dlatego chciałabym się dowiedzieć od Was, drodzy maturzyści, ile czasu poświęciliście na naukę i przygotowanie się do matury rozszerzonej i pisemnej, i ustnej oraz jakie są Wasze wyniki. Rozumiem, że każdy przyswaja wiedzę w swoim tempie, ale jednak chciałabym się zorientować.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Czy nawet wyobrazac sobie jakie trudne pytanie zadales.
Po pierwsze, kazdy czlowiek uczy sie inaczej, (tu nawet nie mowie o wieku) jeden wszystko pojmie za pierwszym razem i bedzie pamietal, a drugi musi to samo 10 razy powtorzyc.
Tez zalezy tez w jaki sposob sie uczysz: jak systematycznie 2 godz na dzien (i naprawde sie uczysz) i powiedzmy, ze jestes z tych pierwszych, to szybciej sie nauczysz jak ktos, kto uczy sie 5 godzin na dzien ale musi to samo w kolko powtarzac.
Najlepiej - sprawdz jakie sa wymagania na egzaminie, i systematycznie sie ucz na tyle zebys zdal. Napewno trzeba poswiecic do 2 godz na dzien na prawdziwa nauke.
Zgadzam się z Tobą 'terri', Muszę jednak dodac że na jakośc nauki jezyka ma wpływ jeszcze parę czynników:
-ilośc wykładanych w szkole godzin języka angielskiego.
-duże znaczenie ma również czy jest to nauka na poziomie podstawowym czy rozszerzonym.

Ja uczyłam się tylko na poziomie podstawowym 3 x w tygodniu. Od drugiej klasy LO zaczęłam robic testy [arkusze] sporo czytałam,a od 3 klasy zaczęłam cwiczyc wypracowania,[ z których średnio otrzymywałam 15 pkt].Sprawdzała mi je moja nauczycielka angielskiego. W tym roku szkolnym [a konkretniej od listopada do połowy marca] napisałam ok 35 wypracowań...hm...dodatkowo wykonywałam wiele cwiczeń ze słuchu. Gramatykę kułam tylko podstawową dlatego, że doszłam do wniosku, iż za nią można otrzymac jedynie 5 pkt...oraz iż dobrze opanaowane podstawy wystarczą w zupełności :D [i tak nie wiadomo co się trafi :D czysta loteria - teraz uzyskałam 2/5 pkt z gramatyki :D:D:D brawurowe to może nie było ale co tam :D]
Pytaj, co chcesz jeszcze wiedziec, z chęcią odpiszę :)) Pozdrawiam.
Przypuszczasz, że ile procent uzyskasz? Uczyłaś się sama czy brałaś może jakieś dodatkowe korepetycje? I jeszcze jedno z jakich książek korzystałaś?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź :)
Do rozszerzenia bardzo potrzebna jest:
1.dobrze ugruntowana wiedza z gramatyki
2.rozumienie języka mówionego
3.obszerny zasób słownictwa

Dlatego mogę polecić: regularne słuchanie radia i audiobooków w internecie,oglądanie seriali,czytanie prasy i książek i gruntowną,systematyczną naukę gramatyki.
I lepiej mniejszymi porcjami -1 godzina lub 2 godziny dziennie ale codziennie.
Na ostatnią chwilę czyli dopiero w w klasie maturalnej raczej tego wszystkiego nie opanujesz więc warto zacząć teraz.Klasa maturalna jest od powtórzenia już zdobytej wcześniej wiedzy.
Ćwicz zadania ze słuchu i pisanie to najważniejsze. Ale jeszcze ważniejsze jest żeby się nie stresować na maturze. Aby nie mieć takiej sytuacji jak ja, że się zestresowałam i zawaliłam dwa ćwiczenia ze słuchu. I zamiast mieć 94% będę mieć 80%.
Corazon jakie radia polecasz, może znasz jakąś stronę? A co do seriali to może jakieś tytuły? Byłabym wdzięczna.
Od siebie polecam:
http://www.britishcouncil.org/professionals-podcast-english-listening-downloads-archive.htm
http://www.esl-lab.com/
filmiki EF np.
oczywiście jest tego więcej
polecam oglądanie BBC albo CNN/osobiście wolę CNN bo wyraźniej mówią :) albo programy na TVN Lingua
aha a jeśli chcesz się podszkolić w pisaniu możesz pisać bloga po angielsku,sama tak robię i widać efekty
Możesz podać adres? Gdzie można taki blogi pisać? Kurcze to byłoby dobre xD
korzystałam z książek ENTERPRISE, Oxford Excellence for matura [1.exam builder oraz 2.exam extender ( ta pierwsza dla obu poziomów, ta druga specjanie dla rozszerzonego poziomu), FCE Use of English (Virginia Evans,wyd Express Publishing)
ok 70 % Dodatkowe korepetycje?hm... To były właściwie spotkania z moją nauczycielką od angielskiego w sprawie pisania...raz w tygodniu,czasem nawet rzadziej po lekcjach.Przyznam że zasypywałam ją pytaniami :D i odrobionymi pracami domowymi[dostawałam od niej czytanki z testem :D] oraz wypracowaniami.

Tak w sumie to nic innego sam nauczyciel nie mógł dla mnie zrobic.Słuchac mnie nie nauczyłby, bo po prostu nie ma innego sposobu jak kształcenie słuchu osobiście :D a czytanki?zawsze dostawałam jakąs...ale to byłoby na pewno za mało. Sama kombinowałam teksty i rozwiązywałam [jak sama bym nie przeczytała ani jednej,nie zajrzała do słownika w celu wyjaśnienia obcego mi słowa, to też niewiele by z tego było].

Trzeba się wziąc do roboty w większości samemu i już :D zaden nauczyciel wiedzy o głowy nie naleje :D
Aha dzięki za odpowiedzi. Ja również dużo robię indywidualnie, czytam, słucham, uczę się słówek i tak dalej... Mam nadzieję, że wyjdzie mi to na dobre.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

Zostaw uwagę