Jak poszla maturka z j. ang ?

Temat przeniesiony do archwium.
91-116 z 116
| następna
Kiedy UJ miał wyniki rekrutacji? Czy to dotyczy tylko anglistyki, czy inne filologie też miały już wyniki? Najbardziej ciekaw jestem progu italianistyki :)
dzisiaj były wyniki na UJ ze wszystkiego. ale progi nie są podane, tylko miejsce, liczba przyjętych i Twój wynik.
Ja wolę UP. Tutaj anglistyka ma opinię jednej z najlepszych w Polce; fajne jest to, że jest młoda kadra wykładowców, rodzinna atmosfera i dużo PNJA na pierwszym roku:) Ale wiadomo, że UJ to prestiż, tradycja i lepiej wygląda w CV;))
ja muszę wybrać czy wieczorowe na UP czy na UJ.. i nie wiem co zrobić :( na UJ mam duże szanse dostać się na amerykanistyke w drugiej rekrutacji ale czy to dobry kierunek? nie wie ktoś może jakie są szanse żeby przenieść się po roku z wieczorowych na dzienne po poprawionej maturze?

ale mentlik..
Ludzie to dziwne pomysly maja. Akurat jezyka angielskiego jest w dzisiejszych czasach najlatwiej sie nauczyc. Torrenty kaazy osiolki FTPsy ksiazki po angielsku za pol darmo na allegro. New york times washingtonpost economist englishtips.org rapidshre i inne fileshare. PDf-y mp3 mp4 divxy quicktimy video streaming youtube twitter skype. No ale jak ktos chce wydac pare tysiecy zlotych za studia to juz jego problem. Pozdro :D
nie masz racji, nie do końca. Może ludzie dlatego wybierają fil, żeby potem uczyć? Do tego potrzeba im konkretnego "papierka", a nie tylko wiedzy z dobrej książki.

PS Tylko się nie obrażaj, to nie miało zabrzmieć zaczepnie.Po prostu ja myślę inaczej.
można być szalenie oczytanym, a nie miec nawet skończonej podstawowki. tak samo jest z jezykiem. papier duzo ułatwia..
W tamtym roku próbowałam się dostać na anglistykę - nie udało się. Dostałam się na amerykanistyka na UJ właśnie - zrezygnowałam po miesiącu. Żeby było jasne - te studia nie mają nic wspólnego z filologią angielską, na pierwszym roku nie ma nawet lektoratu z języka, a później jest godzina w tygodniu. Ogólnie te studia to przede wszystkim historia, kultura, polityka - mnie nie wciągnęły kompletnie, jeśli to lubisz to może próbuj. Jedyne co mi się tam podobało to fakultety, ale co z tego skoro fakultet trwa tylko jeden semestr?
No właśnie, a na filologii uczą nie tylko języka, ale przede wszystkim O języku.
zmieniając temat ;)
udało się :D kandydat(ka:) zakwalifikowany :D
z kim spotkam się na UO? (fil ang oczywiście)
kongratulejszyns!!:)
thank you, thank you... :D
jest ktos na ang.pl kto też idzie na uo?
Ja mam Marys identyczną sytuację - nie wiem czy wybrać filologie na UJ czy UP... Co prawda mam dużą szansę dostać się na niepłatne dzienne na UJ i los sam podejmie za mnie deczyję, ale na te chwile nie mam pojecia co wybrac ;/

Pytanie do Krakusów: czy filologia na UJ jest faktycznie gorsza od tej na Up??;> Proszę o odp ;)
ciekawa jestem ile % osob, ktore dostaly sie na dzienne studia ma 'stara mature'.. ja zdawalam egzaminy wstepne na UJ i na UP. Na UJ, gdzie egzamin z angielskiego (czego nie mozna powiedziec o egzaminie z polskiego) byl porównywalny z poziomem egzaminu maturalnego, otrzymalam 91%. Na UP ten wynik klasyfikowalby mnie w gronie studentow stacjonarnych, ale niestety UP przygotowal juz inny egzamin (wewnetrzny), ktorego poziom trudnosci nijak mial sie do rozszerzonej matury. I takim oto sposobem, z wynikiem 83% wyladowalam na studiach wieczorowych na UP. Takze cieszcie sie ze zdajecie nowa mature i macie szanse na studia dzienne, bo ja moim wynikiem z matury ze srednia 4,9 moge sobie co najwyzej podetrzec. A cale egzaminy wstepne to pic na wode. Jesli juz mamy wszyscy byc przyjmowani pod jedna kreska to egzamin powinien byc jeden dla wszystkich, a jesli takowego nie sa w stanie przeprowadzic, to niech zrobia rozne kwalifikacje i wymysla wiecej rownan coby mieli w koncu zajecie i mogli wszystko dokladnie obliczyc. Banda..
A nie moglas zdawac nowej matury?
niestety nie mozemy zdac 'nowej matury',bo wg ustawy już jedną posiadamy.
Dokładnie! Kolega zdał na 97 %, a teraz nie może na anglistyce sobie poradzić...
Mam wazne pytanie i prosze osoby zorientowane o odpowiedz!:) Matura: ang rozszerzony 86%, polski rozszerzony 60%, ang usnty rozszerzony 70%- moj wynik po przeliczeniu wedlug tabelki na UAMie to 77,8. Skladalam papiery na studia niestacjonarne- zaoczne:D Ale dopiero w polowie wrzesnia bede wiedziala czy sie dostalam. Czy sa w ogole jakies szanse na te studia?

Zlozylam tez papiery na zaoczna filologie na wspia, ale chyba z niej zrezygnuje i bede liczyc na szczescie ze sie dostane na UAM. Pomocy;>
hej;) szkoda, ze skladałas tylko na zaoczne, bo z takim wynikiem bys sie spokojnie dostała na uam na dzienne;)
pytasz sie- czy dostaniesz sie na uam na zaoczne- to jasne jak słonce, ze tak:P:P z taaakim wynikiem:))) dziwie sie tylko, ze nie probowałas sił na dziennych;) ale kazdy ma swoje powody;)
Hej wszyscy kto zdał mature pisemną z j. angielskiego powyżej 90% dajcie znać z czego sie uczyliście?
już jest taki temat.
Witam wszystkich!
Czy ktoś z Was wie może, od ilu procent przyjmowano na Uniwersytet Wrocławski, na filologię angielską oraz czy matura rozszerzona z języka polskiego również jest brana pod uwagę?
nie wiem od ilu procent przyjmowali, ale w tym roku (nie wiem jak wcześniej) trzeba było mieć polski i angielski rozszerzony. Jeśli ktoś miał tylko angielski rozszerzony, a polski podstawowy nie mógł brać udziału w rekrutacji.
Trudno to określić, bo nie ma chyba jeszcze ogłoszonej rekrutacji na Uniwersytet Wrocławski, ale np. na takim jak Warszawski jest już ogłoszona i tam brany jest pod uwagę polski podstawowy, także trudno powiedzieć
A tutaj rekrutacja na Uniwersytet Warszawski jakby ktoś chciał zobaczyć:
http://rekrutacja.uw.edu.pl/files/pdf/2010_11_zal_01.pdf
Witam wszystkich! Zdaje w tym roku mature . bardzo chcialabym sie dostac na filologie angielska na UP ale slyszalam ze trudno sie dostac czy to prawda? choc szczerze mowiac czytalam ustawe na moj rocznik i nie jest taka straszna jesli chodzi o ocenianie. I chce jeszcze spytac czy na filologie romańska wystarczy mi podstawowy francuski ? bo moj kolega dostal sie bez matury z francuskiego . orientuje sie ktos? Tam w rekrytacji pisze ze wystarczy podstawowa ale slyszalam ze osoba po rozszerzonej sie nie dostala...
Temat przeniesiony do archwium.
91-116 z 116
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie

Zostaw uwagę